Iransk våldtäktsman utvisas på livstid – trots flyktingstatus

BROTTSLIGHET & INVANDRING. Medan tingsrätten avslog yrkandet om utvisning för en våldtäktsdömd man med flyktingstatus utvisas han på livstid av hovrätten. Hinder mot verkställighet saknas då hans flyktingstatus grundades i att hans far utsatt honom för skyddsgrundande behandling. Som vuxen är dock han inte längre hänvisad till vårdnadshavarna, rapporterar Dagens Juridik.

Den nu 18-årige mannen åtalades för våldtäkt efter att han tagit målsäganden på rumpan och brösten, penetrerat henne vaginalt med sina fingrar samt genomfört ett vaginalt samlag med henne. 18-åringen utövade också våld mot henne genom att ta tag i henne och hålla i henne, dra in henne i ett buskage i Bellevueparken i Malmö och dra ner hennes byxor och trosor.

Både tingsrätten och hovrätten är överens i skuldfrågan och han skulle dömas till fängelse i tre år och fyra månader. Frågan var om han skulle utvisas. Migrationsdomstolen har funnit att 18-åringen gjort sannolikt att han riskerar sådan skyddsgrundande behandling som avses i 4 kap. 1 § utlänningslagen. Han har därför beviljats flyktingstatusförklaring samt uppehålls- och arbetstillstånd för perioden den 13 oktober 2020 till den 13 oktober 2023.

Migrationsverket har därefter inte genomfört någon prövning av om han som vuxen man skulle löpa skyddsgrundande risker vid ett återvändande till hemlandet. På föreliggande underlag är det inte möjligt att bedöma om situationen i Iran skulle innebära ett hinder mot verkställighet av utvisning för hans del. Migrationsverket kan mot denna bakgrund inte bedöma om det föreligger något hinder enligt utlänningslagen mot att verkställa ett eventuellt utvisningsbeslut. Enligt Skatteverkets folkbokföring är 18-åringen registrerad som ogift och har inga folkbokförda relationer. I övrigt har Migrationsverket inga uppgifter om hans aktuella familjeförhållanden.

Enligt tingsrätten har åklagaren inte övertygat rätten om att det, mot 18-åringen bestridande av detta, finns tillräckliga skäl för att, trots bland annat flyktingstatusförklaringen, utvisa 18-åringen ur riket. Begäran om utvisning avslogs därför.

Hovrätten över Skåne och Blekinge konstaterar att enligt 8 a kap. 4 § första stycket 1 utlänningslagen får 18-åringen på grund av sin flyktingstatus utvisas endast om gärningen han har begått utgör ett synnerligen grovt brott och det skulle medföra allvarlig fara för allmän ordning och säkerhet att låta honom stanna kvar i Sverige. Bestämmelsen bygger på Sveriges åtaganden enligt Genèvekonventionen av den 28 juli 1951 angående flyktingars rättsliga ställning.

18-åringen döms för våldtäkt till fängelse tre år och fyra månader. I samband med att minimistraffet för våldtäkt höjdes till fängelse i tre år den 1 augusti 2022 framhölls att skyddsintresset för våldtäktsbrottet är mycket starkt och att en våldtäkt innebär en mycket allvarlig kränkning av en annan persons sexuella integritet. 18-åringen har begått en våldtäkt mot en ung person och straffvärdet har inte ansetts kunna stanna vid minimistraffet. Vid en sammantagen bedömning finner hovrätten att det är fråga om ett synnerligen grovt brott. Med hänsyn till gärningens allvar, och till att det inte går att helt bortse ifrån 18-åringens återfall i likartad brottslighet, skulle det medföra allvarlig fara för allmän ordning och säkerhet att låta honom stanna i Sverige.

Hans flyktingstatusförklaring hindrar därmed inte att han utvisas.

Frågan är då om det finns något verkställighetshinder enligt 12 kap. 1–3 §§ utlänningslagen. Mannens flyktingsstatus i Sverige är grundad i en bedömning att han som barn hade varit hänvisad till sina vårdnadshavare vid ett återvändande till Iran och att det var fadern som utsatt honom för skyddsgrundande behandling. Som vuxen man är han inte längre hänvisad till vårdnadshavarna vid ett återvändande och det kan därför inte anses föreligga verkställighetshinder av det skälet.

Det har inte lagts fram någon utredning till stöd för att just 18-åringen på grund av att han inte vill bekänna sig till islam skulle riskera att bli föremål för den iranska statens intresse om han återvänder till Iran. Frågan är då om denna omständighet på ett mer generellt plan skulle kunna utgöra ett hinder att verkställa en utvisning. Det anser inte hovrätten.

Med hänsyn till fängelsestraffets längd och brottets karaktär ska 18-åringen, trots att utvisningen ”innebär visst men för honom”, utvisas på livstid. (Blendow Lexnova

-Pettersson tycker att utvisning ska vara obligatoriskt vid grova brott…

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

  • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
  • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

10 thoughts on “Iransk våldtäktsman utvisas på livstid – trots flyktingstatus

  1. Flyktingar är inte medborgare i mottagarlandet och förväntas återvända när situationen lugnat ner sig i deras hemländer.

    Inom EU infördes 1990 den så kallade Dublinkonventionen, 2003 ersatt av Dublinförordningen. Enligt förordningen kan en asylsökande inte själv välja land, utan ska söka asyl i det första land personen anländer till vid sin ankomst till EU. Detta kallas för principen om första asylland.
    -En lag som invandrarverket totalt struntar i, liksom en mängd andra lagar och förordningar.

    Våldtäktsmannen i fråga har således ingen som helst rätt att vistas i Sverige och skall därdör utvisas per omgående -han skulle naturligtvis aldrig ha släpps in, varken han eller andra av hans våldtäktsbröder!

    En iranier skall söka asyl i Irak och en irakier i Iran eller en neger från Somalia söker naturligtvis asyl i Etiopien eller Kenya.
    Och en Norsk eller Finsk flykting är välkommen att söka asyl i Sverige!
    Enkla regler och sunt förnuft som alla NORMALA människor begriper!
    Man hjälper och tar hand om sina grannar!

    20
    1
  2. SD har nu chansen att visa var dom står. Ställ krav på att ALLA importerade kriminella skall livstidsutvisas i annat fall så kan SD se till att nuvarande sandlåde regering faller och ny val sker. Då kanske vi blir av med MP, Centern samt Liberalerna.
    Ps. någon skillnad på nuvarande regering och Sosse regeringen finns ej. Samma daltande med import kriminella, vansinnet fortsätter.

    19
    3
  3. Glatt överraskad att en hovrätt skärper påföljden i ett av utlänning begånget brott. Kan vi hoppas på ett trendbrott när det gäller utlänningars kriminalitet? Hovrätterna synes annars vara fulla av apologeter.

    29
    1
    • Roland Salomonsson – Pensionär F d officer (Marinen), Landstings-sekreterare, Säkerhetschef, IT-tekniker Intressen: Klimatrbedrägeriet, De Globala bedrägerierna, Historia, Teknikutveckling, De svenska samhällsbedrägerierna resp diktaturen (politik), Längdskidor och utövande orienterare.
      Roland Salomonsson skriver:

      Hovtätterna och uppåt i rättskedjan är full av infiltrerade vänsterextremistiska jurister i nätverken HILDA, RUBEN, IDA resp Legal Ladies! Ibland blir de i minoritét och misslyckas vränga lagarna. Nätverken har flera mål. Förutom s k liberala mål typ neka utvisningar, så vill de vränga lagarna för att sakta introducera en sammansmältning av Sharia och svenska lagar, så att om några år det blir en ren formsak att förklara sharia som ledande lagsystem, varvid förståss Sverige är ett islamskt land.

  4. Det är en mycket lång väg till verkställande
    och om det skulle lyckas så kan han vara tillbaka snart med ny identitet. Tänk om våra politiker tog ansvar för sina gäster.

    28
  5. Håller med Pettersson till fullo, dock borde 6 månaders fängelse generera livstids utvisning i samtliga fall, även för de som missbrukat sitt ” tilldelade i förtroende lånade medborgarskap” !!!!

    28
    1
  6. Kan lägga till följande paragraf i brottsbalken. Utländska medborgare som döms till fängelse eller motsvarande ska utvisas.

    Därefter upprättar vi avtal med exempelvis Sydafrika där ledaren får 1000 euro per beviljat PUT och upprättar ett transitcenter I landet. De utlänningar som vägrar åka hem skickas dit.

    25
    1
  7. ÄNTLIGEN en (1) som blir UTVISAD på riktigt!!!!!

    Nu återstår bara 100-200.000 till som också borde skickas tillbaka pga kriminalitet, islamism, dålig vandel, lycksökeri, bidragsleverne, ……………..!!!

    (SD 20%) har hittills visat sig helt oförmögna att få något gjort för att förhindra FOLKUTBYTET. Kanske vaknar de upp och ser vad vi svenskar ser dagligen.

    22
    2
    • SD har ingen egen majoritet i Riksdagen. Något som du inte verkar fatta efter allt tjat om SD (20%). De sitter heller inte i Regeringen. Du gör dig bara dum med ditt hackande på SD.

      4
      1

KommenteraAvbryt svar