Sverige 500 år

2023 är ett mycket speciellt år, Sverige firar nämligen 500 år som självständig nation. 500-årsfirandet pågår under hela året men uppmärksammas särskilt på Sveriges nationaldag, som firas den 6 juni varje år.

Sveriges Nationaldag 6 juni Foto: Bengt Nyman

Den 6 juni 1523 valdes Gustav Vasa till Sveriges kung vid riksmötet i Strängnäs, cirka 60 kilometer väst om Stockholm. Med Gustav Vasa vald till kung lämnade Sverige den så kallade Kalmarunionen med Danmark och Norge. Där och då blev Sverige självständigt och har varit det sedan dess.

Tidigare firades 6 juni enbart som “svenska flaggans dag” och det var först 1983 som dagen även fick status som nationaldag. Sedan 1996 är nationaldagen en salutdag, och från och med 2005 är nationaldagen även en helgdag.

2023 är ett kungligt jubileumsår i två bemärkelser. Det är inte bara 500 år sedan Gustav Vasa kröntes. I år firar även Sveriges nuvarande kung, Carl XVI Gustaf 50 år på tronen vilket gör honom till Sveriges genom tiderna längst regerande monark.

-Annars gillar jag olika – är här några olika…

-Pettersson har lyssnat på Sveriges Radio P4 sedan tre-tiden i morse och dagen till ära verkar SR bara spela svensk artister och/eller svenska låtar. Sedan klockan sju sitter Martin Eriksson “E-type” i studion och svarar på lyssnarnas frågor om allt möjligt. Martin Eriksson är väldigt historieintresserad.

En vacker dag kanske Sveriges Radio till och med börjar spela Ultima Thule

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

22 thoughts on “Sverige 500 år

 1. Kvartal skriver idag en artikel om att det kanske inte är något att fira och att det hade varit bättre omKalmarunionen bestått. De har en poäng, eller två.

  ” Kategoriseringen i danskar, norrmän och svenskar är en följd av den politiska uppstyckningen av territoriet och inte grundad i att det skulle ha funnits tre till ursprunget åtskilda folkslag.2 I stället är Skandinaviens befolkning ett sammansmält resultat av flera invandringsvågor under olika perioder efter inlandsisens avsmältning. Dialektala variationer i det gemensamt nordiska språket har med tiden formerats till separata språk för staterna.”

  ” Ett enat Norden hade förmodligen bättre kunnat stå emot tyska och ryska expansionsförsök genom historien, i linje med Kalmarunionens avsikt. En språklig konsekvens av att Gustav Vasa spräckte den nordiska enheten är att nordbor från olika länder idag har svårt att förstå varandra, inte minst svenskar och danskar. Om unionen bestått hade vi på 1500-talet kunnat få en gemensam bibelöversättning i stället för en svensk och en dansk, som blev normerande för två åtskilda skriftspråk.”

  https://kvartal.se/artiklar/svenskarna-tror-fortfarande-pa-gustav-vasas-propaganda/

  Man måste ju inte ta det gravallvarligt och Sverige skall naturligtvis firas. Men nog fan hade en Nordisk union varit tusen gånger bättre än eländiga EU? Och vansinnesimmigrationen och en del andra sosseprojekt hade antagligen blivit mycket mer sansade.

 2. Mycket skall man höra innan öronen trilla av, idag går argast Andersson ut och säger att hon minsann är patriot. Frågan är bara mot vem hon avser, islamister eller kommunister?

  15
 3. Vi måste bli mer nationalistiska i Sverige. När vi granskar vänsterns politik de senaste 50 åren kan vi se att den varit till mer skada än nytta.
  Vi har varit väldigt hjälpsamma mot människor främst från Mellanöstern och Afrika, fast vi vet att dom ljuger om identitet, ålder, utbildning och var dom kommer ifrån. Dom har varit sjuka, kriminella och svåra att att utbilda eller sätta i arbete, och har sammantaget kostat tusentals miljarder. Men när dom börjar ge oss finger och ber oss dra åt helvete är en gräns passerad som vi inte kan blunda för. Vi måste slänga ut dessa fingerpekande, okunniga och bidragstagande tillsammans med dom kriminella ifrån mena så vi inte kommer efter i den globala utvecklingen. Det verkar inte finnas några u-länder länger. Det verkar mer vara ett fördelningsproblem i länderna vi förr kallade u-länder. Det finns omåttligt rika och omåttligt fattiga i dessa länder. Varför ska våra skattepengar gå till att ta hand om dessa fattiga när det finns så många rika i dessa länderna?

  21
 4. Något känns i bröstet i dag . Kan landet bli vackrare än denna dag ? Och så länge Värmland finns med ! Dock inte att förglömma övriga landskap . Ha det gott medborgare .
  Mvh Sjöström

  19
 5. Ja det är den självständigheten som naggas i kanten varje dag av EU WEF och alla
  vänsterdårar som välkomnar in massor av icke produktiva individer med konstiga Religioner? När ska Majoriteten av folket förstå det?

  27
  • Då när muslimerna utlyser det islamistiska republiken South-Sweden självständig. Tills dess…

   Grattis Sverige och svenskarna – ni verkligen lyckades bygga ett underbart välmående land för ert folk. Ett land med vacker kultur och fina kloka människor.

   15
 6. Redan (!) om 50 år kommer Sverige att vara en skugga av sitt forna..
  Ondskan kommer då att styra.

  OM marken ens existerar då..

  Vi som kämpar här och nu, mentalt och skriftligen, gör en insats, det är vitalt att våra röster hörs, och att vi stödjer varandra!

  🇸🇪🇸🇪🇸🇪🇸🇪🇸🇪🇸🇪🇸🇪🇸🇪🇸🇪🇸🇪🇸🇪🇸🇪🇸🇪🇸🇪🇸🇪🇸🇪🇸🇪🇸🇪🇸🇪🇸🇪🇸🇪🇸🇪🇸🇪🇸🇪🇸🇪🇸🇪🇸🇪🇸🇪🇸🇪🇸🇪🇸🇪🇸🇪🇸🇪

  21
 7. De kommande 500 åren kommer INTE att bli lika framgångsrika!

  Om 500 år är landet som en gång kallades Sverige förött. Fattigdom, analfabetism och religiös islamism härjar!

  Tag vara på den tid vi svenskar har nu! Kanske finns det fortfarande tid att hindra eländet och ondskan

  – Asylstopp
  – Utvisning av kriminella
  – Stopp för islamiseringen
  – Vandel skall ge enkel biljett till hemlandet

  VEM VILL TA PÅ SIG UPPGIFTEN?? (S) kan ni glömma!

  25
  • Jag älskar mitt fosterland…….. till skillnad från våra politiker som har sålt ut landet till främmande makt i flera decennier.

   Jag finner inget bättre ord än “Genocide” för att skildra verkligheten i landet.

   🇸🇪🇸🇪🇸🇪🇸🇪🇸🇪

   24
 8. Det var tider det! Tänk när vi stod där i Kiev. Rysningar!

  Härliga dagar på Camp Sweden. Samma med VM i Ryssland, vilka minnen.

  Fantastiskt fint land och otroligt vänliga människor. Då hade man ingen aning om att det skulle gå så här illa, utan tvärtom hade jag stora förhoppningar om att Ryssland skulle närma sig väst.

  Tragisk utveckling för alla parter sen dess.

  23
  1
 9. Grattis på 500-års dagen Sverige!!
  Sverige är som nation äldre än alla de skithål som socialisterna insisterar på att importera valboskap ifrån.

  31
  2
  • Tänk om alla vore lika måna om att fira och vörda den Svenska nationaldagen och den blågula flaggan.Vi ska vara stolta över att vi är Svenskar inte bara en dag om året utan 364 dagar till.Aldrig blir vi väl så nationalistiska och glada som när vi träffar på en Svensk ute i den stora vida världen.Dom flesta känner då en samhörighet och tar genast kontakt.Vi känner direkt gemenskapen på ett sätt som sällan finns här hemma längre.Med det sagt önskar jag alla på bloggen en trevlig solig och varm nationaldag…🌞

   22
   2
  • Stockholm som huvudstad är av senare datum. Det var Axel Oxenstierna som i Gustav II Adolfs frånvaro gjorde Stockholm till huvudstad. Tidigare var huvudstaden där konungen befann sig men då han var frånvarande i Tyskland införde Oxenstierna som rikskansler den nya regeln.

   Som Pettersson brukar skriva så reformerade Oxenstierna statsförvaltningen så att uppdragen som ämbetsmän gick till de mest dugliga istället för till odugliga ättlingar till adelsmän. Den 29 juli 1634 införde Oxenstierna som förmyndarregent den nya svenska regeringsformen där bland annat landskapen slutligen ersattes helt av län. En process som börjat med Alsnö stadga 1280 och som Gustav Vasa förstärkt för att samla makt och egendomar under kronan.

   Detta innebär också att inga landskap längre finns utan bara historiska landskap. Lappland stadfästes dock som landskap genom riksdagsbeslut 1766 då det i praktiken funnits sedan senmedeltiden med landskapsvapen och allt. Troligen ett drag i dragkampen om Nordkalotten mellan konungarikena Sverige, Danmark/Norge och kejsardömet Ryssland. Det innebär vidare att det historiska landskapet Västerbotten omfattar områden fram till Kaakamojoki strax väster om Kemi i Finland. I vart fall fram till 1997 då Finland ersatte länen med landskap.

   19
   • 1831, så ersattes stora delar av Västerbotten med Norrbotten även ett nytt län uppstod.
    Denna åtgärd som en försenad följd av 1809 års krig.

 10. Det Gustaf Wasa kämpade för, skänker nu Arga Andersson, Stefan Löfven, Märta Stenevi, Per Bolund, Nooshi Dadgostar, Murre, Fredrik Reinfeldt m.fl, m.fl bort till invaderande främlingar.

  75

Kommentera