Kinesiskt utspel väcker baltisk ilska

UTRIKES. Kinas ambassadör i Frankrike ifrågasätter om de stater som tidigare ingick i Sovjetunionen har någon grund i internationell rätt. I en intervju med tv-kanalen TF1 i fredags fick ambassadören Lu Shaye frågor om vilket land den annekterade Krimhalvön borde tillhöra, varpå han gick in i ett större resonemang, rapporterar Reuters.

– Enligt internationell rätt så har inte ens ex-sovjetiska länder denna status, säger Shaye, och benämner det som ungefär en ”status i praktiken”:

Eftersom det inte finns någon internationell överenskommelse för att befästa deras status som självständiga länder.

Estlands utrikesminister Margus Tsahkna avfärdar detta som helt falskt. ”Baltstaterna har varit självständiga enligt internationell rätt sedan 1918 men var ockuperade i 50 år”, skriver han i sociala medier.

Lettlands dito Edgars Rinkevics anser att utspelet är helt ”fullständigt oacceptabelt” och kräver en kinesisk förklaring och avbön. Både Estland och Lettland har kallat upp Kinas högsta diplomater i respektive land för samtal.

Litauens utrikesminister Gabriel Landsbergis har lagt upp ett klipp från den franska intervjun med Lu Shaye i sociala medier – ”om någon fortfarande undrar varför baltstaterna inte litar på att Kina kan ‘fredsmäkla’ i Ukraina”, skriver han.

-Pettersson säger att Ukraina är internationellt godkänt sedan 1991 även av Ryssland och Kina.

Det är dags att Kina lämnar tillbaka Tibet till tibetanerna..

Tibet, ockuperat av Kina sedan 1950

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

19 thoughts on “Kinesiskt utspel väcker baltisk ilska

 1. Kina är en makt att räkna med ?bara att se var det ligger ger ju en fingervisning om dessa stater där Ryssland bryts sönder och den enda som faktiskt kan göra något är faktiskt kineser ? Och det sättet ju effekt stopp på USA önskan om att kontrollera värden ? Hotet från Kina är ju både militärt och ekonomiskt och kineserna kör ju ditt hundra år av förnedring vilket borde göra att USA förstår allvaret i situationen ? Hittils har kineserna bara velat handla ? Och det skiljer ju sig från Putins agenda där diplomatiska förbindelserna sker med stritvangnar!

 2. Imperialismen i KINA är välkänd för alla deras grannar.

  KINA är INTE ett fredsälskande land utan något helt annat.

  Se bara hur de lurat sig in via lån och sk “handelsavtal” i ett antal länder som nu är helt beroende av KINA politiskt och ekonomiskt.

  Se bara hur de slog ner HONG KONG!!!

  Att de kommer med absurda ideer om att Fascist Ryssland har rätt till det gamla Sovjet unionens områden ligger helt i linje med deras egna stormaktsambitioner att förslava andra folk precis som Fascist Ryssland och Islamist Iran

  48
  4
  • Kina har definitivt sina fel och brister men en god sida är faktiskt att landet är fredligt.
   När USA lagt Mellanöstern i spillror så håller Kina på att medla mellan olika länder och grupperingar där.
   Iran och Saudiarabien verkar uppta sina relationer igen, man vill medla mellan Israel och Palestina samt mellan Turkiet och Syrien.
   Visst ska vi vara försiktiga gentemot Kina men det borde vi också vara gentemot USA.
   En sund utrikespolitik bygger på att hålla sig väl med i princip alla andra länder men att aldrig hamna i en total beroendeställning.
   Extra viktigt är att ha bra relationer med dom för oss viktigaste länderna, till det räknas viktigahandelspartner men också militärt starka nationer.

   10
   40
   • Mikael, skämtar du eller är du bara okunnig?

    “Kina har definitivt sina fel och brister men en god sida är faktiskt att landet är fredligt”

    Kina är långt ifrån fredligt. Ockupation av Tibet 1950. Ständiga gränskonflikter med Indien, konflikter med Taiwan, Japan, Vietnam, Malaysia, Brunei, Filippinerna med flera länder och kineserna uppträder allt mer hotfullt mot grannarna.

    37
    5
   • Pettersson:

    Allt är relativt men jämför man med exempelvis ett land som bedrivit krig mot länder som Irak, Syrien, Libyen, Serbien, Afghanistan i relativ närtid så känns Kina i sammanhanget fredligt.
    Dessutom har jag inga uppgifter att Kina genomfört färgrevolutioner i länder där man inte gillar den politiska ledningen, man lägger heller inte massa ekonomiska sanktioner mot länder som vill vara självständiga.
    Självklart har Kina sina sidor dom också men hittills så har dom faktiskt varit relativt fredliga.

    11
    33
 3. Mina föräldrar var Estlandssvenskar och lyckades, tack och lov, ta sig från Estland innan sovjet återigen ockuperade landet. Efter att ha hört vad min mamma berättat om hur sovjeterna betedde sig mot civilbefolkningen så är ryssland ett av dom länder jag ALDRIG skulle fly till, hur illa det än skulle gå med Sverige. Om nu 802.000 människor lämnat Kalifornien så hade dom åtminstone rättigheten att göra så utan att bli hindrade av regeringen. Hur många tror du ville lämna sovjet under tiden före sovjetunionens fall men blev hindrade eller mördade? Det finns nog ingen statistik eftersom ingen öppet vågade säga att man ville lämna men troligen skulle 802.000 vara en droppe i havet.
  Vakna upp gamling, du lever i en fantasivärld.

  48
  8
  • Pannknack
   Estland blev en självständig nation 1991 när Sovjetunionen föll.
   Vad har det med dagens Kalifornien att göra?
   Västvärldens folk vill inte ha kommunism/socialism eller kultur Marxismen som syrar hela samhället .
   Det är ju vi i västvärlden som lever i det forna Sovjet medan Ryssland har lämnat kommunisternas idioligi.
   Personligen så gillade jag Sverige betydligt bättre 1991 än vad jag gör idag.

   Vem lever i en fantasi värld……. Jämför Rysslands VS västvärldens utveckling mellan 1991-2023.
   Vi lever mitt i ett lågintensivt krig som kommer att eskalera till ett fullskaligt inom en snar framtid.

   10
   46
   • “Republiken Estland har varit en självständig stat sedan år 1918, som därefter upphävdes under en halvsekel lång sovjetisk ockupation efter andra världskriget. Estland upprättade åter sin självständighet år 1991, även kallad den “sjungande revolutionen”, inspirerat från den mer än hundraåriga sångfestivaltraditionen”

    Det tror du, som sagt, vakna upp nu gamling….

    40
    8
   • Glömde en sak, Kalifornien drog du in i sammanhanget, inte jag, men det känns bra att du ifrågasätter dig själv med dina halvsanningar. Jag har av en gång varit i sovjetunionen (i mitten på 80-talet) och flera gånger i Estland sedan mitten på 90-talet och utvecklingen där har gått snabbt men det är inte konstigt eftersom man tidigare var tvungna att bl.a. köa i matvaruaffären för att överhuvudtaget kunna få chansen att köpa någon mat för dagen innan allt tog slut. Idag fungerar Estland och det är efter att man kom loss ur ockupationen av sovjet. Jag var en gång, tillsammans med min pappa, inne i huset som blev tvungen att lämna vid 18 års ålder. Femtio år senare kände han igen tapeterna i 3 av 4 rum så fram till att sovjet avslutade ockupationen 1991 har tiden och utvecklingen stått stilla.
    Om kriget kommer fullskaligt så vet alla utom några sanningsförnekare, som du och dina vänner vad anledningen är, en dåre i kreml med storhetsvansinne.

 4. Med kineskommunistens logik skulle Taiwan och dess regering kunna hävda att kommunistkina tillhör Taiwan eftersom de var den lagliga administrationen vid kommunistkuppen 1949.

  53
  5
 5. Är kommunistkina ens erkänd som en riktig stat egentligen eller var det bara en praktisk lösning som gjordes efter de facto under kalla kriget?

  54
  6
  • Dax att krypa till kojs nu.
   Är man under 15 år ska man ha minst 12 timmars sömn så att hjärnan kan utvecklas.

   7
   33
 6. Ambassadören förstår alltså inte skillnaden mellan uioner och nationer !

  Den ryska ockupationen hette inte Sovjet-nationen !

  63
  3
 7. Vad gör USA/NATO/EU i ett så kallat “självständigt” land som Ukraina?
  Givetvis för att starta krig mot Ryssland (1/3 av världens mineraler).
  Vad gör USA i Taiwan (världsledande i chip tillverkning).
  Med USA(WEF) påtvingade gröna omställning så har man flyttat krigen från Mellanöstern (olja) till Ryssland /Kina (mineraler/chip).
  Ett samarbete mellan Ryssland och Kina skulle innebära slutet för USA:s hegemoni (unipolära världsstyre) till förmån för de multipolära världsstyret) BRICS) .
  “FOLLOW THE MONEY”

  37
  107
  • Gamling, hur står det till? Vad jag vet är USA i de flesta av jordens länder, många av dem riktigt fattiga utan att USA startat krig.

   USA har inte startat något i Ukraina eller Taiwan heller.

   När det gäller mineraler så är Kanada och USA tillsammans större än Ryssland och har så dom klarar sig.

   Chipps finns det tre länder som är världsledande. Sydkorea, Taiwan och USA så jag är övertygad att USA klarar sig där också.

   Hoppas du kryar på dig, men vill du så följ pengarna som Kremls kleptokrater samlat på sig på det ryska folkets bekostnad.

   89
   25
   • Thosta
    Se dokumentären “Leaving California”.
    802 000 människor har lämnat California mellan 2020-22.
    Du känner dig förmodligen trygg och säker i föredömslandet Sverige?
    Om inte……… vilket land ska du fly till?

    21
    76

Kommentera