Regeringen har presenterat sin klimathandlingsplan

KLIMATPOLITIK. På en presskonferens igår presenterade regeringen och Sverigedemokraterna en ny omtalad klimathandlingsplan om hur Sverige ska nå klimatmålen. Oppositionen och andra ”experter” blev som väntat upprörda, de tror tydligen på att Sverige kan påverka och rädda jordens klimat genom att höja svenskarnas drivmedelspriser till 35-40 kronor per liter.

Den 21 december 2023 presenterade regeringen den klimatpolitiska handlingsplanen. Klimathandlingsplanen innehåller ett 70-tal konkreta förslag som antingen genomförs eller påbörjas under mandatperioden för utsläppsminskningar inom samtliga sektorer. Klimat- och miljöminister, Romina Pourmokhtari. Statsminister Ulf Kristersson. Energi- och näringsminister Ebba Busch samt Sverigedemokraternas klimat- och miljöpolitiska talesperson Martin Kinnunen.
Foto: Elima Mwinyipembe/Regeringskansliet

Oppositionen riktar svidande kritik mot regeringens klimathandlingsplan, som presenterades under torsdagen. Centerpartiet, Vänsterpartiet och Miljöpartiet går så långt som att väcka misstroende mot klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari (L).

Socialdemokraterna kallade till presskonferens för att kritisera klimathandlingsplanen utan att ha läst den!

De vänsterblivna lyfter upp Sverige som ett hot mot jordens existens och tror att bara vi lägger oss ner och dör samt stänger av hela Sverige blir det en ny istid.

Om man lyssnar på politikerna så är Sverige en miljöbov som måste straffas. Sveriges betydelse för jordens klimat är så stor att vi måste vara beredda att göra stora uppoffringar, kanske rentav sänka vår konkurrenskraft på den globala marknaden i syfte att rädda världen. Men som så många andra utspel som syftar till att visa handlingskraft så är argumenten och problembeskrivningen vilseledande.

Sverige är nämligen ett extremt lågutsläppsland. Inget annat I-land släpper ut så lite koldioxid per capita som Sverige görVi har den mest koldioxideffektiva ekonomin i världen, mycket tack vare kärnkraften och vattenkraften.

Att sänka utsläppen från vår redan låga nivå kostar därför oerhört mycket. Varje satsad krona gör mindre och mindre nytta när vi börjar närma oss noll. Därför finns det ingen logik i att satsa resurser på att sänka Sveriges utsläpp ännu mer. Det är bättre att lägga pengarna på att hjälpa andra länder sänka sina utsläpp istället. Koldioxidutsläpp är nämligen ett globalt fenomen som inte bryr sig om landsgränser.

I Sverige släpper vi ut ca 3,8 ton koldioxid per capita. Kina släpper ut ca 6,6 ton koldioxid per capita.
Sverige har 10 miljoner invånare. Kina har 1 373 miljoner invånare.

Genomsnittet i OECD är cirka 9,9 ton koldioxid per capita och år. Sveriges andel av de globala utsläppen är 0,2 procent. Partiledarna bör läsa siffrorna igen och igen tills de förstår att Sveriges andel av de globala utsläppen är ytterst, ytterst liten.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

  • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
  • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

3 thoughts on “Regeringen har presenterat sin klimathandlingsplan

  1. Jag trodde MP redan hade räddat världen från koldioxid-döden genom att ersätta kärnkraften med oljekraftverk.
    Hur de än hade gjort så hade oppositionen kritiserat det, hade de gjort som MP ville och låtit bensin kosta 35-40kr/liter hade de kritiserat det också.

  2. Lösningen är långsiktighet! Att vinna (politiska) poäng med kortsiktiga, sanslösa åtgärder ger ingen effekt i slutänden.
    Att vänstern kritiserar (utan att ha läst?) rapporten var väntat. Oavsett vad regeringen/SD
    gör kommer det kritik. Men folket börjar vakna till och inser vilket vanstyre (S) och Mp försatt landet i.
    Om bensin/dieselpriset går ner efter nyår så kommer fler att vara positiva till regeringen/SD. Till Arga Tantens förtrytelse-

    11
  3. Journalisterna borde bli förbannade när sossarna upptar deras tid utan att veta vad de vill kritisera eller berömma. Bojkotta deras presskonferenser.

    21
    1

KommenteraAvbryt svar