Haiti, det ser mörkt ut i hopplöshetens land sedan 1804

HAITI. Den franska revolutionens idéer om frihet, jämlikhet och broderskap spred sig och gav hopp i många kolonier. Efter en lång kamp utropades Världens första fria svarta republik – Haiti – år 1804. Många av de 30000 vita kolonisterna mördades under befrielsekampen och de andra flydde till Kuba.

Haitis förste ledare blev Jean-Jacques Dessalines, en av dem som stått i spetsen för slavupproret, han utropade sig sig till kejsare. Så gick det med idéerna om frihet, jämlik och broderskap. Efter två år slogs kejsaren ihjäl av andra frihetskämpar som ville ha makt och sedan dessa har det hållit på. Under 220 år har Haiti inte haft en enda vettig regering.

Nu kontrolleras 80 procent av huvudstaden Port-au-Prince av kriminella gäng och staten har inget våldsmonopol, det finns ingen fungerande stat.

Den karibiska nationen, som är den fattigaste på västra halvklotet, har skakats av en politisk och ekonomisk kris sedan juli 2021 då president Jovenel Moise mördades och långt innan dess. Nu kontrollerar gängkriminella majoriteten av huvudstaden.

Haitis grannländer är också fattiga men är inte i närheten av eländet i Haiti.

Haitierna är stolta över att vara de första i Latinamerika att driva ut kolonisatörerna och utropa självständighet, 1804. Men efter det har de inte mycket att vara stolta över, numera är landet bland de fattigaste i världen och det fattigaste på västra halvklotet.

I över 200 år har landet haft chansen att bli stabilt och välmående, alla möjligheter finns. Trots detta har landet drabbats av den ena efter den andra katastrofen och politiska ledare som skott sig själva.

Det är lätt att tappa hoppet om och i Haiti.

– Pettersson läste för några år sedan om att internationella hjälporganisationer inte längre kommer och tömmer latrinerna!!! och inser att när ett land, ett folk, en by, en familj inte ens kan tömma latriner själva utan väntar på bistånd måste det vara något allvarligt fel på människorna.

Kommentarer med från förra gången jag skrev liknande om Haiti.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

  • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
  • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

29 thoughts on “Haiti, det ser mörkt ut i hopplöshetens land sedan 1804

  1. Haiti håller på att förvandlas till inavlad maffiahåla där knarkmaffian styr,låt USA skicka militär som tar kontroll över Haiti och bekämpar knarkmaffian och gör Haiti mer säkrare .

    9
    2
  2. Dom kriminella kanske kommer på det då man sparkat in öppna dörrar och försöker råna tomma butiker, ösa ur båten när den är på tre meters djup, och när det inte finns något kvar att ta, men är väl långsökt att komma på för dessa a….?
    Men går väl bra att suga näringen ur vapnet och ammunitionen kanske, eller liken på gatorna innan de ruttnar i värmen?

    14
  3. Haiti ser ut att ha ett maritimt behagligt klimat med havet som svalkar.l Hade dess invånare sköt sina kort rätt och fått bukt med kriminaliteten skulle de kunna ha en blomstrande turistnäring där som fått ekonomin att gå runt med arbetstillfällen och inkomster till flertalet

    32
  4. Precis som vi inte skulle lägga oss i ett myrkrig så ska vi inte lägga oss i vad som händer på Haiti. Låt naturen ha sin gång, förr eller senare kommer en stabil stat utvecklas genom naturligt urval av den starkes rätt.

    32
  5. Om Black Lifes Matter får bestämma är nog Haitis problem de vita på jorden.
    Bilan Osman (muslim) har varit inne på samma spår då hon säger sig förakta vita och tycker att det finns … ….. i Sverige.

    Rhodesia och Syd Afrika sparkade ut .. ….. och hur gick det sen?.

    47
    1
  6. Men på andra sidan gränsen frodas företagsamheten och turismen, ett fredligt, stillsamt och vackert Dominikanska republiken.
    På Haiti sitter folket fortfarande med benen i kors och väntar på bistånd, efter senaste naturkatastrofen.

    46
    • Turist folket som kollar hotellen i Dominika brukar åka upp till gränsen. På andra sidan har de tex eldat upp all ved, det är som ett månlandskap. Läs Graham Greenes roman om Haiti!

      • @Peter i Sydafrika är förvisso de vita kvar och apartheid var en otrevlig diktatur i stil med Putins Ryssland, men nu när det håller på att långsamt slå över till förtryck av de vita så kommer nog inte utvecklingen på sikt bli positiv.

      • @Niklas R: den äldsta kända (ur-)befolkningen i Sydafrika är KoiSan (bushmen tror jag även de kallad) som knappast är vita så vare sig boer eller bantu är urbefolkning. Bantufolken kom tidigare än boerna, i vart fall till vissa områden. Alla borde de samsas, de har delat historia längre än folken i USA.

  7. Vi bör omedelbart skicka dit en riksdagsdelegation, för att göra en framtidsstudie, avseende Sveriges utveckling. Man bör där kunna konstatera hur Sverige ser ut om 20 år.
    Vinsten kommer senare,
    Sa idioten!

    82
    1
  8. Haiti är ett gyllene exempel på att du kan flytta negrerna från Afrika men inte Afrika ur negrerna. De beter sig likadant på Haiti som de gör i sina länder i Afrika.

    70
    1
  9. Konstigt att just Haiti blivit sossarnas idealsamhälle som de i drygt 40 år satsat allt på att efterlikna .
    Och nu var de bra nära att knyta ihop säcken.
    Så kom det ett val emellan .
    Då spratt det till i det sovande folket och de gick och röstade.
    Så då fick sossarna och bidragstagarnas tji .
    Så nu ser vi ljuset i tunneln .

    49
    1
  10. påminner onekligen om palestinier, bara elände, allt är någon annans fel och för att göra misären ännu värre så ska alla ha riktigt många ungar. Hade det inte varit för alla biståndsmiljarder hade dessa länder varit så illa tvungna att rycka upp sig redan på 80-talet för att inte svälta ihjäl.

    65
      • Framför allt finns det inga palestinska flyktingar. Barnen till de araber som flydde från israeliskt territorium 1948 och 1967 kan inte räknas som flyktingar då aldrig varit bosatta i det som nu är Israel. De inte har flytt utan är födda och uppväxta i något grannland. Om de genom att vägra att bli medborgare där de befinner sig kan bli försörjda av FN-pengar livet ut så är det stor skandal. FN behöver reformeras och dess verksamhet krympas kraftigt och detsamma gäller för EU.

        34
        1
    • Måste säga att ”driva ut kolonisatörerna” är en mycket märklig förskönande omskrivning för ert totalt folkmord på alla vita Haitier. Inte minst för att alla svarta haitier också är kolonisatörer.

      32
      • Slavarna är inte kolonisatörer , de har ju inget val !

        Haitierna själva vet säkert inte själva varifrån i Afrika deras förfäder kommit !

        5
        1
    • Precis (ovillkorat) bistånd har generellt gjort större skada än nytta och fått u-länderna att stagnera istället för att utvecklas. Dra in allt bistånd och låt Haiti och alla andra skithålsnationer reda ut det de själva har orsakat. Haiti har tyvärr moderna motsvarigheter i Zimbabwe och Sydafrika. De är också nationer som inledde sin resa tillbaka till grottstadiet så fort de vita ledarna tvingats bort av en okunnig omvärld.

      36

KommenteraAvbryt svar