700 från Azovstal sitter fortfarande i rysk fångenskap

UKRAINA. Staden Mariupol och stålverket Azovstal bombades till grus under några månader. De tusentals ukrainare som fortsatte kämpa från katakomberna överlämnade sig till slut åt ryska styrkor, på direkt uppmaning av president Volodymyr Zelenskyj. Azovregementet som försvarade den belägrade staden Mariupol, beskrevs av Putins propaganda och rysstroll i Sverige som nynazistiskt. De i Väst, som på svag grund svartmålat dagens Azovregemente, har ett delansvar för att ha möjliggjort den humanitära katastrofen i Mariupol. Brunsmetningen av Azov passar Kremls syften.

Azovstal, Mariupol, Ukraina

700 Azovstalsoldater sitter fortfarande i rysk fångenskap, ett år efter Mariupols fall . – Om vi visste vad som väntade oss i fängelse, hade många människor inte lämnat, inte gett upp, säger Azovstalkrigaren Mikhailo Vershinin till AP News.

Under nästan tre månader, från 20 februari till 24 maj förra året, pågick slaget om Azovstal. Den sista ukrainska motståndsfickan i hamnstaden Mariupol. 

Trots urskillningslösa ryska bombmattor som i princip jämnade stålverket med marken – fortsatte tusentals ukrainare att försvara Azovstal underifrån, från de eländiga förhållandena i katakomberna. 

De väntade på en undsättning som aldrig kom. 

Motståndskämparna hyllas i dag som hjältar och martyrer och deras ansikten pryder affischer och gigantiska banderoller över hela Ukraina, rapporterar nyhetsbyrån AP. 

Ryssland lyckades aldrig inta stålverket med hjälp av våld. 

Efter att hela världen tagit del av de fruktansvärda vittnesmålen, och bilderna, från raserade tunnlar där det rådde svält och ammunitionsbrist, beordrade Volodymyr Zelenskyj till slut krigarna att ge upp. 

– Ukraina behöver ukrainska hjältar vid liv. Det är vår princip, motiverade presidenten beslutet. 

Men Rysslands löften om att behandla krigsfångarna enligt Genèvekonventionen var som bortblåst när de hamnade i ryskt fängelse, uppger Mikhailo Vershinin, en tidigare polischef i Mariupol, som överlämnade sig. 

Mikhailo Vershinin fick tillbringa fyra månader i rysk fångenskap. Han uppger för AP att de ryska fångvaktarna försökte vända de ukrainska motståndskämparna emot varandra och svälta dem till underkastelse. 

Om vi visste vad som väntade oss i fängelse, hade många människor inte lämnat, inte gett upp, säger Mikhailo Vershinin till AP. 

Själv släpptes han i en fångutväxling i höstas men 700 av hans kamrater från Azovstal sitter fortfarande i ryska fängelser, rapporterar AP. 

I mars släppte FN en rapport som slog fast att både ukrainska och ryska krigsfångar hade använts som mänskliga sköldar, blivit summariskt avrättade och utsatta för tortyr sedan Ryssland startade sin invasion den 24 februari förra året.  

Ett år efter att ha genomlidit helvetet i Azovstal menar Mikhailo Vershinin att slaget var en vändpunkt för omvärldens stöd. 

Med början i Mariupol började världen vakna upp och förstå vad som pågick. Vi visste utmärkt väl att vi hade en mängd ryska styrkor var låsta på oss. Vi var som ett ben i Rysslands hals, säger han till AP

Mariupol, ett bombat barnsjukhus

Säkerhetsrådet är ett av Förenta nationernas sex huvudorgan och har mycket stor makt i FN. Dess uppgifter, organisation och befogenheter regleras av FN-stadgans kapitel 5, där det står att rådet bland annat ansvarar för “upprätthållande av internationell fred och säkerhet”. Ryssland är permanent medlem och nu ordförande i FN:s säkerhetsråd.

Rysslands ordförandepost visar att FN är lamslaget.

Ryssland bryter mot FN-stadgan som förbjuder användningen av våld mot ett annat lands territoriella integritet eller politiska självständighet. De enda undantagen från detta är när det handlar om självförsvar eller våldsanvändning som godkänts av FN:s säkerhetsråd. Rysslands invasion av Ukraina är ett uppenbart brott mot FN-stadgan och Ukraina har som alla länder rätt till självförsvar. Andra länder har också rätt att hjälpa Ukraina försvara sig.

Ryssland bryter även mot folkrätten som ålägger alla stater att lösa internationella dispyter på fredlig väg och utan att äventyra internationell fred, säkerhet och rättvisa.

Dessutom bryter Ryssland med minst tolv internationella och bilaterala lagar och avtal och Internationella brottmålsdomstolen (ICC) i Haag har utfärdat en arresteringsorder mot Rysslands president Vladimir Putin.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

8 thoughts on “700 från Azovstal sitter fortfarande i rysk fångenskap

 1. Många FASCISTER-ISLAMISTER på bloggen!

  Betalda av vem? Jag gissar på …….

  TÄNK ATT DE INTE LÄRT AV WW2 OCH HUR DET GICK FÖR DERAS LÄROMÄSTARE!!

  13
  3
 2. Gamling, för vidriga brott finns ICC i Haag, det finns flera krigsförbrytare som är efterlyst där. Känner du till några så skicka bevis.

  22
  7
  • Som sagt Pettersson…… myntet har fortfarande två sidor.
   “Den ryska utredningskommittén inledde tidigare ett brottmål mot åklagaren vid Internationella brottmålsdomstolen Karim Ahmad Khan, domarna i Internationella brottmålsdomstolen Tomoko Akane, Rosario Salvatore Aitala och Sergio Gerardo Ugalde Godinez.
   ICC-åklagaren är åtalad enligt del 2 i artikel 299, del 1 av artikel 30, och del av artikel 360 i den ryska brottmålsdomstolen”.

   4
   14
 3. “More than 1,000 people have been arrested for storming the U.S. Capitol building on Jan. 6, 2021, with charges ranging from obstruction of an official proceeding to assault. ” fortfarande i väntan på ? är ju ingenting jmf med vad de från Azovstal utsätts för…. och groteskt många 700 står det…. måste väl vara 700.000 eller????

  5
  24
 4. Dessa Nazister är anklagade för vidriga brott i Ukraina.
  De ska straffas för det……….. oavsett om de tillhör Azov bataljon, Aidar bataljon, Den högra sektorn (Ihor Kolomoisky), OUN (UPA),
  Faderslandet (Julia Timoshenkos parti) eller partiet Svoboda.

  ”i de blindas rike är den enögde kung”

  https://swebbtube.se/w/8NMAr3ZdEyhtWnEt34yq3n

  11
  46

Kommentera