Putin talar på Segerdagen: ”Tillåter inga hot från någon”

UTRIKES. I dag firas Segerdagen på Röda torget i Moskva, för att minnas segern över Nazityskland i andra världskriget. Under ett tal på Röda torget i Moskva lovar Vladimir Putin ”att göra allt” för att förhindra en global konflikt. Samtidigt tänker den ryska presidenten inte backa från varningen om att använda strategiska kärnvapen. – Vi kommer inte att tillåta någon att hota oss. Våra strategiska styrkor är alltid i beredskap, säger han enligt The Moscow Times med flera.

Vladimir Putin med flera på Röda Torget idag. Bild: Tass

Rysslands president Vladimir Putin höll ett trotsigt tal och kritiserade Ukraina och dess västerländska allierade över deras påstådda försök att ”förvränga” historien och föra upp regionala konflikter när han deltog i en militärparad på Röda torget för att markera segerdagen.

”I dag ser vi hur de försöker förvränga sanningen om andra världskriget. Det stör dem som är vana vid att bygga sin i huvudsak koloniala politik baserad på hyckleri och lögner”, sa Putin till församlade gäster och militärer.

Presidenttalet är en del av firandet av Segerdagen den 9 maj, som markerar Sovjetunionens seger över Nazityskland i andra världskriget. Putin har gjort dagen till en viktig del av sin politiska agenda, skriver AP. Inte minst för att han kan demonstrera sin militärmakt genom att låta kolonner av stridsvagnar rullar över Röda torget tillsammans med medaljklädda veteraner.

-Pettersson vill gärna påminna Putin med flera om USA:s hjälp till Sovjetunionen under Andra världskriget.

Idag hjälper USA och EU med flera länder Ukraina mot vår tids tyrann och krigshetsare. För runt 80 år sedan var det ett annat land som fick hjälp mot den tidens krigshetsare och imperialist som ansåg sig har rätt till land och folk i öster.

Redan innan USA gick in i andra världskriget i december 1941 skickade Amerika vapen och utrustning till Sovjetunionen för att hjälpa landet att besegra den nazistiska invasionen. Med totalt 11,3 miljarder dollar, eller 180 miljarder dollar i dagens valuta, levererade USA:s Lend-Lease Act nödvändiga varor till Sovjetunionen från 1941 till 1945 till stöd för vad Stalin beskrev för Roosevelt som den ”enorma och svåra kampen mot den gemensamma fienden — blodtörstig Hitlerism.”

Hjälpen bestod bland mycket annat av

  • 400 000 jeepar och lastbilar
  • 14 000 flygplan
  • 8 000 traktorer
  • 13 000 stridsvagnar
  • 1,5 miljoner filtar
  • 15 miljoner par armékängor
  • 107 000 ton bomull
  • 2,7 miljoner ton bensinprodukter
  • 4,5 miljoner ton mat
  • plus mycket mer.

Det mesta var gåvor, en liten del var lån som betalades tillbaka

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

  • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
  • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

5 thoughts on “Putin talar på Segerdagen: ”Tillåter inga hot från någon”

  1. Det största hotet mot Ryssland är den efterlyste krigsförbrytaren Putin själv.

    11
    2
  2. Att leva med en lögn
    Allt för att bevara makten

    Det finns ett part i Sverige som går samma väg

    36
    6
  3. Det var inte Ryssland som slogs mot Tredje Riket, det var Sovjetunionen där de främsta striderna stod i dagens Vitryssland och Ukraina och det var vitryska och ukrainska civila som dog i kriget. Putte har helt sonika kulturellt approprierat denna sovjetiska seger som sin egna.

    33
    10

Kommentera