Idag är det samernas nationaldag, Sverige borde ta efter samerna

NATIONALISM. Idag är det återigen en märklig dag, det är samernas nationaldag. Samerna firar att de är ett folk med ett gemensamt språk och kultur. Vid Stockholms stadshus och på många andra ställen hissas den samiska flaggan. 

Idag, den 6 februari, firar samerna sin nationaldag, det är den 31:e i ordningen, normalt firar de en hel vecka i Stockholm och på andra platser.

Det är lite märkligt att Sverigedemokraten Björn Söder (SD) blev utskällt för att han antydde att samerna har en egen nation, vilket de själva håller med om, liksom svenskar, finnar, danskar osv. har sin. Nation eller nationalism är något fint, tvärtom vad Twittervänstern påstår.

Enligt PK-debatten anses ju att alla av jordens åtta miljarder människor som lyckas ta sig till Sverige vara svenskar och ha rätt till vårt sociala trygghetssystem även om de inte bidragit till det med ett enda dagsverke. Same däremot är det inte så lätt att bli. Samerna verkar vara riktiga rasistiska nyfascister.

I sametingslagen finns en definition på vem som är same. För att få skriva in dig i röstlängden till Sametinget säger lagen att du ska ha eller ha haft samiska som språk i hemmet och anse dig vara same.

Inför varje val till Sametinget upprättas en samisk röstlängd. Rätten att bli upptagen i röstlängden och därmed ha rösträtt har du som uppfattar dig som same och har eller har haft samiska som språk hemma. Det går också bra om dina föräldrar, far- eller morföräldrar har eller har haft samiska som språk i hemmet eller om du har en förälder som är upptagen i röstlängden.

Bestämmelser om rösträtt och den samiska röstlängden finns i Sametingslagen.

I tidigare lagar uttryckte staten att endast de som hade renar och ägnade sig åt renskötsel, var samer. Det innebar att stora grupper av samer blev utdefinierade och inte räknades som samer i statens ögon. Sedan Sametingslagens tillkomst är det nu språket som är identitetsmarkör. Vem eller vad anser du ska avgöra vem som är same och inte?

-Pettersson tycker svenskarna ska ta efter lite av de rasistiska samerna. Varför inte ha kravet på svenska för rösträtt, och gärna också att föräldrar, far- eller morföräldrar har eller har haft svenska som språk i hemmet eller om du har en förälder som är upptagen i röstlängden.

Nu börjar Sanningskommissionen för det samiska folket sitt arbete med att samla in vittnesmål om hur svensk politik har påverkat det samiska samhället. Historiskt har förtrycket handlat om allt ifrån tvångsförflyttningar, till att små barn satts i nomadskolor och att språken delvis försvunnit. Uppdraget är att samla in vittnesmål, sprida kunskap och att i slutet av 2025 presentera åtgärder som ska bidra till upprättelse och ett livskraftigt samiskt samhälle.

Nåväl, vi får hoppas samerna får en trevlig dag och vecka. I Sveriges huvudstad firar normalt samerna till och med nationaldagsvecka.

Samernas hemsida där bilderna kommer ifrån.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

  • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
  • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

5 thoughts on “Idag är det samernas nationaldag, Sverige borde ta efter samerna

  1. Kartan på det så kallade sameland är gravt missvisande. Det bodde svenskar i stora delar av området långt ner i forntiden. Det finns inga samiska arkeologiska fynd som är äldre än från bronsåldern någonstans i Sverige. Det finns drygt tusen år gamla runstenar i Jämtland. Det finns också vävnader som Överhogdalsbonaden, också den från vikingatiden. Varken runstenar eller vävnader är samiska. Det finns på flera ställen sydskandinavisk stenåldersfynd långt upp i Västerbotten. Inte heller de är samiska, så vad grundar man sin karta på, mer än fantasier. Att samer i historisk tid flyttat söderut betyder inte drygt halva Sverige är sameland. Jag har egentligen inget mot samer, men jag blir djävligt förbannade när de försöker förneka vår historia.

    8
    1
  2. Nation är ett kollektiv av individer med huvudsakligen samma ursprung, kultur och språk. Så att det finns en samisk nationaldag är inte helt fel. Fel är dock storleken på den samiska minoriteten. På alla eller vissa av de faktorer som utgör grunden för en nation vill jag påstå att majoriteten som betraktar sig själva som samer inte är det. Antingen har de sina anfäder i olika kulturer, har inte någon variant av samiska som modersmål eller lever som svenskar.

    Tar vi å andra sidan svenska flaggans dag, eller nationaldag som vissa folkförrädare vill kalla den, så firar man inte svenska folket utan svenska staten. Man är också mycket negativ till den svenska nationen, det vill säga oss som har djupa rötter i landet, och inkluderar alla som råkar snubbla in i landet, ofta under falska premisser.

    När det gäller samernas rätt till landet eller vissa landområden ska vi komma ihåg att Sverige inklusive de förlorade östra delarna befolkades i huvudsak vid vatten eller möjligen flata områden. Därför var större delen av landet i norr obefolkat mellan dalgångarna där det rann vatten. Härav den nästa uteslutande förekomsten av renskötande nomader där.

    I vårt närområde fanns tidigare tre stormakter; Sverige, Danmark/Norge och Ryssland. Stora delar av Nordkalotten saknade fast befolkning. För att kunna hävda överhöghet byggdes kyrkor och skickades präster till vissa ställen. Man passade också på att skattskriva de nomadiserande renskötarna. Skatter har länge varit populära hos de styrande.

    De som nu vill hävda att de är ursprungsbefolkning borde inte ha några problem att hänvisa till dessa kyrkböcker som existerar i förvånande antal, ett halvt millennium senare. Märk väl att den så kallade tvångsförflyttningen skedde på 1800-talet för att bereda plats för de samer som nekades inträde i Storfurstendömet Finland efter deras årliga besök vid den norska ishavskusten. Med andra ord kan få eller inga så kallade samer hävda urminnes hävd i landets mest nordliga kommuner. Det inkluderar renskötarföreningen Girjas som lyckats erhålla monopol på jakt och fiske.

  3. Paradox att den lilla Samiska kulturen ska skyddas och utvecklas, och den Svenska kulturen skall avvecklas och blandas ut till oigenkännlighet.
    Luktar ambivalent Sossepolitik .

    23
  4. Samejuristen som gav Björn Söder rätt: “Vi är inte svenskar“
    Mattias Åhrén, samisk folkrättsjurist:
    “Jag blir personligen nästan mer bekymrad när alla andra partier från höger till vänster tar debatten och säger att samer är svenskar – för det är vi inte. Det är i grund och botten ett farligare argument att säga att samer är svenskar, därför att det i leder till assimilering och i slutändan till att den samiska kulturen försvinner.“
    https://sverigesradio.se/artikel/6047760

    5
    1
  5. Det känns lite som Samernas girighet när det gäller mark och rättigheter kommer att bli deras fördärv .
    Inget annat i Sverige får sticka ut och skilja på folk och folk .
    Men Samerna har varit duktiga .
    Men nog har det slitits ut några offerkoftor på vägen .

    15

KommenteraAvbryt svar