Karl XIV Johan – det moderna Sveriges grundare

HISTORIA. Under 2023 firar Sverige 500 års jubileum. Det är då 500 år sedan Gustav Vasa valdes till Sveriges kung den 6 juni vid riksmötet i Strängnäs. Där och då blev Sverige självständigt och har varit det sen dess. Därför firar vi varje år Sveriges nationaldag den 6 juni. År 2023 firas också H.M. Konungens 50 år på tronen. Carl XVI Gustaf, blev kung och statschef den 15 september 1973, och är således den monark som regerat längst i Sveriges historia.

Jean Baptiste Bernadotte – Karl XIV Johan, kung över Sverige och Norge

Den unge franske marskalken Jean Baptiste Bernadotte (1763–1844), vår nuvarande kungs farfars farfars farfar, kom från en medelklassfamilj i sydvästra Frankrike, han var son till ett rättegångsbiträde och växte upp i en medelklassfamilj i den franska staden Pau vid foten av Pyrenéerna. Herr Bernadotte tog värvning och den franska revolutionen gjorde det möjligt för honom att snabbt stiga i graderna trots att han inte var adlig.

Han avancerade till ambassadör i Wien och krigsminister. När Napoleon Bonaparte tog makten blev han marskalk av Frankrike, furste av Ponte Corvo i Italien och guvernör över Hannover och Hansastäderna Hamburg, Bremen och Lübeck.

Sedan hamnade han i onåd hos Napoleon och lyssnade därför med förvånat intresse på den svenske löjtnant som kom till Frankrike för att erbjuda honom den svenska tronen.

I Sverige saknades en tronföljare till den åldrande Karl XIII, och 1810 kom Jean Baptiste Bernadotte till Sverige för att bli vald till kronprins av riksdagen och adopterad av kungen.

Åtta år senare dog adoptivfadern, och Karl XIV Johan kröntes till kung av både Sverige och Norge eftersom han hade erövrat Norge redan som kronprins.

Därefter styrde han de båda länderna fram till sin död, sammanlagt blev det nästan 34 år.

”Tiden efter kungens dramatiska trontillträde har nästan inte fått någon plats i historieböckerna. Han kom till ett land som var bankrutt efter flera krig mot Ryssland och inkompetent styre av överklassen. Han tacklade hungersnöden och lyfte Sverige ur fattigdom”, skriver bank- och industrimannen och författaren Olof Sjöström som skrivit boken ”Karl XIV Johan – det moderna Sveriges grundare”.

Enligt Olof Sjöström var Karl XIV Johan en skicklig civil administratör, som hade sett och lärt av Napoleon.

”Han reformerade Sveriges ineffektiva jordbruk, så att landet på tio år gick från att vara importör till exportör av spannmål. Han grundade även en barnmorskeskola som ledde till att barnadödligheten gick ned kraftigt.”

Liksom många andra europeiska länder hade Sverige tryckt nya sedlar för att finansiera sina många krig, vilket spädde på inflationen.

Karl XIV Johan stoppade sedelpressarna, genomförde en intern devalvering och stödköpte valuta (daler) med egna pengar. Han betalade dessutom en stor del den svenska utlandsskulden med pengar ur egen ficka.

”I dag ger man företagsledare bonusar, på den tiden gav man militärer bonusar. Eftersom Bernadotte var en av Napoleons främsta marskalkar var han rik när han kom hit”, säger Olof Sjöström.

För att få fart på näringsliv och industri lät Karl XIV Johan grunda flera banker runt om i landet.

Han investerade i infrastrukturen genom att utveckla vägnätet och båttransporterna. Han införde makadam och såg till att bygget av Göta Kanal, som var påbörjat före hans tid, slutfördes. Även Karlsborgs fästning tillkom under hans regim.

Sverige hade fått en ny regeringsform 1809, strax före den nye kungens ankomst. Den byggde på Montesquieus tankar om maktdelning och var en av de mest liberala i Europa för sin epok.

”Sverige saknade ett starkt ledarskap när Karl XIV Johan kom hit, och han fyllde det tomrummet. Samtidigt var han en skicklig politiker som fick med sig människor i alla sina projekt, i enlighet med den nya konstitutionen. Han tog de första stegen mot demokrati genom att införa utredningsväsendet, som vi är så stolta över i dag, och val till kommunala församlingar”, säger Olof Sjöström.

”Hans erfarenhet av kriget hade också lärt honom krigets förbannelse. Därför såg han till att vi hade ett starkt försvar och förklarade Sverige och Norge för neutrala stater. Därmed la han grunden till utrikespolitiken fram till våra dagar”, säger Olof Sjöström.

Karl XIV Johan var känd för sitt hetsiga temperament och sin morgontrötthet, och det senare gav upphov till uttrycket ”sängkammarregementet”.

Det betydde att han brukade hålla audiens för ministrar och andra besökande i sitt sovrum innan han steg upp. Det finns en känd bild från en sådan audiens som ledde till en rejäl ”kommunikationsmiss”, för att uttrycka sig i mer moderna termer.

”Kungen spred bilden över hela landet för att visa att han arbetade till och med i sängen. Men svenskarna uppfattade det inte så, utan såg bara att han hade svårt att komma upp på morgonen. Att han arbetade i sängen kunde de inte ens föreställa sig”, säger Olof Sjöström.

Jean Baptiste Bernadotte – Karl XIV Johan, sängkammarregementet

Bernadotte anlände vid en dramatisk tid i vår historia. Kungen Karl XIII var en slagrörd lätt senil man. Hans bror Gustav III hade mördats, hans brorson Gustav IV Adolf hade avsatts i en statskupp. Riksmarskalken Axel von Fersen hade stampats ihjäl av en pöbel i Stockholm. Krigen hade kört landets ekonomi i botten. Karl Johan deltog med den svenska armén på segermakternas sida i slutstriderna mot Napoleon. Därefter slog han in på den neutralitetslinje som Sverige haft sedan dess, vilket gett oss Europas längsta fred, i drygt 200 år.

Historien om Karl XIV Johan efter krigen brukar handla om kungen som regerade från sin sängkammare. Ytterst få har förstått och uppmärksammat kungens insatser bakom kulisserna för landets ­infrastruktur, utbildning och ekonomi. Det finns en specialstudie i detta ämne, den skrevs av bank- och industrimannen Olof Sjöström och heter ”Karl XIV Johan. Det moderna Sveriges grundare”.

Sjöström visar hur Karl Johan skickligt reglerade landets enorma utlandsskuld där de sista 900 miljonerna i ­dagens penningvärde betalades med kungens privata pengar. För att hejda den svenska riksdalerns fria fall stödköpte han den svenska valutan på utländska börser – köp som han finansierade till största delen med egna medel.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

6 thoughts on “Karl XIV Johan – det moderna Sveriges grundare

 1. Ge tillbaks makt till vår statschef att utse domare i högsta domstolen… som exempel. Återinför Oxenstjernas krav gentemot generaldirektörer efter en reducering av alla myndigheter som kan slås ihop till hälften och halvera riksdagens ledamöter.

 2. Nedanstående är en mycket förkortat text ur Patrik Engellaus krönika i Det Goda Samhället:

  ”Var är du, Jean-Baptiste, nu när Sverige behöver dig igen?
  Sverige hade tur när ödet i form av Jean-Baptiste Bernadotte räddade Sverige undan effekterna av elitens dårskap. Med diskretion och diplomati och utan att de svenska eliterna förstod vad som pågick räddade han Sverige undan det sönderfall som eliterna sig själva ovetandes höll på att koka ihop för Sverige.
  Hur skulle han tänka om han kom tillbaka?
  Vad gör man med ett land vars ledning är förblindad av galna idéer, importerar folk…uppmuntrar dem att behålla sin ursprungliga kultur och religion…Sverige har kanske tjugo procent invandrare varav minst hälften är muslimer…invandringen pågår i oförminskad takt…visar att svenskarna om några årtionden inte längre kommer att utgöra folkflertalet…svenska kulturen hittills har visat sig skapa lugn och välstånd medan motsatsen gäller för de kulturer från vilka invandrarna i huvudsak kommer. Jean-Baptiste Bernadotte, kom tillbaka”:
  https://detgodasamhallet.com/2023/05/15/patrik-engellau-om-jean-baptiste-bernadotte-kom-tillbaka-2/#more-71516

 3. I dagens Sverige så borde vi inte ha ett kungahus dvs monarki.
  Att finansiera en familj (släkt) som lever i sus och dus med massor av skattepengar är galet.
  Man kan ha högvakten för turismen kvar men i övrigt lägg ner. Skvallerblaskorna får hitta nya offer.

  11
  16

Kommentera