Ukrainska styrkor på östra sidan om floden Dnepr i Cherson

UKRAINA. Styrkor från Ukraina har nu etablerat sig på Dneprs östra sida i Chersonregionen. Det skriver tankesmedjan The Institute for the Study of War, ISW, i din regelbundna analys i dag, söndag. Samtidigt fortsätter striderna i Bachmut.

Putin drömde om att ta Ukraina på några dagar. Undrar vad han drömmer om idag? Bild från SVT Play

Utifrån ryska militärbloggares geolokaliserade bilder så verkar det som att ukrainska styrkor positionerat sig på den viktiga flodens östra sida, norr om samhället Olesjky, och att de även rört sig längs med en motorväg till stadens norra utkanter, skriver ISW i sin dagliga analys.

Det har förekommit uppgifter om att ukrainska styrkor befunnit sig på flodens östra sida en längre tid. Men nu, utifrån bilderna, känner analytikerna på den amerikanska tankesmedjan sig mer säkra på att uppgifterna stämmer.

Det finns också uppgifter om att Ryssland inte längre kontrollerar en del öar i floddeltat sydväst om staden Cherson, som Ukraina tog tillbaka vid en motoffensiv i höstas.

ISW har svårt att bedöma hur stor omfattningen är av de ukrainska styrkorna i området och vad deras intentioner är.

Längre norrut fortsatte striderna, med ryska anfall i Bachmut och i området kring Avdijivka. Ryska försvarsdepartementet uppger att Wagnergruppen intog tre kvarter i västra Bachmut, men uppgifterna har inte bekräftats av oberoende källor.

Viktiga punkter från ISW

 • Ryska milbloggare har tillhandahållit tillräckligt med geolokaliserade bilder och textrapporter för att bekräfta att ukrainska styrkor har etablerat positioner i östra (vänstra) banken Kherson Oblast den 22 april men inte i vilken skala eller med vilka avsikter.
 • Wagnergruppens finansiär Yevgeny Prigozhin försöker sannolikt övertala Rysslands president Vladimir Putin att gå över till defensiven inför en potentiell ukrainsk motoffensiv.
 • Det ryska militärkommandot försöker sannolikt övertyga Putin att också vända sig till defensiva operationer – men kan inte rakt av föra detta budskap till Putin.
 • Det fortsatta insisterandet på ryska offensiva operationer i östra Ukraina tyder på att gruppen som vill frysa kriget längs de nuvarande frontlinjerna inte helt har övertygat Putin om sina åsikter.
 • Ryska ockupationsmyndigheter fortsätter att förtrycka romerska katoliker i det ockuperade Ukraina, troligen i ett försök att undertrycka ukrainska religiösa institutioner utanför Kremls kontroll .
 • En rysk jaktbombplan bombade Belgorod av misstag den 21 april med två FAB-500-bomber, varav en troligen inte fungerade.
 • Ryska styrkor genomförde begränsade markattacker längs linjen Kupyansk-Svatove-Kreminna och nära Siversk.
 • Ryska styrkor fortsatte att avancera runt Bakhmut den 22 april, även om ryska styrkor inte har genomfört en vändningsrörelse runt staden.
 • Ryska styrkor fortsatte att genomföra offensiva operationer längs Avdiivka-Donetsk-fronten och genomförde en begränsad markattack i västra Donetsk oblast.
 • Ryska myndigheter har gjort framsteg i sina försök att tvinga fram ett internationellt erkännande av ryskt ägande över kärnkraftverket Zaporizhzhia (ZNPP).
 • Fortsatta ryska ansträngningar för att blockera evakueringar av skadade soldater, sannolikt för att förhindra soldater från att lämna stridszonen, har bidragit till att vissa ryska soldater har dött.
 • Ryska ockupationstjänstemän utökar beskyddarnätverk i ockuperade områden.

ISW rapporterar inte i detalj om ryska krigsförbrytelser eftersom dessa aktiviteter är väl bevakade i västerländska medier och inte direkt påverkar de militära operationer vi bedömer och förutser. Vi kommer att fortsätta att utvärdera och rapportera om effekterna av dessa kriminella aktiviteter på den ukrainska militären och den ukrainska befolkningen och specifikt om strider i ukrainska stadsområden. Vi fördömer fullständigt dessa ryska kränkningar av lagarna för väpnade konflikter, Genèvekonventionerna och mänskligheten även om vi inte beskriver dem i dessa rapporter.

-Pettersson säger som vanligt att man aldrig vet hur krig slutar och att vi inte ska underskatta Ryssland men hur det än går har Ryssland förlorat…

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

20 thoughts on “Ukrainska styrkor på östra sidan om floden Dnepr i Cherson

 1. Sverige bör snarast dra tillbaka vår NATO-ansökan, eftersom NATO i princip är slut som möjligt skydd och organisationen inom en snar framtid kommer att avvecklas.

  16
  46
  • Håkan D
   NATO länder ägnar sig inte bara åt stats terrorism (Nordstream).
   När Danska (FE) och Amerikanska (NSA) samarbetade för att avlyssna höga politiker, regeringstjänstemän och statliga organ i vissa EU- länder så är diktaturen ett faktum
   (Operation Dunhammer).
   Sen att NATO är en pappers tiger som suger ut länders ekonomi via påtvingande åtagandet gör inte saken bättre.
   NEJ TILL NATO 🙏

   16
   43
   • Gamling, har du samma bevis som Håkan för statsterrorism mot Nord Stream, dvs en farbror på 85 år som påstår något utan källor?

    Den 85-årige amerikanen Seymour Hersh pekade på sin egen kanal ut Norge och USA som ansvariga för Nord stream-sabotaget. Uppgifterna byggde på en enda anonym källa som Hersh inte vill namnge.

    Norska medier faktagranskade och har radat upp felen som helt sänker Seymor Hersh publicering: som att påstådda fartyg och flygplan inte ens var i närheten av platser som Hersh beskrivit. Påståendet att Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg redan under Vietnamkriget skulle ha varit en CIA-tillgång faller på sin egen orimlighet. Stoltenberg var 16 år året då kriget slutade.

    Ännu mer uppmärksamhet fick New York Times publicering om att anonyma källor pekade ut en fristående ukrainsk grupp, också det utan några konkreta bevis.

    Hersh och New York Times anonyma uppgifter kan lika gärna komma från Ryssland som från någon annan.

    36
    12
   • Pettersson
    Många höjdare, bland andra Donald Trump anser att USA låg bakom sprängningarna, och han har mycket bättre kontakter inom underrättelsetjänsterna än de flesta.

    11
    36
   • Pettersson
    NATO har numera mycket begränsat med ammunition och de har inga hypersoniska robotar. Ytterligare en misslyckad amerikansk provskjutning med hypersonisk robot förra månaden.
    Den näst största militärmakten inom NATO, Turkiet som dessutom ansökt om medlemskap i BRICS+, är knappast hågad att strida mot Ryssland.

    13
    38
   • Håkan, vilka lager Nato har vet knappast du eller jag. Hypersoniska vapen har knappast något land i tillräcklig omfattning så de spelar någon roll i det stora hela.

    Ryssland och Turkiet kan ryka ihop precis när som helst. Det pågår en ständig konflikt om inflytande i Kaukasus, speciellt om Armenien och Azerbajdzjan där Erdogan och Putin skramlar med vapen på varsin sida. Jag tror Erdogan utnyttjar att Putin är upptagen på annat håll.

    Att Brics ska bli något att räkna med är i dina drömmar. Länderna är alldeles för olika.

    https://petterssonsblogg.se/2023/04/23/azerbajdzjan-blockerar-viktig-vag-in-i-nagorno-karabach/

    20
    4
   • Pettersson
    Om tio år är handeln inom BRICS? klart större än den inom G/-länderna.
    Och om tio år är avvecklingen av NATO nästan helt avslutad.

    2
    14
   • Håkan, du drömmer som vanligt. Det skulle se bättre ut om du skrev “Jag tror”

    Jag TROR inte BRICS lyckas. Det känns långsökt. Det enda de har gemensamt är en förkortning.

    1. Indien och Kina hatar varandra
    2. Ryssland är paria och har enorma problem.
    3. Sydafrika är väldigt västerländskt
    4. Brasilien har stora interna problem

    Det är svårt att se hur dom skulle kunna gå ihop något hållbart och lönsamt samarbete men jag tror inte det påverkar väst nämnvärt även om de lyckas.

    9
    1
 2. En hypersonisk robot slog i mars ut en hemlig stridsledningscentral 120 meter ner i marken utanför Kiev.
  300 döda, varav större delen av Ukrainas försvarsledning samt ett större antal höga NATO-officerare.

  14
  39
  • Håkan, du vet ju att några saker här i världen är säkra. Det är skatterna, döden och att Scott Ritter går Putins ärenden. Med rysk fru och gamla kontakter med KGB är det inte så konstigt.

   35
   10
   • Håkan, även Douglas Macgregor som är en dömd pedofil och bedragare går utan tvekan Putins ärenden. Dessutom slutade han i det militära år 2004 och är före detta överste.

    19
    2
   • Pettersson
    Om Douglas MacGregor i Wickipedia:
    “Carlson regularly praises on MacGregor, describing him as “our first choice for foreign policy analysis” and “one of the people we trust to give us real information”. According to Media Matters for America, it was this which got MacGregor on to the radar of President Donald Trump.[16] In May 2019, on the Carlson show, MacGregor urged Trump to replace senior national security officials, describing them as “part of this bipartisan globalist elite”.[16]
    When John Bolton was removed from the White House in September 2019, MacGregor was one of five finalists under consideration for selection as President Trump’s National Security Advisor.[17][18][19]
    Douglas MacGregor meeting with IDF Chief of the General Staff Lieutenant General Aviv Kochavi. In 2019, Lieutenant General Aviv Kochavi, Chief of the Israeli Defense Force (IDF) General Staff made MacGregor’s 2003 book, Transformation under Fire, required reading for all officers in the rank of Lieutenant Colonel and above. On February 17, 2020, MacGregor traveled to Israel as a guest of the IDF Chief of Staff to meet with the IDF General Staff, and many of his senior officers to discuss General Kohavi’s ongoing initiative to transform the IDF for future warfighting missions in the 21st century.”
    “On November 11, 2020, a Pentagon spokesperson announced that MacGregor had been hired by President Trump to serve as senior advisor to the new Acting Secretary of Defense Christopher Miller, as part of a sweeping change in senior defence staffing. At the time, MacGregor was an advocate of US withdrawal from Afghanistan, a Trump policy opposed by the defence establishment.

    Den här delen av ditt inlägg skulle kunna ge dig en stämning för grovt förtal:
    “Douglas MacGregor som är en dömd pedofil och bedragare”

    1
    10
 3. Den efterlyste krigsförbrytaren Putin saknar moral, vett, sans och respekt för människoliv. Han är inte ens rumsren i demokratiska sammanhang.

  30
  9
 4. Tror inte att Ukraina har etablerat ett brohuvud på den östra sidan av Dnipro i Kherson. Det handlade nog bara om de vanliga räderna som görs i deltat.

  7
  12

Kommentera