Batterifabrik närmar sig konkurs

ENERGIPOLITIK. Företaget Britishvolt, som beskrivs som en engelsk version av batteritillverkaren Northvolt, har länge haft ekonomiska problem. Nu är de så allvarliga att företaget förväntas ansöka om konkurs, skriver BBC med flera.

Bild från Britishvolt

Britishvolt har trots flera försök inte lyckats hitta någon köpare eller större investerare i verksamheten. Företaget har hittills hankat sig fram med kortsiktig finansiering men länge varit i behov av en mer långsiktig lösning.

Drygt 300 personer kan varslas om uppsägning om verksamheten inte kommer igång. Britishvolt ville bygga en stor batterifabrik i Northumberland där det ska finnas bra tillgång på förnybar energi.

Det är ett dystert besked för Storbritannien som velat skapa en egen industri kring tillverkning av batterier, bland annat till personbilar.

Det är väldigt synd, inte bara för Britishvolt och de 300 anställda utan också för batteritillverkningens framtid i Storbritannien, uppger en anonym källa till BBC.

-Pettersson kan inget om batteritillverkning men jag misstänker att det inte är en fördel att ligga utanför EU i detta läge. Runt 40 stora batterifabriker håller på eller planeras att byggas i Europa de kommande åren. Italvolt planarar att bygga en batterifabrik i norra Italien till en kostnad av 35 miljarder kronor. Så det rör sig inte om kaffepengar, dessutom går det åt enorma mängder energi för att tillverka batterierna.

Vi får troligen se mängder av konkurser bland de “gröna” företagen. Batterifabriker, elbilstillverkare, vindkraftsparker osv.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

12 thoughts on “Batterifabrik närmar sig konkurs

 1. “Vi behöver inte gå före”
  Håll våra skattepengar borta från alla dyra experiment.
  Låt andra misslyckas först.

 2. Gröna batterifabriker, gröna vindkraftverk, grönt stål…. den gröna inflationen växer som en hydra som drabbar vanliga skattebetalare i slutändan.

  Nyligen kunde vi läsa att ett danskt bolag ville bygga stora vindkraftparker runt Sveriges kuster. Varför inte runt Danmarks kuster framgick inte.

  Sedan sa den svenska regeringen att vi ska bygga kärnkraftverk i Sverige. Då vaknade danskarna och vill förbjuda på svensk mark. Men vindkraftverk kan ni gott lida.

  28
 3. Klimatkatastrofen består i att profitörer lurar skjortan av okunniga och irrationella ”gröna” politiker och aktivister, dvs. svenska skattebetalare.

  34
 4. När det är vindstilla upphör leveransen av el, men den bristen ska ersättas genom batterilagring, hävdas det.
  Jan Blomgren, professor i tillämpad kärnfysik, kom fram till att om Sverige hade köpt hela världens produktion av batterier 2020, skulle deras samlade kapacitet bara räckt för att hålla Sverige igång under två dagar!

  Jan Blomgren: ”Ingen teknik är ens i närheten av att kunna uppfylla de politiska önskedrömmarna om att kunna basera elsystemet på opålitlig väderberoende kraft. Det som begränsar allihop är naturlagar, – och man kan inte heller ändra dem med politiska beslut. Man kan däremot besluta att bygga elproduktion som går dygnet runt, året runt. Då behövs ingen lagring.”
  “Önskedrömmar om lagrad el“:
  https://timbro.se/smedjan/onskedrommar-om-lagrad-el/

  21
  1
 5. Sist jag såg en siffra på det för något år sedan så hade Bluffvolt gamat till sig 650 msek från svenska skattebetalare. Den siffran är säkert högre nu. Och de har såvitt jag vet inte tillverkat ett enda batteri till försäljning än. Vad deras brittiska motsvarighet misslyckats med är att inte lura till sig tillräckligt med statligt stöd!

  För er som var med för lite mer än 20 år sedan så vill jag påminna om Framfab och Jonas Birgersson. Då hette den ofantligt uppblåsta bubblan IT, nu heter den batterier…

  32
  1
 6. Skulle tro att batteritillverkare kommer få
  stora problem framöver.
  Vad är det för vits med en svindyr elbil när tillgången på el till normalpris är totalhavererat.
  Komiskt nog är det elbilsförutspråkarna själva som förstört elförsörjningen.
  Då menar jag Miljöpartiet.
  Så synden straffar sig själv.
  Det är som ett skämt alltihopa med svenska miljöpolitiken.

  45

Kommentera