Visitationszoner – risk för etnisk diskriminering

INVANDRING. Förslaget om visitationszoner får kritik av flera remissinstanser, skriver TT. Enligt Diskrimineringsombudsmannen (DO) medför det oacceptabelt stora risker för etnisk diskriminering. Även Advokatsamfundet, Svea hovrätt och Institutet för mänskliga rättigheter avstyrker.

Flera kommuner, Säkerhetspolisen och Polisförbundet ställer sig däremot positiva till visitationszoner.

”I bästa fall kan säkerhetszonerna öka möjligheterna för polisen att förhindra mycket grova brott”, skriver Polisförbundet.

Systemet innebär att polis får visitera personer i zonerna som inte är brottsmisstänkta. Zonerna föreslås få upprättas under två veckor i ett område då det finns ”påtaglig risk” för skjutningar eller sprängningar på grund av en gängkonflikt. Syftet är att mer effektivt kunna förebygga och förhindra allvarliga våldsbrott. Systemet behövs enligt utredningen eftersom polisens nuvarande befogenheter att visitera personer och genomsöka fordon är otillräckliga i vissa situationer kopplade till gängkonflikter.

S är extremt oroliga för visitationszoner och gör tillsammans med oppositionen allt för att hindra och försena införandet. – Jag är extremt orolig för att säkerhetszonerna upprättas i utsatta områden. Det pekar ut grupper ännu hårdare, det skapar splittring mellan människor, det är kontraproduktivt och cementerar segregationen, säger finansborgarrådet Karin Wanngård (S). Hon frågar sig vem som vill vistas – eller bo – i en säkerhetszon. – Och hur lätt blir det att sälja en lägenhet där?

-Pettersson hör justitieminister Gunnar Strömmer säga att han hoppas opposition använder tiden väl, de veckor och månader, de lyckas förhindra Tidöpartiernas brottsbekämpning väl.

Givetvis kommer icke-svenskar att bli visiterade ofta, men det beror inte på diskriminering utan på att den absoluta majoriteten av dem som skjuter och spränger är invandrare eller har invandrarbakgrund.

Promemorian om så kallade säkerhetszoner här (pdf)

Visitationszoner

  • Utredningen om visitationszoner, eller säkerhetszoner som utredaren kallar det, överlämnades till regeringen i december 2023.
  • Inom zonen ska polisen kunna visitera personer, inklusive barn, utan brottsmisstanke.
  • För att få upprätta en zon krävs att den bedöms vara av ”synnerlig vikt” för att förebygga eller förhindra skjutningar eller sprängningar.
  • Beslutet om en visitationszon ska som längst få gälla i två veckor, men kan förlängas genom ett nytt beslut. Utredningen föreslår inte någon gräns för hur stor en zon får vara.

Källa: Promemorian Säkerhetszoner – ökade möjligheter för polisen att visitera för att förebygga brott

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

  • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
  • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

18 thoughts on “Visitationszoner – risk för etnisk diskriminering

  1. Det är bara vänstern och en svans av etablissemanget som ylar riskerna. Uppenbart är att juristerna är emot det, de tjänar ju på ett samhälle som betalar för kaos. Det spelar för övrigt liten roll, förutom i media sammanhang. Invandrarna är mestadels från islamska länder och deras kultur har ett fast grepp om Sverige och de kommer inte att vilja integreras på något sätt. Nämn de lands demokrati som överlevt islam. Vi närmar oss en magisk gräns på 15% muslimsk befolkning. Enligt den gränsen har vi inte långt kvar, men vi ligger ju i norra Europa, så det kanske tar lite längre tid för vår kommande stadsreligion, men de ger sig aldrig.

  2. Väldigt lite snack om att ärliga immigranter får ett bättre liv om polisen enklare kan plocka vapen och cash från de kriminella som förpestar Orten. Är man verkligen ett offer om man får färre busar i sitt närområde genom lite visiationer? Är man inte mer offer om brottslingar kan förpesta närområdet och polisen bara får titta på?

  3. Samma instanser som konsekvent är motvalls. Varför öht skicka remisser till dessa instanser när man vet svaret innan? Dessa instanser vill inte att landet skall bättras utan vill skydda enskilda brottsliga individer. På tiden att byta ut lite folk och strypa generösa bidrag till särintressena. Bör gälla över helalinjen!

    15
  4. Det är nog dags att införa visitationszoner, nånstans måste man ju börja, och ska varenda j-a myndighet vara remissinstans så kommer ingenting att kunna genomföras i det här landet.
    ”Institutet för mänskliga rättigheter” kan med stor säkerhet läggas ner, personalen omskolas till vårdpersonal, win-win för alla skattebetalare.

    14
    • Det är precis det som är Tuffe Uffes plan. Dra ut på allt med utredningar och remisser så de inte behöver införa någonting i Tidöavtalet.

      SD har blivit blåsta igen.

  5. Stadfäst detta genom införa det i Regeringsformen genom beslutande folkomröstning och ta samtidigt bort möjligheten för riksdagen att ändra grundlagarna utan beslutande folkomröstning.

    17
    • Det är en konstig bedömnin är afton blaska hänger ut efterlysningar så kan alla se att det är ett etniskt problem..Och den åtgärd man vitar är att bläddra bilderna så man inte ser något alls vilket är anmärkningsvärt . Det är ju så att viljan saknas ju uppenbart

  6. Utgår man från att en viss grupp kommer att visiteras mer än andra, så har man ju i och med detta bekräftat denna grupps starkt misstänkta vandel. Det slår alltså tillbaka på ens egna erfarenheter om var buset oftast återfinns. Inte fördomar.

    28
  7. De som klagar tycker naturligtvis att det är bättre att skjutandet och mördandet till varje pris fortsätter. De rödgröna har varit emot varje åtgärd som skulle ge möjlighet till ett tryggare samhälle och som påverkar straff och polisens arbete. Skämmes ta mig f-n…….!

    36
    • Jag är övertygad om att vanliga arbetande invandrare i dessa utsatta områden inte har något emot att Polisen försöker göra dessa områden tryggare och säkrare.Dom som gapar mest om att motarbeta detta förslag bor väldigt långt bort från dessa områden.Rätta mig om jag har fel…..

      22
  8. Ja det är stor risk att man gör området säkrare med visitationszoner. Vem bryr sig om etnisk diskriminering om man avväpnar några och indirekt räddar liv på kuppen. Alla har sin etnicitet, men risken att bli kränkt kan inte överträffa risken att poliser och andra oskyldiga riskerar bli dödade på allmänna platser. Eller kanske vi kommit till att bli ett sånt extremt samhälle att vi tar större hänsyn till att kriminella får ha vapen och mindre hänsyn till vanliga medborgares säkerhet?

    29
  9. Vilket skämt. Om det nu är människor från Mellanöstern och Afrika som står för 90% av brotten, är det väl dom man ska visitera? Måste vara någon vänsterfeminist som uttalat sig om diskriminering.

    46

KommenteraAvbryt svar