Det mesta pekar mot Kreml – som brukar ljuga

UKRAINA. Båda sidor skyller på varandra efter dammkatastrofen i Kachovka. Men det mesta talar för att Ryssland ligger bakom, skriver DN:s Ingmar Nevéus i en analys. Han skriver att Ryssland både har motiv och de tekniska möjligheterna att genomföra ett attentat mot dammen.

Dessutom påpekar han att Kreml konsekvent ljugit sedan invasionen inleddes. Lögnerna kan möjligen lura någon på hemmaplan, tror Nevéus: ”För resten av världen däremot borde det vara lätt att välja vem man ska tro på.”

Sky News Deborah Haynes skriver att det verkar ”rimligt” att det är Ryssland som ligger bakom och att det kan handla om ett försök att hindra en ukrainsk offensiv.

Nu måste ukrainska myndigheter lägga kraft på att evakuera och undsätta de som drabbats av katastrofen, skriver hon.

”Dessutom innebär en enorm översvämning att militära operationer i området blir betydligt svårare.”

Även Independents Kim Sengupta anser att det mesta tyder på att Ryssland ligger bakom. Enligt honom har Ukraina inga skäl att förstöra dammen.

”Men för Moskva är det logiskt rent strategiskt – även om de humanitära konsekvenserna är avskyvärda”, skriver Sengupta.

-Pettersson konstaterar att trots att Kreml konsekvent ljugit om allt och alltid tror Rysstrollen på propagandan.

Sju myter om konflikten…

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

31 thoughts on “Det mesta pekar mot Kreml – som brukar ljuga

  • Rufus Bävertand

   “Om du vill hitta universums gåta, tänk i termer om energi, frekvens och vibration” istället

   Du kommer garanterat sova mycket bättre inatt.

   15
   32
 1. Mordor använder sprängningen av dammen till att begå återigen ett folkmord, enl uppskattning är 25000-40000 människor instängda i samhällen som är översvämmade på området som ockuperas av Mordor, filmer cirkulerar som visar drunknade människor som flyter omkring i området. Mordor hindrar medvetet evakueringen utav dessa människor.

  Mordor sprängde ett par andra dammar samtidigt i området de ockuperar av Kherson …

  Rysstrollen får garanterat orgasm av allt detta som är en blöt dröm för rysstrollen

  65
  27
 2. Såvitt jag vet var dammen fylld till max. nivå. En damm fylld till max. nivå ger naturligtvis de värsta konsekvenserna. Att fylla en damm till max. nivå tar några dagar och kan bara göras av de som kontrollerar dammen dvs. ryssarna.
  Alltså, i detta fall år det helt säkert att det var ryssarna som sprängde dammen.

  66
  26
   • En damm är robust och kan knappast skutas sönder med granater utifrån. Det var ryssarna som hade kontroll över den. Först fyllde de bassängen och sen sprängde de inifrån. Det är nog inte troligt att en Ukrainsk sabotör smög sig förbi den ryska militären med några ton sprängämne i en ryggsäck.

    6
    2
 3. Zelensky är livrädd för att Trump vinner valet nästa år, för då är risken stor att vapenleveranserna stoppas och att det blir fred!

  För det första så har han redan här avslöjat sina unkna planer!
  Om han vore det minsta seriös så skulle han naturligtvis inte ta för givet att kriget skall förtsätta 1½ år till, utan istället hoppas på en fredlig lösning av konflikten!
  Varje normalt funtad ledare vill ha fred, inte krig!
  Zelensky är milt uttryckt, ingen bra ledare alls. Tvärt om så är han farlig för sitt eget folk och även för oss andra!

  Men globale stortiggaren Zelensky vill som sagt inte alls ha fred, han vill fortsätta kriga och offra sitt folk i hundratusentals bara för sin egen krassa vinings skull.

  57
  104
  • BSS, Zelenskyj har inte börjat något krig. Det gjorde Putin år 2014 och förvärrade det 2022.

   Det är upp till Putin att avsluta.

   64
   33
  • Bss
   Ryssland har många gånger berättat om sina planer. Om Zelenskij inte får vapen till att försvara sig och tvingas ge upp så kommer Ukraina sluta att existera och Ryssland kriga mot fler länder. Fred kan det bara bli om Ukraina får hjälp att stoppa Putin.

   62
   30
 4. Alla länder har följt exakt samma manus i en sällan skådad masspropaganda för att hjärntvätta en hel värld (MSM medierna).
  Det är bara att googla så ser/förstår man.
  Att sen folket i Ukraina får lida för globalisternas girighet och lögner spär bara på föraktet mot väst.
  Stoppa kriget nu och gör en grundlig och oberoende utredning istället.
  För det Ukrainska folket skull.

  39
  79
  • Om drullputte drar tillbaka sina trupper så är kriget över, svårare är det inte. Visst är det hemskt att ukrainarna måste leva i en demokratisk rättsstat och inte i en fascistdiktatur som ryssarna. Du har inte funderat på att packa ihop dina pinaler och dra till Sibirien så du får njuta av diktaturen fullt ut?

   46
   23
 5. Bristande underhåll kombinerat med Ukrainas provskjutning i oktober 2022, när armén testade om de senare skulle kunna skjuta sönder dammen, och gjorde testet, som ansågs lyckat, genom att skjuta tre skott i slussportarna, kan vara orsaken till dammhaveriet.

  36
  77
 6. Skuldresonemanget har samma nivå av logik som att Ryssland sprängde Nordstream. Och lika logiskt som att Ryssland sköt missiler in i Polen. Lite grummel i rysshatarbägaren är att just denna damm besköts och skadades av Ukrainas artilleri i vintras. Detta säger dock inget om vem som gjorde det nu, och det gör inte lösa spekulationer heller.

  I mer klara ordalag, historien borde påminna folk att ha en viss återhållsamhet att börja peka finger och utse skyldiga och att säga sej “veta” det ena eller andra.

  32
  64
  • Vad är oklart? Ryssland är skyldiga och bara Ryssland. Utan invasionen och ockupationen som började 2014 hade det varit fred. Kärnkraftverket I Zaporizjzja hade fungerat, dammen hade varit hel. Krim hade haft vatten och hundratusentals människor hade levt.

   Ändå försvarar Rysstrollen krigsförbrytarna och tycker att de som försvarar sig ska sluta slåss. Otroligt.

   68
   30
   • Pettersson
    År 2018 registrerades det politiska partiet “Folkets tjänare”…… Zelenskyj ställde upp i presidentvalet 2019 och vann.
    Med löftet om att skapa fred i Ukraina.
    Vad hände sen….. Zelensky svek både löftet och ordets betydelse i parti namnet.
    Då handlade det om ett pågående inbördeskrig i landet (Donbass).
    Min slutsats är att Zelensky styrs fullständigt av USA (Joe Biden/Victoria Nuland).
    Det är andledning till varför Ryssland just nu befinner sig i landet.

    39
    73
   • För att hålla kvar vid ämnet, artikeln handlar om vem som sprängde dammen. Den typiska tiraden om rysstroll kan skickas mot rysstroll istället. Otroligt.

    7
    15
  • Så vem använder familjens hjärncell ikväll, tovaritsch G?

   Ukraina skulle inte kunna spränga dämmet ens om de ville. De har inget i arsenalen som biter på den då den är byggd för att stå emot en kärnvapenattack.
   Även om de hade bombarderat den med haubitsar så har de inte tillräckligt med ammunition för att skjuta sönder den.

   Vilket innebär att de enda som kunde, hade möjligheten och kapaciteten att spränga dämmet var putteterroristerna. Något som även videosekvenser från explosionen visar, att den kom inneifrån.

   När Ukraina sprängde dämmet vid Irpin i början av kriget, som bara är 50 meter lång alltså en fjärdedel av hålet, inte dämmet i sig, som sprängdes i dämmet i Kachovka, så behövde de närmare 2 000 kg sprängmedel för att få bort en sluss.
   https://twitter.com/SmartUACat/status/1666397214560731137?s=20

   39
   20
   • Ditt inlägg är ett utmärkt exempel på poängen i mitt inlägg. Kompletterat med tillmäle för att riktigt understryka nivån.

    8
    18
  • G
   När det gäller Nord Stream så är det bara puttetrollen som är säkra på sin sak och pekar finger (felaktigt naturligtvis). Du får prata lite med dom så dom lugnar sig. Ingen annan vet vem som sprängde.

   När det gäller raketer in i Polen så var USA och MSM rätt snabba med att peka ut Ukraina.

   När det gäller dammen så sköttes den av ryssarna. Ingen annan hade tillträde. Först fyllde ryssarna den till max. Vem som sen sprängde i turbinhallen behöver man inte ens vara normalbegåvad för att förstå.

   31
   13
 7. Ondska är synonymt med fascism och islamism. Ryssland och Iran är ansikte för båda.
  Värre är det att även svenska partier har tagit islamister i försvar. Nu senast när Arga Andersson (s) försvarade en islamistisk partikollega

  63
  18
 8. Ja du Pettersson rysstrollen verkar vara totalt tappade och faktaresistenta.
  Man undrar också hur det ser ut i huvudet på dessa avskyvärda människor som kan beundra och tro att en folkmördare och krigsförbrytare som Vlademir Putin kan vara mänsklighetens räddning.

  60
  30
   • I Ryssland är yttrandefriheten förlorad pga Putins begränsningar. Men de ryska journalisterna flydde till väst för att kunna fortsätta sitt jobb. De stackarna som blev kvar, Tass mfl, får endast sprida lögner från Kreml som ingen annan än de stackars hjärntvättade ryssarna kan tro på.

    10
    3

KommenteraAvbryt svar