Azerbajdzjan blockerar viktig väg in i Nagorno-Karabach

UTRIKES. Azerbajdzjan har upprättat en vägspärr på den viktigaste vägen mellan Nagorno-Karabach och Armenien. Det rapporterar Reuters som skriver att spärren riskerar att öka spänningarna mellan länderna.

Armenien och Azerbajdzjan

Armenien kallar vägspärren för ett brott mot vapenvilan. Azerbajdzjan svarade med att säga att man upprättat vägspärren för att förhindra att Armenien smugglar vapen längs vägen.

Den blockerade vägen är inte bara mycket välanvänd utan den har också ett stort symboliskt värde. Det var ett regelrätt krig i mitten på 1990-talet. I fredsavtalet mellan länderna efter kriget 2020 slås det fast att Azerbajdzjan ska säkerställa transporter genom Latjin-korridoren som området vid vägen kallas.

Vägen har både stort praktiskt och symboliskt värde. I den vapenvila som Ryssland medlade fram efter konflikten 2020 fastslås det att Azerbajdzjan ska säkerställa fria passager i den så kallade Latjin-korridoren som området vid vägen kallas.

Men Azerbajdzjan hävdade på söndagen vägspärren satts upp ”för att förhindra olagliga transporter av manskap, vapen, minor”. Armeniens utrikesdepartement svarade att anklagelserna ”saknar grund”.

Dispyten har de senaste veckorna åter eskalerat något, och i sammandrabbningar har flera militärer från båda sidor dödats. På söndagen sade Armenien att en av landets soldater dödats av azeriska styrkor. Azerbajdzjan uppgav att man besvarat eldgivning.

-Pettersson säger att det är en rejäl röra i området. Rysslands inflytande minskar och Turkiets ökar.

Turkiet har blivit en tongivande aktör i Kaukasiens geopolitik. Turkarna kommer att utmana Rysslands inflytande i allt högre grad.

Med Turkiets stöd lyckades Azerbajdzjan att med både militära och politiska medel att återinta största delen av Karabach. Resten kontrolleras av ryska trupper.

I Armenien har Ryssland sedan 1990-talet även en militärbas i staden Gjumrij med runt 4.500 soldater. Det är en del av att Armenien och Ryssland ingår i Den kollektiva säkerhetspakten (CSTO).

Azerbajdzjan stöds av Turkiets som har växande militära ambitioner. Det kan utlösa en våldsspiral och ett stormaktskrig med Ryssland på motståndarsidan, speciellt när Ryssland är upptagna på andra håll och Erdogan är som han är…

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

3 thoughts on “Azerbajdzjan blockerar viktig väg in i Nagorno-Karabach

 1. Ja svårighet är ju att kriget i ukriana är avgörande vilken sida man bör ställa sig på .. det är fruktansvärt viktikt att man står på den vinnande sidan ? Och det ger ju problem man dessa så kallade proryssar KGB har ju infiltrerar alla stater i gamla Sovjetunionen ! Och dom finns ju kvar väldigt aktiva. Det är illa nog att konstatera att man inte lyckas avpolisera dom innom Warszawa pakten! Det finns ju faktiskt en miljon proryssar i baltstaterna ?? Som uppenbart fredades av USA president jordnöts odlaren ?

  • Victoria Nuland och Soros har länge jobbat med subversioner i de 3 Kaukasiska länderna. I Kraft av sina oljetillgångar är det viktigt att “kontrollera Azebijan”. En av spelarna var länge krigshetsaren Bildt ock hans “Svarta Änka”. Turkiet vill ta kontroll över ett område mellan Armenien och Turkiet. Men Turkiet har inte vidare kontroll över Azerbijan, utan det är Iran och Israel som strider om Azerbijan. Det är Israeliska specialtrupper, som vunnit Azerbijans strider de senaste åren. Ryssland är för tillfället upptaget med Ukrainakriget, men om något år lär de skicka mer “fredstrupp” till Armenien. Notera att Ngorno Karabash i verkligheten är 3 gånger så stort som den officiella enklaven och det är i dessa 2/3 som Armenien till del blivit tillbakadrivna av Israelstödd trupp. Det lever bara en handfull Azarer i enklaven.

   7
   16

Kommentera