Så förstörde vi världens bästa energisystem – vi har blivit lata feta katter

ENERGIPOLITIK. I vinter räknar myndigheter och eldistributörer med att Sverige måste importera el och om inte det går så förbereds för att minimera konsekvenserna om elen behöver stängas av i vinter, på grund av elbrist.

Jan Blomgren, professor i tillämpad kärnfysik och författare till boken ”Allt du behöver veta om Sveriges elförsörjning”. Bild: Pontus Nyman

Decennier av dåliga politiska beslut har förstört Sveriges energisystem. Tills vidare blir det ”comeback för ved och kol”, menar professor Jan Blomgren. ”Stor tung industri kommer att slås ut i stora delar av Europa och jag skulle bli förvånad om det här är löst inom tio års tid”, säger Jan Blomgren i en stor intervju med TN.

Jan Blomgren, professor i tillämpad kärnfysik, tidigare senior expert på Vattenfall, och författare till boken ”Allt du behöver veta om Sveriges elförsörjning”, har kommit att bli en av de röster som hörts mest i debatten om den svenska elkrisen.

Och det är en ganska dyster bild som han målar upp – trots att han i grunden inte ser sig själv som en pessimist.

Jag är egentligen en ganska glad gamäng, men jag kan i dagsläget inte direkt se någon positiv utveckling när det gäller elförsörjningen. Problemet är att vi är vår framgångs fånge. Vi har blivit lata feta katter som glömt bort vad armod innebär. Vi har bara förutsatt att elen kommer från två hål i väggen och fattat politiska beslut därefter, säger han i en intervju med Tidningen Näringslivet.

Kan du ändå se något positivt i energikrisen? – Det här kanske leder till en tillnyktring. Att man inser hur viktig energin är för ett väl utvecklat samhälle och inte spelar rysk roulette med den. Men att ta oss ur den här situationen blir inte lätt och om vi lyckats göra det på tio års tid blir jag positivt överraskad.

Med de priser vi har nu ser han det som mycket troligt att tung elanvändande industri kommer att slås ut i stora delar av Europa. – Det kan ta ned elpriserna eftersom efterfrågan då minskar. Men det kommer att komma med ett stort samhällsekonomiskt pris då vi förlorar ett antal välståndsmaskiner på kuppen. Ett av de länder som kommer att drabbas hårt är Sverige eftersom en stor del av vår ekonomi är elintensiv industri för export, säger Jan Blomgren.

”Nu skiter vi i miljön – det blir comeback för kol, olja och ved. Tyskland återstartar kolkraftverk på löpande band och i Sverige eldar vi ved och kör Karlshamnsverket så det visslar om det”.
Men för att förstå grunden till bedömningen behöver vi backa bandet. Grunden till hela det moderna välfärdssamhället är tillgången till billig energi och i Sverige är den geografiska lyckan god. Detta eftersom älvar i främst norra Sverige ger tillgång till stora mängder vattenkraft, eller ”det vita kolet” som det kallades i slutet på 1800-talet.

Vattenkraft kallades förr det vita kolet. Vattenkraftverk Foto Jennie Pettersson/Energiföretagen

Vattenkraft är dyrt att bygga men trummar sedan på med låg driftskostnad och i Sverige har den bidragit med stora mängder billig el vilket inte bara hjälpt landet att bygga upp tung malm- och skogsindustri utan också accelererat företagsamheten generellt. Förutom att vattenkraften står för ungefär halva den svenska elproduktionen har den också fördelen att den kan göras planerbar – så till den grad att uppdämt vatten från de stora magasinen kan släppas in i turbinerna i önskad mängd – när efterfrågan är hög. Naturlagen för elektricitet är nämligen att den alltid måste konsumeras i samma stund som den produceras.

Världens mest omfattande kärnkraftsutbyggnad. I södra Sverige fanns inte samma älvar och möjligheter till vattenkraft vilket innebar att fossila bränslen täckte upp för det som inte vattenkraften kunde leverera fram till dess att kärnkraften introducerades i energimixen på 50-talet. Först med inriktning mot kärnvapen och sedan civil kärnkraft.

Från mitten av 70-talet till mitten av 80-talet genomförde Sverige, enligt Jan Blomgren, världens mest omfattande kärnkraftsutbyggnad i kilowattimmar per capita. Utbyggnaden skapade också ett planerbart och fossilfritt energisystem som i stort bestod av lika delar vattenkraft och kärnkraft samt lite kraftvärme på toppen. Fossila källor som olja och kol kunde successivt fasas ut. Ett energisystem som Jan Blomgren i sin bok beskriver som ett av världens främsta – möjligen det absolut bästa energisystemet i världen. Och då handlar det inte bara om planerbarheten i vatten- och kärnkraften utan också hur överföringskapaciteten är uppbyggd.

Läs vidare på Tidningen Näringslivet…

-Pettersson säger att så kan det gå. Världens bästa elsystem förstört av politiker utan förmåga till att göra konsekvensanalyser…

Politikerna förvandlade en hippiedröm till verklighet utan att koppla ihop handling och konsekvens. Två kärnkraftsreaktor i Barsebäck stängdes redan 1999 respektive 2005 under en S-regering. Sedan 2014 har S + MP dessutom stängt två reaktorer i Oskarshamn 2015 respektive 2017 och ytterligare två reaktorer i Ringhals den 30 december 2019 respektive den 31 december 2020. Alla sex reaktorerna har stängts av politiska skäl. Det hade varit bra att ha de sex nedlagda rektorerna idag. Nu står dessutom Ringhals 4 still till slutet på januari på grund av reparation. Vi hade också sluppit tusentals förlustsnurror i naturen och inte behövt köra Karlshamnsverket på olja. Dessutom stoppade de rödgröna två planerade reaktorer, Ringhals 5 och 6, som hade varit klara eller nästan klara idag om Vattenfall fått fortsätta sina planer…

Det enda som är säkert är att politiker som Per Bolund och Märta Stenevi kommer inte att betala när det går åt pipan…

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

13 thoughts on “Så förstörde vi världens bästa energisystem – vi har blivit lata feta katter

 1. Jag läste om att redan när Barsebäck stängdes uppstod tidvis effektvrist vilket pp den tiden ledde till att man strypte elexporten till Danmark. Då svarade Danmark med att stämma, trots att danskarna låg på för att Barsebäck skulle stängas… somett djävla dagis från början till slut.

 2. De, som stängde kärnkraften har inte bara orsakat Sverige många onödiga ekonomiska tragedier utan även farlig el-brist inför den annalkande vintern.

  11
 3. Jaa agendan var ju att ersätta kärnkraften med intermittent vind… för att minska utsläppen av koldioxid…. tyvärr släpper vind ut 3ggr elen från kärnkraft….. MEN med gas som reserveffekt då det inte blåser blir det 200ggr mer utsläpp av koldioxid….. och gasen går 70% av tiden (med i kalkylen) MEN sagt och gjort vi stängde B1 1999 och under hela tiden med detta vindvansinne har det byggts cirka 5000 fläktar…. och de som stänger fungerande el har lyckats bättre än de som bygger fläktar…. 2021 hade vi stängt 4GW stabil el och sedan 1999 hade bi byggt vind som 2021 gav i medel 3GW nu känner de flesta yrsel som man hittat en riktigt bra svamp att röka…. sedan har vi under detta decennium ökat elförbrukningen osv om man inte redan för fler år sedan insåg att detta faktum och kraschen som kommer bör man entligas från alla offentliga uppdrag livslångt och de som uppburit lön under denna tid bör betala tillbaka en del dessutom…. ta deras pensioner vet jag…..

  19
  1
 4. Stefan Löfven Märta Stenevi och per Bolund bör ställas inför rätta efter det dom ställt till med sista åtta åren.
  Man lyckades montera ner det Sverige vart bäst på de senaste 100 åren energi och elproduktion.
  En gång för alla glöm bort Miljöpartiet för all framtid, dom är terrorister.
  Det här kommer ta tid och kosta massor av pengar för svenska medborgare
  Det är så nerkört efter Stefan Löfvens regering så det saknar motstycke.
  Ett långt och kostsamt arbete väntar kommande regering.

  27
  1
 5. Sossarna överlämnar ett Sverige i kris.

  Krogar, bagerier, industrier tvingas stänga, bensinen är för dyr för folket som inte har något alternativ. Det finns ingen tunnelbana i glesbygden.

  Skatterna slår i taket, halva elräkningen och 70% av bensinen är skatt, vanligt folk får gå från sina bostäder. inga pengar kvar till mat.

  Vi har inte råd att ha ljuset tänt, ICA släcker ned halva belysningen i butiken.

  Våra fängelser är överfulla med invandrare och rättsrötan med tolkar och advokater kostar skjortan.

  Bolund säger att “vi skall gå före”, och han menar vad han säger, Sverige skulle bli fattigast först.

  42
  1
 6. Frasen ” Sällan har så få, förstört så mycket , för så många, på så kort tid ”
  av Robert Friberg tål att upprepas många gånger .

  42
 7. Först Fälldin och sedan Olof Johansson därefter miljösekten som har sålt sin förvridna världsbild till svagbegåvade och maktgalna socialdemokrater med storhetsvansinne.

  38
  1
 8. Gör om rubriken…att blanda in , av människan orsakat , stackars övergödda katter är inte bra. Katterna är inte lata utan lever inte naturligt.

  6
  3
 9. Så här efter valet, vad har de socialdemokratiska regeringarna gjort som har varit bra för Sverige?
  Uppenbart är ju iallafall att förmågan att kunna se konsekvenser av förd politik verkar totalt ha saknats. Vad gjorde Löfven annat än lallade runt i världen och representerade samt skänkte bort en massa pengar. För att inte tala om alla de inkompetenta ministrarna, som bara kostat pengar.
  Ja, man har ju faktiskt varit duktiga på att ha sålt ut Sverige och svenskarna.

  Jag är övertygad om att det säkert finns bra och duktiga socialdemokrater runt om i landet. De borde samtliga känna skam för vart socialdemokratin har hamnat och snabbt som attan byta parti .

  44
  1
 10. Och vindkraften producerar just nu ynka 2,4% samtidigt som elpriset till och med i Norrland ligger på 3,50

  39
 11. Dessutom är elkrisen och nedläggningen bara det senaste exemplet på den totala naivitet och kompetensbrist som finns inom politik och statsförvaltning. Under flera tiotals år har rapande av floskler som humanitär stormakt och Sveriges ansvar samt principen ”reagera på händelser istället för att agera på förhand” fått styra planer och åtgärder.

  53
 12. Börja med att stäng av elen hos miljöpartister, socialdemokrater och centerpartister som är orsak till elbristen. Få se hur kaxiga dom är då, när dom sitter hemma och fryser.

  66
 13. Framgångsrik Socialdemokratisk politik ligger till grund för dagens situation Tycker det är lite konstigt att twitterministrarna inte bara twittrat bort eländet .
  Men de kanske inte haft tid att sköta sina jobb.
  Det tar tid att vara riksmobbare.
  Men svinhugg går igen . Nu betalar vi tillbaks .

  55

Kommentera