Ryssland har inte råd med krig, sanktioner pressar vanliga ryssar

UTRIKES. 46-åriga Natalja Kljujeva i Moskva började leta nytt jobb för tre månader sedan – men hennes 20 år av försäljningserfarenhet väger inte längre tungt på en arbetsmarknad som transformerats av invasionen av Ukraina, rapporterar Financial Times, bakom betalvägg.

Ryssland är som Afrika, i grunden enormt rikt i grunden men miljoner människor lever i fattigdom och misär, på grund av inkompetenta och korrupta politiker. På bilden staden Lorino långt i östra Ryssland.

Det finns ingen efterfrågan, enligt Kljujeva, som säger att hon är ”vettskrämd”. – Jag har två barn, obetalade lån, ofärdiga renoveringsjobb… och så sitter jag här hemma och lagar borsjtj som en idiot.

I ett land där en stor del av arbetskraften jobbar för staten, och där flera ekonomiska stimulansåtgärder satts in, märker inte alla drastiska förändringar – men när västerländska företag överger landet, butiker stängs och leveranskedjor bryts börjar många känna av krigets effekter på hemmaplan.

Endast fyra länder stödde Rysslands invasion av Ukraina i FN – Belarus, Eritrea, Nordkorea och Syrien – 34 länder avstod från att rösta och 141 röstade mot. 13 länder deltog ej.

Ryssland har inte råd med krig. Rysslands anfallskrig mot Ukraina uppskattas kosta Ryssland motsvarande tio miljarder kronor om dagen. Hur mycket kriget kostar Ukraina i förstörelse och mänskligt lidande vet jag inte. Ukraina är korrupt, endast Ryssland är mer korrupt i Europa men medan Ukraina är en demokrati som gör framsteg går Ryssland åt andra hållet.

Kvinnan berättar hur ryssarna blev chockade över hur ukrainare levde – “De har alla hus gjorda av tegelstenar, bärbara datorer och Nutella i varje hus”

Och skillnaden mellan landsbygden på finska och ryska sidan av gränsen. C:a 10 km mellan orterna. Den “ryska” bilden är från Karelen som Ryssland ockuperade under 2:a världskriget.

Det ryska folket är dom stora förlorarna

Världen över har fördömt detta brott mot folkrätten och olika sanktionspaket diskuteras och har trätt i kraft. Hur omfattande Europas, USA:s och andra länders sanktioner blir och vilken kraft de får beror bland annat på rysk ekonomis styrka och struktur. Viktigt är också hur olika sanktioner slår tillbaka på den egna ekonomin. En fråga är hur beroende länderna är av handel med Ryssland, en annan hur olika sanktioner kan påverka den finansiella stabiliteten globalt. En annan central fråga är vilken roll exempelvis Kina kommer att ta. Om import och export stoppas mellan exempelvis Europa och Ryssland, och Kina kliver in som motpart till Ryssland minskar självklart effekten av åtgärderna. Viktigt är också vilken möjlighet Europa och USA har att stötta sina egna ekonomier med expansiv ekonomisk politik. Nedan följer en genomgång av styrkan och strukturen i rysk ekonomi och vilken handel Ryssland har med andra länder. Viktiga slutsatser att ha med sig framöver, siffrorna från innan kriget började den 24 februari 2022.

 • Ryssland är en liten ekonomi och utgör endast 1,8 procent av global BNP.
 • Över tid har Ryssland minskat i betydelse och tappat i välståndsligan.
 • EU:s och USA:s ekonomier ihop är nästan 25 gånger större än den ryska.
 • Risk för kraftiga flöden ut från ryska banker och landet kan leda till restriktioner. Ett dysfunktionellt ryskt finansiellt system slår hårt på realekonomin.   
 • Ryssland är beroende av import. Cirka 50 procent importeras från EU, USA, UK, Japan och Korea. Kinas andel är knappt en fjärdedel.
 • Inom många produktsegment har Ryssland ett mycket högt importberoende av EU. Det gäller bland annat läkemedel, medicinsk och annan teknisk utrustning och maskiner.
 • EU:s export till Ryssland utgör låga 0,9 procent av EU:s BNP
 • Exporten är viktig för Ryssland. Värdet från dess export till världen utgör 30 procent av dess BNP.
 • Cirka 50 procent av Rysslands export går till EU, USA, UK, Japan och Korea. Exporten till Kina uppgår till 14 procent.
 • Cirka 50 procent av Rysslands export utgörs av råolja, kol, petroleumprodukter och gas.
 • Ett stop av export till Ryssland får negativa effekter på världsekonomin från bland annat genom stigande energi- och metallpriser globalt.
 • Ryssland får sammantaget svårt att klara en lång och utdragen konflikt med Västvärlden.

Läs mer på Teknikföretagen…

Enligt Rysslands statistikmyndighet saknar 35 miljoner ryssar vattentoalett, 47 miljoner har inte varmvatten och 29 miljoner har inte rinnande vatten i huset.

Rysslands befolkning är 144 miljoner människor och minskande, så 32% saknar varmvatten i bostaden, 24% har inte en vattenklosett utan använder torrdass i någon form, och 20% har alltså inte ens rinnande vatten.

Totalt sett har inte ens 63% av ryssarna moderna bekvämligheter som vatten i huset, avlopp, centralvärme eller ens elektricitet och gas.

De flesta västerlänningar som besöker Ryssland får bara se de Potemkinkulisser som utgörs av delar av S:t Petersburg och delar av Moskva, men inte ens där har alla egentligen alla moderniteter när man går bortanför kulisserna.

Detta gäller trots att det är 30 år sedan kommunismen föll, och trots att bananrepubliken Ryssland fullkomligt badar i råvaror och även investerarpengar, fram tills Putin bestämde sig för att dra igång kalla kriget på allvar igen med anfallet mot Georgien 2008.

Läs mer hos Russia List eller här

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

15 thoughts on “Ryssland har inte råd med krig, sanktioner pressar vanliga ryssar

 1. Skall du bevisa din tes med propagandabilder, Pettersson?
  Med enkla tryck på din dator tar du fram det sämsta du kunde hitta.

  Jag hittade massor av bilder på hyfsade villor i normalstandard till lyxbostäder, i Ryssland.
  Gamla utslitna hus finns överallt på vår jord.

  Jo, jag vet att det är ett slitet land som kunde varit mycket bättre om regimen jobbat för folket.

  2
  7
  • Det finns även länkar till Rysslands statistikmyndighet. Bilderna visar skillnaden på finska och ryska sidan av gränsen, det går att hitta mycket värre.

   Jag tror inte det finns stora grupper av människor i Västeuropa som saknar moderna bekvämligheter på samma sätt som det finns i Ryssland.

 2. Vad jag vet så går den ryska ekonomin som ett tåg. Rubeln, all time high, aktiemarknaden, all time high.. Sanktionerna verkar inte fungera så som det var tänkt. Så det av USA startade proxykriget mot Ryssland, fungerar inte. Så är det inte dags för Bidén att ge upp och få till samtal mellan Ukraina och Ryssland, för det ukrainska folket skull, innan Ryssland ätit upp hela Ukraina. Finns inget som stoppar dom.
  Som parentes kan sägas att USA försöker få till ett proxykrig mot Kina där Taiwan får spela Ukrainas roll.
  Jag har aldrig haft sympatier för USA, speciellt inte efter Song My och bombningarna av Hanoi julen 1972

  2
  12
 3. Ja och tänk vad många Supporter Ryssarna har här i landet? Vad konstigt
  att dom lever i väst, som dom bara tycker är skit, när dom hade kunnat leva
  i paradiset Ryssland? Man skulle kunna tro att det är Ukraina som invaderat
  Ryssland, och inte tvärtom?

  18
  4
 4. I et,t land styrt av en diktator jobbar all bara för egen vinning. En guvernör i Ryssland kan, gissar jag få sparken direkt av Putin och tar därför inte själv initiativet till stora förändringar, han sitter lugnt och säger “Da Da.”

  21
  8
  • Skulle önska att det fanns ett system här som kunde sparka ineffektiva och korrupta politiker åt fanderns, som jobbar för egen vinning,…. eller nån med den auktoriteten.

   Ser du inte likheterna?

 5. Nästan 4 miljoner ryssar har flytt från Ryssland sen kriget startade i februari.

  24
  5
 6. Fast det är värre trots allt i Ukraina. Gå utanför några storstadskärnor så är det som texten ovan beskriver Ryssland. T ex ÖKADE välståndet omedelbart för befolkningen i Krim efter att de anslöts till Ryssland.
  M a o är något skumt med beskrivningen ovan.

  16
  32
  • “… ÖKADE välståndet omedelbart för befolkningen i Krim…”

   Självklart, fördriver du ursprungsbefolkningen från sina hem och flyttar in annat folk som inte ens hade rinnande vatten och toaletter inomhus hemma i deras bostäder som har detta så får denna nya befolkning en rejäl standard höjning.
   Det är bara en fråga om hur man säljer in propagandan så godtrogna Putte-anhängare som du köper den.

   28
   11
  • Krim har det månne blivit ett skyltfönster mot väst?
   Men tänk vad mycket Putin kunnat gjort med de resurser han nu slänger bort i Ukraina, till ingen nytta annat än för vapenindustrin och begravningsentreprenörer.

   20
   8
   • Jag tror att den amerikanska vapenindustrin också tjänar grova pengar på kriget. Men jag hoppas att USA har en plan B nu när Ryssland knaprar i sig bit efter bit av Ukraina. Och tro inte alla rapporter eller bilder. Expressen hade för några veckor sedan en artikel om krigspropaganda och visade hur bilder på sprängda ryska tanks i själva verket kom från ett tv spel.

    3
    5

Kommentera