Domstol kan stoppa de nya vindkraftsparkerna

ENERGIPOLITIK. För några dagar sedan sa regeringen JA till två stora vindkraftsparker på västkusten, men regeringens JA är bara ett kanske. Mark- och miljödomstolen kan sätta käppar i hjulet för de två vindkraftsparker utanför västkusten som regeringen gett grönt ljus för, rapporterar TT. Beslutet från länsstyrelsen om att Vattenfall och OX2 ska få bygga de två parkerna har nämligen överklagats.

Är det rimligt att det tar 12-15 år att bygga ett kraftverk. Bilden Vindkraft på Dogger bank Foto Masha Basova

Bakom överklagandena ligger bland andra miljöorganisationen Birdlife, föreningen Svenskt landskapsskydd och Chalmers rymdobservatorium. Även de två bolagen, Vattenfall och OX2, har överklagat eftersom de är missnöjda med villkoren.

Om domstolen kommer fram till att vindkraftverken kan skada så kallade Natura 2000-områden kommer man att säga nej till bygget. Regeringen kan dock i ett sådant läge besluta om ett undantag om verksamheterna uppfyller vissa krav. Gör man inte det blir det ingen vindkraft.

Då är det kört för vindkraftsföretagen, säger Jonas Ebbesson, professor i miljörätt.

-Pettersson är ingen vindkraftsförespråkare men säger att våra tillståndsprocesser är inte rimliga. Från nu kommer vindkraftsverken att ta sju till tio år innan de börjar producera el. Innan dess har bolagen och andra arbetat i åratal med förberedelser och planering. Det innebär att det totalt tar 12-15 år att bygga en vindkraftspark, det är likadant med vatten- och kärnkraft, gruvor och annat. Det kan även läggas ned många miljoner och många år men ändå sluta med ett nej.

Det är inte rimligt.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

  • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
  • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

10 thoughts on “Domstol kan stoppa de nya vindkraftsparkerna

  1. Har inte Sossarna med stöd från Miljö Partiet och Centern lagt ner befintlig kärnkraft så har vi inte haft dessa El,problem idag.
    Vänster politikerna är till 100 % ansvariga för de flesta problem vi har i dagens Sverige.
    Ps. Tyvärr så fattar en stor del av folket inte vad S-Regeringen orsakat vårt land.

    14
  2. Ändra lagen och totalförbjud alla vindkraftverk med en effekt över 100 kW och alla vindkraftsparker. Detta skall göras för att skydda både fåglar och marklevande djur samt skydda naturen mot onödiga totalavverkningar och skogsbilvägar.

    13
  3. Man behöver väl bygga t.ex. gasvärmeverk parallellt, som klarar balansera upp nätet när det slutar blåsa, blåser för lite eller när det blåser så hårt att snurrorna måste stängas av? Dessutom släpps ständigt skadliga micropartiklar av plast ut i havet om jag fattat rätt och specialmetallerna från gruvor i Kina och koppargruvorna i Chile verkar vara långt ifrån hållbara eller miljövänliga. Den, som har tillgång till access tv och är intresserad kan få lite mer kött på benen vad stora utbyggnader av elnät, förnybar el och exempelvis elbils-batterier kräver.
    https://www.axess.se/tv/den-grona-omstallningens-baksida/nya-energikallors-miljopaverkan/

  4. Man kan ju alltid hoppas på att det finns något förnuft kvar !?
    Man måste ju förstå att vindkraften ger bara EL när det blåser ! Det är därför inte lämpligt att investera i något som då inte kommer att fylla det behov av El som faktiskt inte finns !? Och att tro att El certifikatet kan finansiera något liknade när man dessutom stänger ned fungerande El som kärnkraften så får man ju inte mer kapital att investera i vindsnurran.

    12
  5. Har regeringen myglat igenom att skattebetalarna ska stå för anslutningskostnaden? Borde vara svårt att få lönsamhet med vindkraft till havs om vindkraftföretagen ska stå för notan.

    16
  6. Jag håller till fullo med Pettersson. Men just när det gäller stora vindkraftparker så kan jag inte hjälpa att jag småler när det blir långvariga överprövningar. Sedan beror det på vilka ”experter” som tidigare regering bemannat domstolen med.

    27

KommenteraAvbryt svar