Jätteförlust för Northvolt

INRIKES. Bloggen har många gånger skrivit om alla förlustnurror i vindkraftsindustrin, detta trots omfattande dolda subventioner. Nu är det dags för batteriindustrin, klarar den framtiden?

Northvolt Skellefteå

Batteritillverkaren Northvolt redovisar en förlust före skatt på minus 3,2 miljarder kronor för helåret 2022, enligt nyhetssajten Breakit. Det är en ökning från minus 1,1 miljarder kronor året innan.

Omsättningen växte samtidigt med 60 procent under året till 1,1 miljarder kronor.

Förutom fabriken i Skellefteå, där produktionen är igång, bygger Northvolt också en batterifabrik tillsammans med Volvo Cars i Göteborg. Framöver kommer ytterligare produktionsanläggningar att byggas, bland annat i Borlänge och i Tyskland alternativt USA.

Dessutom börjar bilköparna inse problemen med elbilar. Det är bara de politiska drömmarna som förutser en jättemarknad för elbilar.

Gör man en förlust på 3,2 miljarder med en försäljning av 1,1 miljarder har man en lång väg att gå innan företagets överlevnad är säkrad. Ett par av de som kommenterat här förutser landets största konkurs för Northvolt. Det är ju det naturliga ödet för dem som satsar sin framtid på en dröm.

-Pettersson säger att branschen är ny så än finns det hopp, men det kommer att bli enorma problem. Nu byggs det fabriker, vägar, kraftledningar, bostäder och annan infrastruktur. Det blir många tusen arbetstillfällen. Hur blir det när de automatiserade fabrikerna är färdiga och sysselsätter några hundra människor. Anläggningsarbetarna drar vidare och det blir massor med lediga bostäder.

Det är det bra alternativet.

Enligt forskningsinstitutet Rise kommer det att byggas runt 40 stora batterifabriker i Europa de kommande åren, finns det kunder till alla dessa batterier.

Klarar fabrikerna konkurrensen med Kina och övriga Asien med en annan inställning till miljö och arbetsvillkor. USA har börjat subventionera så kallad klimatsmart industri, blir EU tvungna att följa efter eller flyttar fabrikerna till USA.

Kommer råvarorna att räcka till? Jag tvivlar…

Risken är stor att vi får se massor av konkurser och det blir dyrt för skattebetalarna. Politikerna och journalisterna kommer som vanligt att skylla ifrån sig.

I januari skrev vi Företaget Britishvolt, som beskrivs som en engelsk version av batteritillverkaren Northvolt, har länge haft ekonomiska problem. Nu är de så allvarliga att företaget förväntas ansöka om konkurs, skriver BBC med flera.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

23 thoughts on “Jätteförlust för Northvolt

 1. Vissa dansar glädjedansen. En glädje, som genereras från medborgarnas pengar. Jag gissar att staten och många kommuner varit med och delat ut gratis mark och förmånliga villkor för att investerarna ska komma igång med förlustindustrin byggd på en dröm. Varför fick det inte bli en naturlig utveckling av eltekniken? Vindkraften är på väg åt samma håll. När det blåser får ägarna ( underförstått skattebetalarna till slut ) betala för att det kostar att skicka ut överskottsel i näten. Och blåser det för hårt måste vindsnurrorna stängas av. Man får lätta rysningar av obehag.

  10
  • Jag är alltid för teknisk utveckling men den ska komma av naturliga behov och nyfikenhet inte tvingas fram av politisk maktlystnad. Här bra orsaker till varför man kan ifrågasätta nuvarande utveckling. Vi ska helst inte bli helt beroende av andra länder.
   https://uvell.se/2023/04/10/misaren-bakom-batterierna/
   En bra text med slutorden “Aldrig har miljörörelsens hyckleri illustrerats tydligare.”

 2. ”en förlust före skatt på minus 3,2 miljarder kronor”

  Minus 3,2 miljarder kronor är ju ingen vinst…

  17
  1
 3. Nej med våra skattepengar Uvell har en blogg hon har granskat detta även Preem även lotteriet hos sossarna rekomenderar bli pateron medlem och läsa hennes bloggar

  15
  1
 4. Egentligen var det ännu värre då Northvolt sålt av ett dotterbolag under året för 1,8 miljarder (och det påverkar resultatet positivt).

  Försäljning 1,1 miljard, råvaror och tillverkning 3,5 miljarder. Ebberöds bank är ett föredöme i lönsamhet. För varje krona du får in hade du kostnader på 3 kronor.
  Sedan har vi forskning och utveckling 1,3 miljarder, administration 1,5 miljarder etc.

  25
 5. “kronans värde” ja det var en stor miss att vi inte gick med i euron. Vi hade varit rikare och pensionärerna (svenska) i Portugal skulle varit mycket gladare.

  4
  27
 6. Näringslivet är med så länge de tror de tjänar på det, hur djä-la utopiska projekten än är. Nu gnäller Preem på den minskade reduktionsplikten. De fick (låna) 3 miljarder för att ställa om raffet i Lysekil i utbyte mot att vara positiva till den bakteriealstrande biodieseln, i en uppgörelse med S MP.
  Tankar numera bara på St1 och Shell.

  39
 7. Förstår fortfarande inte hur det är miljövänligt med batterier. Men vad vet jag. Är ju inte riksdagsledamot.

  35
  • Riksdagsledamöterna vet ännu mindre, vad tror du sura Märta vet, lika mycket som kakabave, skall-turken, och illegale invandraren Ardalan Shekarabi.
   Den ende som vet något är Elsa Widding.

   9
   1
 8. Batterierna ska tillverkas av mineraler som knappt finns.
  Batterifabrikerna ska drivas av el som ej finns.
  Elbilarna / De rullande krematorierna, ska laddas av el som knappt finns.
  Den lilla el som undantagsvis dock finns att tillgå blir allt oftare genererad av kol och olja.
  När ska mupparna lära sig ? Eller är galenskapen avsiktlig ?

  57
  1
 9. ”Var finns kritiken mot nya megaprojekten?”,
  frågar sig professorerna Magnus Henrekson och Christian Sandström.

  Norrbottens läns totala produktion av vattenkraft är 14 TWh.
  Northvolt kräver drygt 2 TWh, H2 Grönt Stål 12 TWh och G F:s konstgödselfabrik 4–5 TWh, (= 18-19 TWh). Ovanpå detta tillkommer LKAB:s och SSAB:s järnsvamps- och stålprojekt med en elåtgång på 60 TWh, motsvarande fem gånger Skåne läns totala elförbrukning.
  ”De kopiösa mängder el som åtgår är knappast förenligt med ett välmående näringsliv i norr eller en hållbar utveckling för miljön”, skriver de båda professorerna.
  https://www.ifn.se/media/fbqj2vgn/2022-henrekson-sandstr%C3%B6m-var-finns-protesterna-mot-de-nya-megaprojekten-i-norrbotten-f%C3%B6rlaga.pdf

  ”Galna byggboomen i norr.”
  ”Storleken av förlusterna kan påverka den svenska kronans värde”:
  https://klimatsans.com/2022/06/13/galna-byggboomen-i-norr/

  30
 10. Grönpartisterna och andra socialister har själva sett till att det köps färre elbilar tack vare sin höga-elpris politik.

  27
 11. Tycker absolut att alla MP, CP, S V, skall betala förlusten ur egen ficka så kan de ju njuta fullt ut av “klimat vinsten”

  47
 12. Detta är ändå bara småpengar jmf när fossilfria ståltillverkningen i Norrland misslyckas ock konkursen närmar sig. Ett nytt stålverk 80 men med större kapital inblandat, bli kul att skåda jakten på de skyldiga……!

  54

Kommentera