Sanktioner får Rysslands gas och oljevinster att dyka

UTRIKES. Rysslands intäkter på försäljning av olja och gas har minskat med 36 procent i maj jämfört med samma månad i fjol. Sanktioner från väst har fått priset på råolja att sjunka och gasexporten till Europa att minska, rapporterar Bloomberg.

Sanktionerna har inneburit att merparten av den marina importen av råolja och bränsleprodukter förbjudits. En annan faktor som slagit mot den ryska kassan är att G7-länderna infört ett pristak på rysk råolja.

Gas- och oljeexport står för ungefär en tredjedel av den ryska statskassan. En statskassa som sinar allt mer i takt med att kriget i Ukraina fortsätter att blöda pengar ur Kremls fickor.

-Pettersson har sagt det många gånger. Ryssland är ett fattigt land som inte har råd med krig…

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

13 thoughts on “Sanktioner får Rysslands gas och oljevinster att dyka

 1. Hur går den Ryska omställningen till grön energi?? Ryssland har alltid legat efter i
  utvecklingen, det dom lyckats uppnå har dom stulit av andra genom Spionerier i alla
  utvecklade länder, till och med det annars godtrogna Sverige har börjat att skicka hem
  folk som sysslat med allt annat än Diplomati.
  Sen när det gäller olja så kommer behovet av den att kraftigt minska, men inte upphöra.

 2. Ryska statens intäkter i år är 53% av deras utgifter. Klarar de sig till årets slut utan att gå i konkurs?

  13
  2
 3. #En annan faktor som slagit mot den ryska kassan är att G7-länderna infört ett pristak på rysk råolja.#

  Stämmer inte helt.

  Japan fortsätter att köpa rysk olja till marknadspris.
  Japan har fått undantag från pristaket.
  Dom andra G7 länderna blir utan rysk olja och får köpa den någon annanstans oftast till högre pris.

  1
  17
 4. Det bör kanske i sammanhanget omnämnas att bakom dessa sanktioner står EU med EES-länder, Storbritannien, USA, Kanada, Australien, Nya Zeeland samt politiskt även Japan. Jag får det till 35/36 av 195 självständiga stater.

  Världens andra och tredje ekonomier, Kina och Japan, sjätte, Indien, tionde och elfte, Ryssland (naturligtvis) och Brasilien, fjortonde och femtonde, Mexiko och Indonesien, sjuttonde och artonde Saudiarabien och Turkiet, etc., etc, omfattas inte av handelsblockaden.

  Början man summera BNP så är länders som bojkottar Ryssland i minoritet och den största effekten är att vanliga människor i dessa länder blir allt fattigare medan det knappt påverkar Ryssland annat än i nyhetsutsändningar i media. Kanske dags att hitta en lösning som inte berikar oligarker och som hjälper vanligt folk inte minst i Ukraina?

  (Ja, jag vet att många sömngångare kommer att trycka 👎 men jag lever på hoppet att ni som en gång vaknade ur den multikulturella dvalan även inser så småningom vem och vilka som ligger bakom mycket av det dret som påverkat våra liv sedan Marx och Engels publicerade sina vanföreställningar och som fick en förnyad vår efter 1968.)

  11
  27
  • Argus, i FN:s generalförsamling har det varit flera omröstningar och 140-145 av länderna fördömer Ryssland. 4-5 stödjer Putin. Resten lägger ned rösterna eller deltar ej.

   De länder som har sanktioner mot Ryssland har en betydande del av Rysslands handel eller vi kanske ska säga hade. Det påverkar Ryssland enormt. Ryssland var fattigt innan den fullskaliga invasionen och det har inte blivit bättre.

   Siffrorna från innan kriget började den 24 februari 2022.

   Ryssland är en liten ekonomi och utgör endast 1,8 procent av global BNP.

   Över tid har Ryssland minskat i betydelse och tappat i välståndsligan.

   EU:s och USA:s ekonomier ihop är nästan 25 gånger större än den ryska.

   Ryssland är beroende av import. Cirka 50 procent importeras från EU, USA, UK, Japan och Korea. Kinas andel är knappt en fjärdedel.

   Inom många produktsegment har Ryssland ett mycket högt importberoende av EU. Det gäller bland annat läkemedel, medicinsk och annan teknisk utrustning och maskiner.

   EU:s export till Ryssland utgör låga 0,9 procent av EU:s BNP

   Exporten är viktig för Ryssland. Värdet från dess export till världen utgör 30 procent av dess BNP.

   Cirka 50 procent av Rysslands export går till EU, USA, UK, Japan och Korea. Exporten till Kina uppgår till 14 procent.

   Cirka 50 procent av Rysslands export utgörs av råolja, kol, petroleumprodukter och gas.

   Ett stop av export till Ryssland får negativa effekter på världsekonomin från bland annat genom stigande energi- och metallpriser globalt.

   Ryssland får sammantaget svårt att klara en lång och utdragen konflikt med Västvärlden.

   Lägger man till det att kriget kostar Ryssland c:a 10 miljarder (en gissning) om dagen så är kostnaden uppe i för Ryssland svindlade 4500 miljarder kronor. Västvärldens bistånd till Ukraina är i samma storleksordning, varav USA har skänkt ungefär hälften. Men i förhållande till Västs totala ekonomi är det småpotatis.

   22
   7
   • Det är en klar skillnad att fördöma en aktion som inte är rättfärdigad, enär provocerad, mot att införa meningslös plakatpolitik som bara utarmar det egna landet. Det är få eller inga som försvarar Ryssland krig mot Ukraina men många som kan förstå det. Personlig tycker jag att det är ett gigantiskt misstag, inte minst omoraliskt, som har förskjutit balansen till oligarkernas fördel. Vi ska inte heller glömma bort att ryssarna i östra Ukraina har haft allt annat än drömlik tillvaro under ukrainsk överhöghet.

    Att Ryssland blir statsbankrutt finns inte på kartan med världens största samlade naturtillgångar som efterfrågas av stort sett alla. USA å andra sidan liknar mer och mer Japan under andra världskrigets slut och med likhet med Japan är det självförvållat. Den av vänsterblivna påkallade gröna vågen kommer att leda till statsbankrutt om de inte lyckas få till en ny ledning för unionen senast nästa år. Man har gjort sig beroende av Ryssland och Kina. Ryssland för sällsynta råvaror och Kina tillverkar mycket av det som USA är beroende av på grund av att “någon” tjänar 25 cent på att flytta ut produktionen.

    Kriget i Ukraina är orättfärdigt och måste upphöra. Men att berika oligarker och utarma folk är inte vägen till lösning.

    2
    18
   • Ryssland är ensamt ansvariga till kriget och Putin måste besegras annars står någon annan på tur efter Ukraina. Jag tror Ryssland redan är på gränsen till statsbankrutt.

    Ryssland är stort och har mycket naturtillgångar men Kanada och USA tillsammans är större och har också mängder med naturtillgångar.

    Är det några som berikar oligarkerna och utarmar ett redan fattigt folk så är det Putin och hans kleptokrater.

    18
    2
 5. Ja men det finns alltid någon som vilgöra affärer vi sidanomsärskilt om vinsten är stor !!
  Så man bör hålla ett öga på dessa giriga typerna! .
  Vissa säger ju aldrig nej till en lönsam affär?
  Ingen känd och ingen glömd

  • Ryssland går bättre än förr…vår offensiven från Ukraina var ett skämt…stackars människor djur mm som är oskyldiga .å blir bombade av ukrainska idioter.

   8
   25
 6. Stranguleringen av odjuret Putin fortlöper. Han har andnöd. Slutet är oundvikligt.

  45
  14
 7. Pettersson! Varför står du upp för krig. Så även Covid pandemin.
  Är det brist på logiskt tänkande, med inbunden rädsla. Eller fårflocken.
  Vad är livet. När vi dör så får vi ju veta om det finns något skrifterna förtäljer?

  26
  53

Kommentera