Afrikansk svinpest

INRIKES. Ett fall av afrikansk svinpest har konstaterats i Fagersta kommun i Västmanlands län. I det smittade området finns regler som du ska följa. Afrikansk svinpest är en allvarlig virussjukdom som drabbar vildsvin och grisar, däremot drabbar den inte människor eller andra djurslag, skriver Jordbruksverket.

Smittad Zon 20230907

Det här gäller inom den smittade zonen

Jakt av vilt är förbjuden: All typ av jakt av alla arter av vilt är förbjuden.

Alla aktiviteter där människor vistas i skog och mark är förbjudna: Alla aktiviteter där människor vistas i skog och mark utanför markerad tomtgräns och utanför etablerad tävlings­bana är förbjudna. Det gäller även sportevenemang, sammankomster och offentliga tillställningar.

Exempel på aktiviteter som inte är tillåtna:

  • svamp- och bärplockning
  • skogspromenader utanför anlagd väg
  • bad på icke allmän badplats
  • orienterings-, rid-/kör-, hund- eller motortävling i skog och mark
  • gårdsauktion där redskap etc. ställs ut på vallar
  • guidad natur- och kulturvandring i skog och mark.

Det här är också förbjudet:

  • alla typer av skogsbruksåtgärder
  • att släppa hundar lösa
  • att som obehörig vistas i vildsvinshägn eller inhägnader för tamgrisar.

Det här gäller för fordon och maskiner som använts i lantbruk och skogsbruk: Fordon och maskiner som använts i lantbruk respektive skogsbruk i den smittade zonen måste rengöras och desinficeras för att få flyttas ut ur den smittade zonen. Vi kommer att uppdatera informationen här om vad som gäller för rengöring och desinfektion.

Rapportera döda vildsvin: Om du hittar sjuka och döda vildsvin ska du rapportera det till Statens veterinär­medicinska anstalt (SVA). Det gäller oavsett var du bor i Sverige, men speciellt i det aktuella området.

Information om rapportering av sjuka eller döda vilda djur (sva.se)

Sjukdomen afrikansk svinpest: Afrikansk svinpest (ASF) är en smittsam och dödlig virussjukdom som drabbar tamgrisar och vildsvin. Viruset som orsakar sjukdomen är mycket motståndskraftigt och överlever länge i miljön och i kött från infekterade djur, även om köttet varit fryst. Afrikansk svinpest smittar inte till människa. Den kan vara mycket kostsam att bekämpa.

Informationsmaterial om afrikansk svinpest

Läs vidare på Jordbruksverket

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

  • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
  • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

22 thoughts on “Afrikansk svinpest

  1. Så samma myndighet som blev varnade för två år sedan av Jägarförbundet att detta med största säkerhet kunde hända och inte agerade ska nu hantera situationen när det som inte fick hända hände?!?

  2. nu förstår jag inte varför man skall stoppa svinpesten?? vildsvin var ju ut rotade i Sverige och det var på nittiotalet som någon komm på att man skulle plantera in vildsvin i Sverige!!! vildsvin är alltså en invasid att i Sverige ! ? med är ju faktiskt bättre att utrota domvilfa svinen!!
    det är ju skadedjur och bör behandlas som det ! det enda viltet som accepteras är arter som simmar själva övr översund . ungefär som den svenska älgen som mördades av danskarna med ett tåg?

  3. Tycker inte att vi svenskar behöver vara oroliga.
    Tänk vilket reservkapital vi har för denna
    typ av händelser:
    Löfven, Reinfeldt, Schyman och Gardell.

    Simma lugnt.

    20
    1
  4. Ytterligare ett steg mot AGENDA 2030? Där naturen/landsbygden skall återställas till sitt ursprung som den var innan människans påverkan och det blir förbjudet att vistas i. Själva ska vi fösas in i s.k. 15-minutersstäder.

    29
    6
  5. En fördel med svinpesten är ju att om den sprider sig över hela landet så slår den ju ut hela vildsvinsstammen som är ett kreatur som inte hör hemma i den Svenska naturen . Men en nackdel är om den sprids till tamsvinsbesättningar så är det är slut med fläskätandet för oss Svenskar , däremot muslimerna jublar eftersom dom ju anser att grisen är ett orent djur så för deras del är det en välkommen händelse . .

    31
    3

KommenteraAvbryt svar