Dagens födelsedagsbarn – Owe Thörnqvist

Owe Thörnqvist, folkbokförd Karl-Gustav Ove Törnqvist, född 12 mars 1929 i Uppsala, är en svensk sångare, musiker och låtskrivare. Thörnqvist, som fortfarande (2024) är aktiv som musiker, inledde sin karriär 1953, och blev senare under samma decennium en av dem som först lanserade rockmusiken i Sverige. Hans stil, med brett musikaliskt anslag och många ordlekar, har jämförts med Povel Ramels.

Bland många kända låtar av Thörnqvist kan nämnas ”Rumba i Engelska parken”, ”Dagny”, och ”Varm korv boogie”. 2016 blev han invald i Swedish Music Hall of Fame.

I dag säger vi ett stort GRATTIS till Ove Thörnqvist , som fyller 95 år idag!

Owe Thörnqvist – still going strong Bild: SVT / Janne Danielsson

1981 skrev Owe sången ”Sverigebesöket” som visare att han var tidigt ute. Då sjöng Törnqvist om ”knarktrafiken”, ”mediacyniker”, ”bidragskarusellen”, nedslagna pensionärer och en invandringsminister som ”släpper in dom gangsters andra länder kör ut”. Flera av Owe Törnqvist låtar har varit ”dödskallemärkta” på Sveriges Radio. Det fanns på Sveriges Radio inget formellt förbud mot att spela ”dödskallemärkt” musik i radion, men det var en rekommendation att överväga spelandet mer noga än vad som gäller annan musik.

7 thoughts on “Dagens födelsedagsbarn – Owe Thörnqvist

  1. Grattis Owe.Tack för alla dina kluriga,roliga och underfundiga låtar som du knåpat ihop under årens lopp.Ett stort grattis till en stilig karl i sina bästa år.Må hälsan stå dig bi i många år till…..
    .

    22
  2. Grattis Owe!
    Som vågade sjunga på dialekt (norduppländsk) på den tiden det var ganska ”ute”, åtminstone i etern. En av mina favoriter är Albin och Pia. Kampen mellan den rike men blodige slaktar-Emil och den fattige Albin (som till slut lyckas fånga in Pia, han liftar ju ”sista biten med en gös”). Å när storbonn fick se Albins uniform ändra han på sinnelaget tvärt och ställde till med bröllop i åtta (8!) dagar.
    Tack Owe!

    27
  3. Grattis till en riktig artist !!
    Ove har gjort ett stort avtryck genom åren med sin musik.
    Det är lite annat än gangsterrappen som förstör ungdomarna idag med sina destruktiva budskap.
    Ove förmedlar glädje i sin musik.

    38
    1

KommenteraAvbryt svar