Batterifabrik utlovas mångmiljardstöd

ELBILAR. I går skrev bloggen om en Jätteförlust för Northvolt i Skellefteå, men det är tydligen inget som bekymrar ägarna och ledningen. Förutom en batterifabrik i Göteborg planerar nu Northvolt att komplettera Skellefteå- och Göteborgsfabrikerna med två till batterifabriker, fast utanför Sverige, rapporterar Bloomberg.

Northvolt i Skellefteå

Bolaget har inte bestämt var fabrikerna ska anläggas ännu men överväger Tyskland, USA och Kanada. En av anläggningarna kan bli i Heide, i norra Tyskland, som man tidigare har pratat om.

Svenska Northvolt får mångmiljardstöd av tyska staten för sina fabriksplaner i tyska Heide, norr om Hamburg. Det skriver Financial Times. Enligt tidningen handlar det om mångmiljardstöd, men exakta summor är ej känt i nuläget. Produktionen ska starta 2026.

Northvolt har tidigare uppgett att fabrikerna innebär en investering på omkring 40 miljarder kronor. Det tyska näringsministeriet har gett grönt ljus till stödet efter ett års förhandlingar.

En fabrik kan också hamna i USA, där regeringen utlovar stora subventioner för så kallad grön teknik.

-Pettersson undrar varför elbilsindustrin behöver stöd från skattebetalarna för att klara sig. Jag undrar om vi inte är på väg mot et Stålverk 80 haveriet eller satsningen på de svenska varven som blev en katastrof.

Bloggen har tidigare skrivit om företaget Britishvolt, som beskrivs som en engelsk version av batteritillverkaren Northvolt, och som länge hade ekonomiska problem. Det slutade med konkurs men ett amerikanskt-australiskt Recharge Industries har köpt resterna av Britishvolt och fortsätter planerna med en batterifabrik i Storbritannien.

Britishvolt gick i konkurs, men har återuppstått med nya ägare.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

14 thoughts on “Batterifabrik utlovas mångmiljardstöd

 1. Masser av opportunister lockas förstås av alla miljarder av skattebetalarnas pengar som delas ut av de vetenskapliga analfabeterna inom politikerkåren. Klimatkampen är socialism v2 och värre än originalet eftersom även icke-socialister nu är med i rörelsen.

  11
 2. Britishvolt grundades 2019 av de två entreprenörerna Orral Nadjari och Lars Carlström från Sverige. Båda saknade erfarenhet av elfordon-området och hade heller ingen meritlista inom teknikutveckling, däremot så gav de djärva löften om framtida tillväxt. Stora företag investerade uppskattningsvis 200 miljoner pund i företaget. Tre år efter att Britishvolt hade grundats, försattes det i konkurs.

  Lars Carlström är för övrigt tidigare dömd för skattebedrägeri.
  2021 grundade han företaget ”Italvolt”, och planerar nu en gigafabrik i Italien med byggstart i år. Carlström ligger också bakom företaget ”Statevolt”, med avsikt att bygga en fabrik i södra Kalifornien, men ger inga detaljer om hur företaget ska finansieras, istället framhåller han ”att utvecklingen av litiumjonbatterier är avgörande för att USA ska kunna nå sina mål”.
  https://www.wired.co.uk/article/the-collapse-of-britishvolt

  Orral Nadjari – mannen bakom miljardkraschen i Britishvolt.
  ”Från det att Orral Nadjari utmanövrerat den tidigare ägaren och tvingat sig till makten över Britishvolt tog det mindre än två år för bolaget att förlora fyra miljarder kronor. Affärsmöten förlagda till Dominikanska republiken, Abu Dhabi och Ibiza varvades med skyhöga krognotor och privatflyg. Med sig på resor och möten hade han allt som oftast kusinen Deniz Mahshid och hans tidigare kollegor, Taygun Kenani och Morten Skönbjerg.”
  https://www.magasinetparagraf.se/public/210961-orral-nadjari-mannen-bakom-miljardkraschen-i-britishvolt/

  • Pålsjö:
   Tack för din info…
   Märkligt att dagens “journalister” inom facket klimat-hysteri,inte publicerar sådana fakta !!!
   Dessa moderna tiders “bondfångare” får istället dagligen positiva rader i skitblaskorna….

  • Googlar man framstår företaget som en parallell till sagans inkompetenta, men hoppingivande, skräddare: ”det bidde en vanttumme” och slutligen ”det bidde ingenting”.

 3. Precis som om detta, inte skulle vara skadligt för miljön!

  Men det s k “klimatet”, är ju viktigare än det faktiska klimatet i dagens värld!

  DET ÄR KOMPLETT VANSINNE ALTIHOP! Men det tycks ju inte finnas någon återvändå!

  En sak som är bra i alla fall, är att de muslimska Gulf-staternas gyllenår är slut

  • För inte så länge sen skulle alla bygga padelhallar vilket slutade med padeldöden. Snart får vi nog se batteridöden komma, men entreprenörerna har en härlig tid med andras och skattebetalares pengar…..

 4. Undrar hur mycket vi betalar via ospecifierade påslag på våra skatter, utan att veta om det. Subventioner till : Vindsnurror, Solceller, Batteritillverkning, Vätgas, Biogas, Hybrit, Nuon-affären, Sanering av skrotade vindsnurror, Mutor, etc. etc………..???

  15
 5. Det smarta med pyramidspel är att man vinner på att vara först. Det utnyttjar Bluffvolt till fullo. Förlorarna blir skattebetalarna och alla nyttiga idioter som pyntar in på batterihypen.

  20
 6. Företag som inte kan stå på egna ben, skall naturligtvis saneras bort från den övriga seriösa marknaden!
  Hur kunde ex.vis företagare/uppfinnare som bl.a.Sven Wingquist (SKF), Alfred Nobel, J.P Johansson (skiftnyckeln) Ingvar Kamprad, Baltzar Von Platen (kylskåpet) eller L.M. Ericsson bli så framgångsrika helt utan hjälp från staten?
  Jo, genom intelligens och hårt och hederligt arbete så fungerade det alldeles utmärkt.

  I dag spenderar många “företag” massor av tid och arbete på att försöka roffa åt sig så mycket bidrag (fattigvård) som det bara går, själva arbetet och produktionen i företaget kommer i andra hand, ofta saknar det helt betydelse.

  I stort sett hela den svenska rennäringen finansieras av våra skattepengar!
  Vindkraftsindustrin uppbär enorma summor pengar, våra pengar!
  Det finns knappt en enda tidning i Sverige som inte får millioner i “presstöd” d.v.s. fattigvård för oduglingar.
  Och sen har vi då kungen av parasiter, SVT som får c:a 6 miljarder för att driva sin enorma hjärntvättnings och lögn fabrik! Fy f..n!

  Bortblåst är hederligheten och den seriösa drivkraften för ett ärligt arbete
  Som mögelsvampar växer den nya generationens skamlösa företagare=parasiter fram.
  Nu gäller det att sko sig, bort med skammen över att leva och parasitera på andra människors hårda arbete.
  Det här är inte utveckling, det är avveckling, en katastrofal sådan!

  35
  1
 7. I Tyskland är det tydligen inga problem med EU för att ge stora bidrag till industrin. Det är bara i Sverige som allt är förbjudet.

  15
  • Tyskarna är sluga nog för att inte använda egna pengar.
   Eftersom Tyskarna bestämmer i EU, skall medlemsländernas pengar användas för Tyska investeringar.

Kommentera