Kyrkans vindar blåser dåligt

VINDKRAFT. Kyrkvinden ekonomisk förening bildades i juni 2005 av 60 organisatorisk enheter i Svenska kyrkan samt 32 förtroendevalda och anställda. Tillsammans samlades ihop 45 MKr och det första vindkraftverket uppfördes och togs i drift i slutet av 2009. Idag, snart 15 år senare är det 55 kyrkliga enheter och 27 privatpersoner kvar i föreningen. Av dataskyddsskäl publiceras inte privatpersonerna här men förteckningen för kyrkliga enheter finns här. Lista över kyrkans medlemmar.

Vattenfall. Pressbild

Sedan 2010 har Kyrkvinden Ekonomisk förening producerat vindkraft åt sina medlemmar, till största delen församlingar i Svenska kyrkan. Kyrkvindens två vindkraftverk togs i drift juli 2009 och har således genererat vindel i drygt 13 år. De båda vindkraftverken har haft den bästa till­gängligheten av alla verk i Vindpark Vänern men, de är inte nya längre och repara­tionskostnaderna ökar. Nu kända åtgärder som måste utföras är reparationer på turbinvingarna och rens­polning av kyl­systemen. Efter sommaren har övervakningssyste­met på GG7 visat in­dikationer på förslit­ningsskador växellådan och det är oroande. Under vecka 46 utfördes inre fotografering av växellådan (endoscopi) och rapporten visar att ett lager är skadat och an­ger att fortsatt drift inte är för­svarbar! Det ser ut som tidpunkten för ”… ersättande av uttjänta vindkraftverk” i föreningsstadgans §2 Ändamål, närmar sig tidi­gare än förväntat.

-Pettersson konstaterar utan att vara expert att Kyrkvindens vindkraftverk är uttjänta efter drygt 13 år och att det inte finns pengar för att bygga nya. Kyrkvinden har sålt elen för 25 öre/kWh till sina medlemmar med hjälp av elcertifikat som är ett system för att subventionera förnybar el.

För att göra en lång historia kort, inte ens Gud och hans hantlangare kunde göra vindkraften lönsam.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

  • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
  • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

9 thoughts on “Kyrkans vindar blåser dåligt

  1. Åter ett projekt utan konsekvenstänkande! PK-ismen är viktigare än sunt förnuft. Har en stark känsla att fler problem kommer framgent. En annan elberoende grupp är elbilarna. Det kan bli väldigt dyrt för dess ägare. Men allt skall gå fort – tänk efter – sedan!

  2. Men, behöver Kyrkan vindkraft, jag trodde dom fick all
    kraft uppifrån, han ni vet, som dom ber till. För han måste
    ju ha en enorm kraft, varför tar dom inte hjälp av honom?

    19
    2
    • Hans.

      Jag har bett många ggr. och inte fått veckans lottorad än, fast jag stått på bara knäna i nysnön någon kvart, så nu får han bevisa sin kraft och avsluta krigen, eller så är han en hittepå som många andra ”gudar” oavsett sort eller lands troende…

      Det finns folk till allt som tror på spöken/troll/tomtar/kvacksalvare/helande snake oil/currylinjer/slagrutor, över hela världen, lika dom som tror på klimatsekten med…

      Jesus Lever-Pastej.

      3
      3
  3. Ja ett av problemet är att kärringar spökat ut sig till präster.
    Och det absolut värsta är att våran nuvarande statsminister styrs av en kärring utspökad till präst .

    17
    5
  4. Kyrkvinden verkar ha tomtar på loftet. Föga förvånande för dem som tror på vandringssägner samlade i en bok. Missförstå mig rätt, budorden och evangelierna är utmärkta moraliska ledstjärnor men berättelserna är långt ifrån bevisade. Vad gäller övriga delar, framförallt de äldsta så är stora stycken av dem motbevisade av modern forskning och många är ett bevis på att Mellanöstern var och är moraliskt bankrutt.

    24
    2

KommenteraAvbryt svar