Haiti – hopplöshetens land sedan 1804

HAITI. Över 600 människor dödades förra månaden i våldsamheterna i Haitis huvudstad Port-au-Prince, uppger FN enligt AFP. De första tre månaderna dödades 846 personer, vilket innebär att över 1 400 människor dödats i landet sedan årsskiftet.

Den karibiska nationen, som är den fattigaste på västra halvklotet, har skakats av en politisk och ekonomisk kris sedan juli 2021 då president Jovenel Moise mördades och långt innan dess. Nu kontrollerar gängkriminella majoriteten av huvudstaden.

Haitis grannländer är också fattiga men är inte i närheten av eländet i Haiti.

Haitierna är stolta över att vara de första i Latinamerika att driva ut kolonisatörerna och utropa självständighet, 1804. Men efter det har de inte mycket att vara stolta över, numera är landet bland de fattigaste i världen och det fattigaste på västra halvklotet.

I över 200 år har landet haft chansen att bli stabilt och välmående, alla möjligheter finns. Trots detta har landet drabbats av den ena efter den andra katastrofen och politiska ledare som skott sig själva.

Det är lätt att tappa hoppet om och i Haiti.

– Pettersson läser om att internationella hjälporganisationer inte längre kommer och tömmer latrinerna!!! och inser att när ett land, ett folk, en by, en familj inte ens kan tömma latriner själva utan väntar på bistånd måste det vara något allvarligt fel på människorna.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

  • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
  • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

20 thoughts on “Haiti – hopplöshetens land sedan 1804

  1. Med generell IQ på 67 så tror jag inte de har en intellektuell styrka att bygga upp en relativt stabil nation , det blir alltid de som har mest våldskapital som vinner alla konflikter vad det än må vara ! (?)

    • Dominikanska Republiken som ligger på andra sidan om ön har IQ 82 , detta har tydligen gjort en tydlig skillnad om man jämför länderna !

  2. Rätt intressant hur väst numera ”löser” sådana här problem. Biden slänger ut lite pass till Amerikat åt dem som råkar ha tur, men det löser ju precis ingenting. Ungefär lika effektivt som plastpåseskatt.

    9
    1
    • BLM är otroligt egoistiska och bryr sig inte ett skit om haitierna , det är liknande fenomen när det gäller våra feminazister. . .

      Feminazisterna bryr sig inte ett skit om hemlösa kvinnor , balkongflickor eller andra , de vill bara jävlas med män och kvoteras in i bolagsstyrelser !

  3. Katastrofe n för 10-15 år
    sedan, skickade västvärlden 20 miljarder
    om jag minns rätt….
    Skicka all världens pengar, ingen förändring.
    Pengar försvinner inte
    de byter bara ägare, sa
    min gamla revisor. Arma land.

    12
  4. Jag rekommenderar Graham Greene the Comedians som en beskrivning av Haiti. Papa doc.
    De som inspekterar hotellen på andra sidan gränsen, Dominika, brukar åka och titta på andra sidan. Allt är nedhugget, ett månlandskap. Oavsett hur mycket 💰 som pumpas in. Ett utmärkt ex på hur snett det kan gå. Israel och på andra sidan Gaza remsan. Västtyskland jämfört med DDR innan muren föll.

    15
    • Det får mig att tänka på påskön , där lär det ha varit enorma stridigheter en gång och att ALLT konsumerade på olika sätt . . .

      Trädbristen gjorde att invånarna på påskön till slut inte ens hade fiskebåtar , då kom antagligen den slutliga undergången där alla svalt och de flesta dog !

  5. Visst var väl Haiti, från början en slavkoloni, eller en ö man deporterade fångar på, har jag för mig!

    Så förutsättningarna var kanske inte speciellt goda, att de skulle leda till ett bra land att leva i.

    Som här om 30 år ungefär, om inget radikalt görs!

    12
    1
  6. Vilket lands underrättelsetjänster kan tänkas ligga bakom denna tragedi?
    Förresten hade inte ostindiska kompaniet något pågång där på 16-1700talet och kanske ännu senare?
    Blodspengar som svenska oligarker byggde sina förmögenheter av ännu idag.

    6
    12
    • Den svenska skolans historieundervisning var nog helt obefintlig när du gick i skolan, eller du gick i skola i någon gammal öststatsdiktatur, där hlstorierevisionism var det som gällde.

    • Eftersom slaveriet (trälförbud) förbjöds i Sverige redan 1334 så var det ingen stor grej hos oss , Faktumet är också att resa till ”andra sidan jorden” och köpa slavar var alltid en ruskigt dyr sak som många måste låna kapital till.

      Att i Sverige med slavförbud låna kapital för att köpa slavar borta i ”triangeln” gick knappast , de som betalade allt själva var väldigt få !

      Det ät ingen hemlighet att Sverige var fattigt och smutsigt fram till 1910-1920 ungefär till industrin kom igång på allvar här !

      • Trälförbud infördes på 1100-talet i Sverige i samband med kristendomens intåg. På 1300-talet förbjöds innehav av trälar i de svenska baltiska områdena.

KommenteraAvbryt svar