S söker ryggdunkar på internationella möten

ENERGIPOLITIK. Socialdemokraterna och Sverigedemokraterna bråkar om behovet av mer vindkraft i en ordväxling på Göteborgs-Postens debattsida. Det krävs ny el snabbt – och det krävs mycket. Därför måste mer vindkraft byggas, skrev S-politikerna Fredrik Olovsson och Mattias Jonsson tidigare i augusti.

Socialdemokraterna Mattias Jonsson och Fredrik Olovsson. Pressbilder

Det stora problemet är att regeringen och SD aktivt väljer att lägga ”snubbeltråd” för havsbaserad vindkraft. Och SD går ännu längre och vill helst av allt riva ner alla befintliga vindkraftverk, enligt S-politikerna.

”Det är dock inte bara osvenskt att plagiera franska nationalister som Le Pen. Framför allt blir politiken en rejäl kalldusch för svenska hushåll och företag.”

Nu svarar SD. Västkusten och fisket måste bevaras, tycker Jessica Stegrud. ”Det Socialdemokraterna vill är att bygga så mycket vindkraft som möjligt på kortast möjliga tid, eftersom EU-kommissionen i sovjetisk anda har beslutat detta.”

Sverigedemokraten Jessica Stegrud

Enligt Stegrud görs detta för att få ”dunkar i ryggen på internationella möten” och för att hålla Miljöpartiet på gott humör. Hon tycker att Sverige borde ha bevarat och utvecklat kärnkraften i stället för att lägga ner reaktorer – och tycker att S bör redogöra för var man står i frågan.

-Pettersson kan inte så mycket om energisystem men tycker det är fräckt att det parti som har huvudansvaret för att ha förstört världens bästa energisystem ska bygga upp ett nytt, de borde ödmjukt dra sig tillbaka och hålla tyst.

Två kärnkraftsreaktor i Barsebäck stängdes redan 1999 respektive 2005 under en S-regering. Sedan 2014 har S + MP dessutom stängt två reaktorer i Oskarshamn 2015 respektive 2017 och ytterligare två reaktorer i Ringhals den 30 december 2019 respektive den 31 december 2020. Alla sex reaktorerna har stängts av politiska skäl. Det hade varit bra att ha de sex nedlagda rektorerna idag. Vi hade också sluppit tusentals förlustsnurror i naturen och inte behövt köra Karlshamnsverket på olja. Dessutom stoppade de rödgröna två planerade reaktorer, Ringhals 5 och 6, som hade varit klara eller nästan klara idag om Vattenfall fått fortsätta sina planer…

Markbygdens vindkraftspark och andra anläggningar förstör enorma naturområden

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

13 thoughts on “S söker ryggdunkar på internationella möten

 1. problemet är det att vindkraft är inte lönsamt. om man räknar i hopp alla naktdelar så så är vindkraften fruktansvärt dyr och meddet kostsam! Bara den fadäsen att det krävs vind för att generera EL gör ju att produktions tiden är fullständigt skev ¡? idiotin att försöka lagra vindkrafts el gör ju att det mer än dubbelt så många vindsnurror ! som då alltid inte ger el samtidigt vår och höst!!? till det finns dolda bidrag i form av EL certifikatet avgifter ? vilket fel vrider dom ekonomiska kalkylerna!? sen har man ju dom mindre problemen som att dom brinner upp och vingar ramlar av …

  kärnkeafter ger enorma mängder el problemet är att det är termiskt !? och och om man använder allt det klyvbara så är kärnkraften oslagbar ! det gäller bara att handha resterna och den tekniska samverkan

 2. Bättre för Göteborg att smälla upp en SMR. Effektivare och går fortare än några vindmöllor som fungerar någon gång då och då.

  • Exakt, en SMR på 300 MWe bör kunna ge 8-900 MWt som kan köras ut på fjärrvärmenätet. Win-win för alla och så slipper man alla idiotiska vindpropellrar.

 3. Bara tanken på vad jag skulle vilja göra med dessa kappvändande landsförrädare är troligen straffbar.

 4. Undrar hur en sosse tänker när de avslutar debattartikeln med: Sverige behöver bli mer som Sverige och göra som vi brukar. Har man skaffat sig en global ledartröja som är viktigt för jobb och framtida välstånd ska man inte lämna den ifrån sig.

  Global ledartröja? Världens centrum? Europas navel? Sverige är ju numera ansett som en säkerhetsrisk utomlands, ett skämt, ett land i förfall, en Potemkinkuliss som uppenbarar sig när man skrapar på ytan.

 5. Finns det verkligen någon som föreslaget att riva alla existerande vindkraftverk? Eller blåljuger sossarna som vanligt?

  17
 6. Nuvarande el-läge och bränsleskatten orsakar förmodligen inflation och värdesänkningar, som kommer att stå Sverige dyrt i minst två decennium framöver. Vindkraften i våra elsystem har nått gränsen för vad hela el-systemet tål. Ingen har ändå råd att driva dem med nödvändigt underhåll och gör förluster även när det blåser. Det kommer bli skattebetalarnas skuld att driva dem med förluster för att sedan sanera bort allt. Det krävs t.ex. gasturbiner för att klara fler vindkraftverk i elnätet. Varför tillåter oppositionen förluster i välfärden? Jag är inte heller expert men förstår tydligen bättre vilka man skall lyssna på när det gäller elproduktion i Sverige. Jan Blomgren är med i många bra folkbildande inslag på youtube om elkraften. Vissa politiker har nog tappat vettet. SD och Stegrud har koll på problemen liksom Elsa Widding. De sitter kvar i riksdagen än så länge tack och lov.
  https://www.tn.se/naringsliv/21386/professor-sa-forstorde-vi-varldens-basta-energisystem/

  19
 7. Subventionera nu utbyggnaden av kärnkraft minst lika ordentligt som propellerkraften subventioneras. Energibolagen med Vattenfall i spetsen kommer inte bygga någon kärnkraft om inte staten stoppar in pengar. Varför?
  Därför att hela modellen för hur el prissätts motverkar nyinvesteringar. Ju mer elkraft in i systemet, särskilt genererad av stabila, planerbara och tunga system, ju lägre pris. Varför då riska i nyinvesteringar.
  F ö fokuserar Vattenfall i sina infantila reklamsnuttar mer på att sprida miljömupp argument än att tala om att de producerar el.

  18
  • Socialdemokratin förnekar sig inte. Själv har de rivit ner en funktionsdugligt elproduktion, för att sedan gapa om att någon annan ska lappa ihop det hela.
   Herrarna Olovsson och Jonsson, verkar dessutom sakna den grundläggande kunskapen om stabila elnät. Det finns en gräns för hur stor elproduktion man kan ta ut från den instabila vindkraften, i förhållande till de återstående stabiliserande kraftkällorna. Utan att gå på djupet med detta, föreslår jag ovanstående fjantar, att söka kunskap i ämnet, innan de öppnar käften igen!

   21
  • Subventionerna till kärnkraftsutbyggnad kan finansieras med att man inför miljöavgifter på vindpropellrar, kinatillverkade solpaneler och batteribilar. Då slår man flera flugor i en smäll!

 8. Om nu såzzarna anser att vi är i behov av “Mycket el” ; Varför i h-e stängde dom då ner en massa fullt fungerande kärnkraft ? Deras kroniska dumhet har kostat oss enorma belopp.

  31
  • EU:s agenda 2030 är inget annat än ren och skär kommunism.
   Man vill konfiskera privat egendom för att som dom säger…… rädda klimatet.
   Men i själva verket så kommer det att leda till massvält i Europa (holodomor).
   Bill Gates och gänget vill sälja sin 3D printade biffar och GMO grödor istället.
   Det handlar enbart om att få monopol på allt som människor är i behov av för överleva.

   https://www.lrf.se/sakomraden/restaurering/

Kommentera