Riksåklagaren överklagar frikännande om brott mot knivförbudslagen

BROTTSLIGHET. Riksåklagaren har överklagat en hovrättsdom och yrkat att en man ska dömas för brott mot knivförbudslagen, grovt brott. En man åtalades för brott mot lagen om förbud beträffande knivar och andra farliga föremål (knivförbudslagen), grovt brott, för att han haft en stark laserpekare på allmän plats. Laserstrålen från en sådan kan förstöra synen om den riktas mot ett öga. Både tingsrätt och hovrätt ogillade åtalet med hänvisning till att en laserpekare inte kan anses vara ett sådant föremål som omfattas av knivförbudslagen. Domstolarna refererar här till en tidigare dom från Högsta domstolen som avsåg ett bollträ.

Riksåklagaren konstaterar att domstolarna tolkar förbudet som att det, förutom knivar och andra stickvapen, endast är föremål som kan användas för att slå eller krossa som kan falla in under lagstiftningen.

Jag instämmer inte i den tolkningen. De uttalanden som Högsta domstolen gjorde i den tidigare domen utesluter inte, enligt min uppfattning, att också andra föremål som kan användas som vapen kan falla in under knivförbudslagen, säger riksåklagare Katarina Johansson Welin.

Enligt riksåklagaren är domstolspraxis inte enhetlig när det gäller om starka laserpekare kan falla inom knivlagens tillämpningsområde. Det finns också exempel på domar där personer som använt starka laserpekare fällts för till exempel ofredande och misshandel.

Ur överklagandet: ”Mot bakgrund av den extrema våldsutveckling samhället drabbats av under senare år är det enligt min uppfattning mycket olyckligt om ett föremål som uppenbarligen kan användas som vapen vid allvarliga brott mot person fritt ska kunna innehas av bl.a. grovt kriminella utan att rättsväsendet kan ingripa mot själva innehavet. Det är mot denna bakgrund av vikt för ledning av rättstillämpningen att Högsta domstolen prövar mitt överklagande.”

Överklagandet

Svea Hovrätt, mål B 2183-24, frikände Adam Abdulrahman Hamood, född 2006.

-Pettersson säger att den som inte har någon legal användning för en lazerpekare ska inte springa omkring med en sådan i fickan…

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

  • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
  • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

3 thoughts on “Riksåklagaren överklagar frikännande om brott mot knivförbudslagen

  1. Det är ganska intressant.hur kan man påstå att en laser pekare och en kniv är samma sak.
    Det är väl mera riktigt stt påstå att en nyckel och en kofot är samma sak.
    Hört talas om e. Turkisk nyckel.

    2
    1

KommenteraAvbryt svar