Ny rysk offensiv i Ukraina

UKRAINA. Ryska styrkor intensifierar sin attacker i östra Ukraina för fjärde dagen i rad, rapporterar Guardian. Offensiven är koncentrerat till staden Avdiivka med både missil- och drönarattacker. Strider pågår även på andra platser. I närheten av staden Pokrovsk har minst en civil person dött efter ryska drönarattacker.

Jag är inte politiker eller militär men jag vet att krig inte är enkelt och sällan går som det är tänkt. Efter den ryska invasionen den 24 februari 2022, hade Ryssland inledande framgångar och erövrade stora områden. Vladimir Putin sa att kriget skulle vara över och Ukraina befriat från nazister på några dagar. Putins problem var att det inte fanns några nazister, i varje fall inte fler än i andra länder, och absolut inte några med makt.

Efter Rysslands inledande framgångar startade Ukraina en motoffensiv då den ryska armén manövrerades ut och 12.000 kvadratkilometer territorium befriades, var ett taktiskt genidrag. Ukraina tog tillbaka ungefär hälften av det Ryssland erövrat, den framgången blir svår att upprepa.

Ryssarna har lärt sig, minerat och grävt ned sig, så det går trögt.

Ukraina valde inte kriget, de anfölls av ryssarna och de vet att om de slutar strida kommer deras Ukraina att försvinna.

Ukrainarna vet också att det är omöjlig att förhandla med Ryssland. De har redan försökt med det många gånger och Ryssland har brutit alla avtal, bland annat Budapestuppgörelsen och Vänskapsavtalet för att nämna några exempel. Där erkände Ryssland och Ukraina varandras gränser och lovade att inte använda hot eller våld mot varandra. Ryssland har brutit mot minst tolv internationella och bilaterala avtal och regler.

Trots att Ukraina anfallits av världen näst starkaste militärmakt har man lyckats stå emot aggressionen samt kunnat upprätthålla alla de viktiga civila samhällsfunktioner, som transporter, energi, livsmedelsförsörjning, finanssystem och handel, i så gott som hela landet.

Ukraina har lyckats stänga luftrummet för ryskt stridsflyg och kommit mycket långt i utvecklingen av missilförsvaret. Kriget på marken ha verkar ha stelnat för tillfället, men Ukraina har utvidgat attackerna mot ryskt territorium och tryckt tillbaka Ryssland i Svarta havet. Ryska stridsfartyg flyttas allt längre från den ukrainskkontrollerade kusten och ukrainarna har öppnat upp korridorer för fraktfartyg till hamnarna i Odessa trots Rysslands hot.

-Pettersson säger att Ukrainas försvar hade inte varit möjligt utan hjälp från väst, men det är ukrainarna som gör jobbet och det är Ukraina som kommer att besegra Ryssland, det är min övertygelse.

Kartor från 31 mars 2022 och 13 oktober 2023.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

  • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
  • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

12 thoughts on “Ny rysk offensiv i Ukraina

  1. Granne.

    Putin siktade på exakt det du skriver. Han har länge försökt få Finland och Europa att bli beroende av handel med Ryssland eftersom det hade gett Putin oinskränkt makt att bedriva utpressning mot oss.

    Nu när han valde att slå till mot Ukraina försökte han med energiutpressning. Han höjde priser, skruvade ner leveranserna och stängde tom av gasen. Vi fick först panik men hittade snabbt andra vägar och insåg att det faktiskt blev billigare. Vi kan bara konstatera att vi inte behöver Ryssland. Putin tvingas sälja för lägre priser till Kina istället.

    Vi tjänar på det, Kina tjänar på det och Ryssland förlorar.

    Kina förlorar på så mycket annat just nu så det spelar ingen större roll. Indien tar över affärer och färre investerar i Kina.

    Både Kina och Ryssland är beroende av oss men vi klarar oss gott utan dem!

    Förr eller senare måste man operera bort en sjuk blindtarm.

    26
    8
    • Ja, det kan vara så. Alla stormakter spelar sina geopolitiska spel och försöker öka sin egen makt; till ex. ryssarna med energi, kineserna med sällsynta jordmetaller och USA med petrodollar. Mindre länder vid sidan av dessa stormakter bör hällre försöka ha goda relationer och friskt handel med sina stormaktgrannar. Och inte reta upp dom dom till exempel Cuba och Ukraina har gjord. Stormakterna verkar vara otoleranta för konkurreande stormakter som grannar.

      Och ja vi är igen på väg mot två geopolitiska block. Dom flesta länder behöver relativt snart välja vilken allians de vill tillhöra. EU kräver ny att Turkiet berettar klart om de väljer att alliera med USA och EU eller med Ryssarna och andra BRICS-länder. Om Turkiet lömskt väljer BRICS, lär de kunna orsaka massa svårigheter för EU, NATO och Sverige.

      6
      15
      • Det är ett ganska självklart val. Det finns utvecklade länder. Sen finns det ett antal bråkstakar som aldrig kommer att kunna komma överens – BRICS. Ingenting vi behöver bekymra oss om.

        Finland skulle inte kunna överleva en vecka på handel med Ryssland. Finland är beroende av kunskap från väst!

        Ukraina väljer också väst, precis som Estland, Lettland, Litauen, Polen, Östtyskland, Tjeckien, Belarus osv

        (Belarus blev dock nedslaget av Putin som installerade en diktator… Ukraina vill inte gå samma eller ett värre öde till mötes.)

        Turkiet, ja, islam kan man aldrig lita på…

        5
        1
  2. Jag saknar Dahlbergs tillrättaläggande. Är han inte nöjd med den halva km2, som tre dagars rysk offensiv inbringat? Att det gått åt några tusen orcer och ett hundratal pansarfordon, gör ju inget, när man går segrande fram.
    Tyvärr för ryssen är all framgång borta imorgon.

    23
    10
  3. -Pettersson säger att Ukrainas försvar hade inte varit möjligt utan hjälp från väst, men det är ukrainarna som gör jobbet och det är Ukraina som kommer att besegra Ryssland, det är min övertygelse.

    – Jag är helt säker att dagens ukrainare är jätteglada och evigt tacksamma för all ”hjälp” som dom västerländska GLOBALISTER har gett till Ukraina de senaste åren. Ja, tänk vilken helvete ukrainare skulle ny ha om dom västerländska GLOBALISTER hade bara låtit bli att ”hjälpa” Ukraina och ukrainare handskas med deras odemokratisk granne… som ny råkar vara världens ”näst starkaste militärmakt”.

    Ja, kära GLOBALISTER blunda inte ny! Det som sker härnäst i Ukraina sker för att ni har ”hjälpt” Ukraina 🇺🇦 stå emot ryssmonstret 🪆

    5
    35
    • Granne, ni har tur som är med i Nato annars kanske världens största land hade utökat med Finland, Baltikum osv. Putin och hans gäng är de största globalisterna och imperialister na. Jag tror 80 procent av Ukrainarna är tacksamma för hjälpen för utan hjälp finns inget Ukraina.

      30
      8
      • Pettersson, du bör veta att Finland är på väg mot bankrutt. Landet är för stor för att hållas välmående med nyvarande befolkning dom hela tiden ökande skulder och GLOBALISTuppfunna kostnader kommer Finlands framtid att vara dystert. Och idiotpoliterna fortsätter härma svenskt destruktivt asylpolitik som kostar skjortan och de har tvingat oss skrotandet av östhandeln som kostar..ja, resten. Du vet ryggraden för finsk industri har alltid varit storindustri som gör stora bulk äffärer. Ryssland var en bra handelspartner i det, eftersom ryssen kunde alltid förse finsk industri med råvaror energi och t.o.m konsumentter. Ja, Finland kunde till exemple exportera massvis med livsmedel till Ryssland och genom dess goda landförbindelser hålla miljontals ryssar, till exempel i St. Petersburg, väl informerade om hur det goda livet ser ut i västvärlden. Och ny är det borta på grund av någon genomkorrupt landets vilja att bråka med Ryssland.

        Man kan säja att mellan 1990 februari 2022 hade ryssen gjord nästan det yttersta för att inte hotfulla, aggressiva eller ens ovänliga gentemot Finland. Ja det var FÖR ATT Ryssland ville ha ett neutral Finland, som ett buffer mot NATO. Nåja ny är också vi i NATO, och ryssen har alldeles nyss brytit vår gasledning till Estland och också en datakabel. Nyheter i dag skriver att mystiska gubbar har kartlagt vår energinät och vinterns energipriser spås bli höga igen… läs inflation och konkursser i sikte.

        Ja, ny ser det ut att USA förbereder att sluta sitt militär stöd till Ukraina och därefter ryssen snor en stor del av Ukraina. Framöver kommer Ryssland, troligen under flera årtionden, vara bortförbjuden från väst. Och vad ska man förvänta att ryssen gör när de inte kan handla med väst? Ja, de är tvungna att binda sig allt starkare till Kina och dess nya allierade. Och eftersom ryssen och oljearaberna tjänar när det blir kaos i världen, kan man förvänta att de försöker skapa kaos i Uländer. Efter ukrainaäventyret ryssen kan också vända blicken mot ovänligt bliven Finland och till exemple ”tilllåta” alla slags asylmigrantter passera genom Ryssland och komma till Finland, vilket bara underlättar Finlands förstörelse och kommande ekonomisk kollaps… kanske bara för att jävlas.

        13
        37
    • Ryssland är inte världens näst starkaste militärmakt. Undantaget kärnvapnen hamnar ryssen uppskattningsvis på sjätte/sjunde plats.
      Drar vi sedan till med det strategiska/taktiska kunnandet, så vete fan om inte Island slår dem på fingrarna.
      Ryssland skulle aldrig gett sig på ett grannland, det blev att dra ner byxorna på sig själv!

      23
      8

KommenteraAvbryt svar