Åren går men det är fortfarande tyst om de 57 svenskar som spionerade för Stasi

KOMMUNISTER. Bloggen har i över tio år påmint om de svenskar som spionerade för den Östtyska kommunistiska säkerhetstjänsten och fortsätter med det då och då. Medan Sverigedemokraternas bakgrund analyseras i detalj ända tillbaka till 1930-talet trots att partiet bildades 1988 är andras bakgrund totalt fridlyst.

Den Öst-Tyska underrättelsetjänsten Stasi, officiellt Ministeriet för statssäkerhet, aktivt 1950-1990, med 91.000 anställda och cirka 620.000 inofficiella medarbetare hade det kommunistiska partiets uppdrag att spåra upp, bevaka och gripa personer med fientlig eller ­negativ inställning.

Precis som alla andra europeiska länder förde den svenska säkerhetspolisen, Säpo, dokumentation över den östtyska underrättelsetjänsten, ­Ministeriet för statssäkerhet, mer känd som Stasi.

Anledningen till detta är att Stasi hade en ­tämligen aktiv verksamhet också i Sverige, bland annat vad gällde spionage mot industri och ­teknologi, den politiska sfären, skolor och universitet samt givetvis militärt spionage.

Men Stasis kontakter kartlade och informerade också om östtyska flyktingar, vilka med livet som insats flytt från den kommunistiska diktaturen. Övervakningen skulle fortgå oavsett om man bodde i landet eller inte.

Tack vare det öppna Stasiarkivet i Tyskland har tämligen uppseendeväckande avslöjanden kunnat göras, där inte minst den tidigare prästen i Burträsk, tillika teologiprofessorn, Aleksander Radler sticker ut. Enligt Stasis egen dokumentation var han verksam i underrättelsetjänstens tjänst till och med 1989 – det år muren och diktaturen föll. En tråd som sedan Växjö stift föredömligt har gått vidare med och anordnat ett forskningssymposium om Östtysklands under­rättelsearbete i Svenska kyrkan.

– Pettersson har noterat att medan Tyskland öppnat sina arkiv så går utvecklingen i Sverige åt motsatt håll. Läs tidigare inlägg nedan och på länken HÄR.

Av någon anledning skyddas i Sverige personer som har varit verksamma och för egen vinnings skull har arbetat för en av det moderna Europas värsta regimer. Det är med andra ord svårt att se några förmildrande omständigheter som skulle göra att dessa personer skulle ha rätt att ta med sig sin hemlighet i graven.

Min personliga uppfattning är att dessa person skyddas för att de är eller har varit kollegor till dagens vänsteretablissemang. Socialdemokraterna, SVT, SR med flera.

Jag har skrivit om detta flera gånger men dagens journalisterna föredra att jaga Ingvar Kamprad för det han gjorde som 17-åring 1943 och drottning Silvia för det som hennes pappa eventuellt gjorde under 1930 och 1940-talen. Att tvätta sin egen skitiga byk är tydligen fullständigt ointressant för vår journalistkår.

TIDIGARE 2011-02-02. Svenska journalister i Stasi-arkiven

Stasi − Den östtyska säkerhetstjänsten är väl känd av de flesta. Den höll den östtyska befolkningen i ett järngrepp med hjälp av informatörer över hela DDR. Dessa informatörer beräknas ha varit c:a 100 000, de flesta inom landet och i Västtyskland men det fanns även många i Sverige.

Journalister är ett konstigt släkte, de jagar kungen, Kamprad, politiker och Sverigedemokrater med blåslampa, de vänder på varje sten för att snoka fram en skandal hur gammal den en är, obetalda tv-licenser får dem nästan att pissa i byxorna men när det gäller kommunistspioner i de egna leden är det tyst, knäpptyst.

Professor Birgitta Almgren har forskat i Stasi-arkiven och funnit svenska poliser, politiker och säkerhetspoliser finns bland de namnen.

– Men de viktigaste namnen är journalister, säger Birgitta Almgren.

I somras beslutade regeringsrätten att professor Birgitta Almgren skulle få ut Säpohandlingar om de svenskar som samarbetade med Stasi. Det blev dock ett tillstånd med förbehåll. Birgitta Almgren fick nämligen ett hot om fängelse över sig – eftersom det finns hot om straffpåföljd – om hon röjer namnen på dem som samarbetade med Stasi. Sedan i augusti förra året har hon nu forskat i det hemligstämplade materialet.

Finns det politiker bland dem som samarbetade med Stasi? – Det är många namn på en rad områden från alla sektorer i samhället säger Birgitta Almgren.

Finns det även poliser eller säkerhetspoliser? – Det finns sådana också, men man ska inte tro att Säpo är några duvungar, som Jan Guillou påstår. Och de viktigaste personerna för Stasi var inte politiker eller poliser. De viktigaste för dem var att värva unga idealister, där många blev journalister. Detta har även en högt uppsatt Stasi-chef bekräftat för mig.

Många var alltså journalister? – Ja, men jag kan inte namnge någon. Hoppas att jag inte har sagt för mycket nu.

När kommer du att släppa mer information? – Jag kommer med en rapport i vår, och sedan en bok till hösten.

Men inga namn alltså? – Nej, det får jag ju inte släppa. Då hotas jag av fängelse.

− Pettersson undrar om det inte är dags för -68 vänstern att jaga sina egna på samma sätt som de jagar andra för journalisterna är väl opartiska och korrekta?

Det kan vara bra att lägga på minnet när ni lyssnar på ”opartiska” analyser…

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

  • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
  • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

26 thoughts on “Åren går men det är fortfarande tyst om de 57 svenskar som spionerade för Stasi

  1. Var det inte en Östysk arkivsamling om Sverige som endast en forskare fick se och som sedan förstördes? Eller minns jag fel.

  2. En reflektion uppstår, när man granskar socialdemokratins dubbelspel, med världens blodigaste diktaturer, kommunismen och nazismen.
    Är det så, att den rädsla och det hat, som kommer fram i den socialdemokratiska retoriken mot SD, i själva verket är rädsla för vad SD kan komma avslöja, i maktställning?
    Har borgerligheten en tyst överenskommelse, med socialdemokratin om att dölja varandras smutsiga byk?
    Troligtvis är det på detta viset och allt kommer så småningom att avslöjas!

    11
  3. 2 av dom största Svansarna inför kommunismen var väl Pierr Schorie och Jan Guillou
    men dom var ändå bara toppen av ett isberg, S och Media fullständigt dröp av dem,
    och gör så än idag!

  4. Om vi hade haft en riktig Media i Sverige så hade allt sådant kommit fram på bordet?
    Men nu har vi den MENLÖSA media vi har, då tystas socialisternas illgärningar ner,
    eftersom journalisterna är hel o halv kommunister själva, självklara frågor ställs inte
    utom om intervjuoffret är från SD. då går dom igång och slutar aldrig fråga trots att
    dom redan fått Svar. Svensk journalistik= Trovärdighet 0 .

    11
    • Tony, jag tror media är intresserade av Stasiarkiven men arkiven är inlåsta, hemligstämplade och det är straffbart att offentligöra dem.
      Rikdsdagen måste först ändra lagen.

      5
      2
      • Ja det är nog så, men det finns en äldre person som läst dem, men som fått avge löfte att inte offentliggöra dem, där måste finnas graverande saker som inte tål ljus!

  5. Jag vet att SÖ (Skolöverstyrelsen) hade klippkort ner till DDR för sitt mycket nära samarbete med myndigheter där nere. De studerade bland annat pedagogik (hjärntvätt). När det gäller Sovjetspioner så har Bo Theutenberg pekat ut Sverker Åström och någon som hette Sohlman som sådana. Enligt samma källa så såg Erlander till att placera herrarna på diplomatposten utomlands, USA respektive Danmark, för att hindra att de åtalades.

  6. Kommunismens illgärningar är ojämförligt historiens största brott, orsaken till att sanningen inte kommer fram är att media fortfarande ligger i händerna på förövarna.

    19
  7. Jag förmodar att Pierre Schori var och är en riktigt, riktigt, synnerligen ful fågel, och kommunistisk landsförrädare.

    39
  8. Det här är ett av Socialdemokratins större problem. Det är belagt att ganska många ledande sossar har ett kommunistiskt förflutet. Inom partiet har dessa under många år byggt upp en kader som sköter jobbet åt dem, så att de själva kan se förment socialdemokratiska ut.
    Problemet är att arbetarna (som partiet haft som valboskap) har sett detta. De har dragit till ett annat parti. Därför går arga Andersson hårt åt mot just detta parti. Ett parti som tappar kärnväljare är extremt illa ute.
    Och tydligen är det generellt så mycket skit i Sveriges politiska topp att tom de borgerliga partierna ”lägger locket på”.
    Det är Sveriges politiska ”toppar”, oavsett partifärg, som själva hotar demokratin.

    38
    • Det finns säker gott om sossar som bara var sossar men gullade med DDR och kompani. Så även om de inte var rena kommunister så gillade de kommunistdiktaturer mer än demokratier i väst. Kanske därför de älskar Palestina också? Sossar verkar älska diktatur.

  9. Eftersom kommunismen i Sverige inte är så stor, följer att gamla kommunister gärningar blir ointressanta.
    När det gäller SD så finner jag också historien tämligen ointressant. Däremot så yttrar sig många SD sympatisörer egendomligt på sociala medier.

    2
    28
      • Dissidenten
        Ja så är det! Även erfarenheter spelar in. Men också tex ekonomiska intressen, en fattig pensionär vill ofta höja pensionen medan en rik pensionär kanske inte tycker att det är viktigt.

        4
        6
    • @Öschute: Renodlad partikommunism är och var liten men dess inflytande är mycket stort, inte minst inom universitetsvärden och media där det dräller av gamla kommunister vilket satt sin prägel. Det finns fortfarande kommunistiska studentföreningar men du lär få leta efter nazistiska eller högerextrema dito.

  10. Partiets frataniserande med DDR diktaturen, bedrevs helt öppet. Topparnas reser till Östtyskland, gick ut på att supa gratis och förlusta sig med tillhandahållna unga damer. Åtskilliga politiker hamnade i SEDs nät och blev naturligtvis offer för utpressning.
    Svineriet pågick ända in i det sista.
    Hemligstämpeln måste bort och svinpälsarna avslöjas!

    46
  11. Nej om det är och kommer det att förbli tyst, tro inte att A.A lyfter den frågan, undrar om hon kanske själv var medlem i Stasi?, Hon beter sig som en stöddig kommunist när hon
    kräver andra på svar, att hon själv och partiet är ansvariga för Sveriges tillstånd lotsar
    hon inte om?

    42
  12. Sverige och (S) hade mycket goda kontakter med ledningen, SED och Stasi i DDR. 1984 var Palme på statsbesök hos Honecker och kopplingen till den svenska skolan är väl dokumenterad.

    https://skolvarlden.se/artiklar/den-svenska-ddr-skolan

    ”Arga Magda” studerade en termin i Leipzig i DDR hösten 87 (eller 88) och kopplingarna med DDR var upparbetade sedan lång, mycket lång tid tillbaka och var bara fortsättning på kontakter sedan 1900-talets början före VK1

    När DDR föll 9:e November 1989 tog många stasi.medarbetare ”Rattenlinie Nord” med färjan från Sassnitz till Trelleborg. Precis som våren 1945

    Sanningen om Palmemordet står med hög sannolikhet att finna i det enorma arkivet i källarna på Stasis högkvarter på Normannenstrasse i (öst)Benrlin

    33
  13. 68-vänstern håller sina egna om ryggen. De styr fortfarande Public Service och många statliga myndigheter med järnhand. Om jag inte minns fel, så var det väl en borgerlig regering som hemligstämplade STASI-dokumenten. Det finns säkert 68-vänsterfolk inom hela 7-klövern.

    33
  14. Jag har en lite annan vinkel på det hela. Förtjänar inte de ”oliktänkande” som spionerna angivit till Stasi att få reda på vad som står om dem och vem som givit dem informationen? Sverige är så tamt att jag känner till två som arbetat för Stasi som gömmer sig i Småland. På riktigt grabbs and girls, det är fegt och synnerligen svinigt. Varför gör Sverige alltid fel? Nån som vet?

    56
    • Jan Guillou är säkert inte den största fisken som simmar i den dammen.
      Jag tror att det finns högt uppsatta personer i dåvarande regeringen som kukelurade med Östtyskland.
      Innan murens fall så stod Östtyskland högt i kurs innom stora delar av den socialdemokratiska adeln.

      46

Kommentera