Sverige fokuserar för mycket på lokala miljöeffekter

KLIMAT & MILJÖ. Sverige har för stort fokus på lokala miljöeffekter, menar före detta MP-ledaren Maria Wetterstrand. Det gäller gruvor, vindkraftverk och tillverkningsindustri. ”I värsta fall blir konsekvensen att en liten lokal effekt på en plats förhindrar etableringar som kan ha enormt positiva effekter, inte minst på samhällsnivå och global nivå”, säger hon till Tidningen Näringslivet.

Maria Wetterstrand, Miljöpartiets tidigare språkrör är idag vd på kommunikationsbyrån Milttons Brysselkontor. Bild Miljöpartiet de gröna

Hur material, komponenter och produkter som behövs för den gröna omställningen ska tas fram är idag en stor fråga. Hittills har vi löst den genom att skjuta problemet ifrån oss – mycket av produktionen sker i Kina och gruvorna finns till största delen i andra delar av världen.

Det konstaterar Maria Wetterstrand, Miljöpartiets tidigare språkrör som idag är vd på kommunikationsbyrån Milttons Brysselkontor.

Även om vi skulle bli mycket smartare med hur vi använder resurser så har vi en riskabel försörjningskedja. På grund av utnyttjande av människor och miljö på andra platser på planeten, men också på grund av att Europa är så beroende av att de här handelsströmmarna fungerar.

När de störs på något sätt, som de gjorde under pandemin, efter Rysslands invasion av Ukraina, och på grund av handelskrig mellan Kina och USA, påverkar det industri, jobb och samhällsfunktioner i Europa.

För att göra Europa mer motståndskraftigt mot störningar i det globala handelssystemet genom att understödja att alltmer produktion sker i Europa, kom EU nyligen med två nya förslag, kritiska råmaterial-akten och net-zero-industry act.

Båda förslagen går ut på att EU ska bli mer resilient, motståndskraftigt, och mer självförsörjande av råmaterial, teknologiska komponenter och teknologi som behövs för den gröna omställningen.

Jag är en grön frihandelsanhängare – mer än vad de flesta gröna är – och tror att handel i grunden skapar både välstånd och fred. Men jag inser också att vi just nu är extremt beroende av Kina som enda leverantör av mycket som behövs för vår industri och för vår gröna omställning.

Det är i längden farligt eftersom det innebär att Kina i princip kan göra vad de vill med oss, och i en sådan relation bör vi inte befinna oss.

EU-förslagen kräver samtidigt att medlemsstaterna engagerar sig i att kartlägga och skapa förutsättningar för etableringar av utvinning och processförädling av material, men även för tillverkningsindustri av komponenter till grön teknologi.

– Jag tror att Europa kan bli bäst i världen på hållbar gruvbrytning, cirkulära flöden och att utvinna material ur avfallsströmmar.

Här har Sverige många företag som kan bidra, både när det gäller möjligheterna att utvinna jungfruligt material på ett så hållbart sätt som möjligt, och när det gäller cirkularitet.

Det finns stora möjligheter för svenska företag att bli leverantörer av cirkulära material, att jobba med utvinning på ett hållbart sätt, och att utveckla teknologier som skyndar på den gröna omställningen, till exempel batterier, elektrolysörer som delar upp vatten i vätgas och syre, delar till solpaneler, eller blad till vindkraftverk.

Att bygga upp produktionskapacitet i Europa har dessutom ett egenvärde ur miljö- och hållbarhetssynpunkt globalt eftersom det sannolikt leder till en hållbarare produktion här än på andra ställen, men också för den gröna omställningen.

Men här är komplicerade tillståndsprocesser ett stort problem, inte bara i Sverige utan i hela Europa, påpekar hon.

Det är ett av de hinder som gör att industrin drar sig för att investera och bygga upp ny produktionskapacitet i Europa. Jag tror att det finns mycket som går att göra för att förbättra tillståndsprocesserna, med fortsatt lokal miljöhänsyn och demokratiskt inflytande över vad som ska etableras.

Sedan miljöbalken trädde i kraft 1999 har människor ändrat sina prioriteringar kring vilka miljöaspekter som anses vara de viktigaste, enligt Maria Wetterstrand.

– Utifrån hur vi ser på miljöfrågorna idag skulle jag säga att miljölagen har för mycket fokus på lokala miljöeffekter och för lite fokus på globala miljöeffekter. I värsta fall blir konsekvensen att en liten lokal effekt på en plats förhindrar etableringar som kan ha enormt positiva effekter, inte minst på samhällsnivå och global nivå.

Det förekommer till och med att lagstiftningen stoppar etableringar på grund av en lokal effekt som lokalbefolkningen inte ens bryr sig om, tillägger hon.

En del handlar om att det är lättare att mäta och verifiera lokal miljöpåverkan. Där finns gränsvärden, regelverk kring vattenkvalitet och annat som är enkla att mäta emot. Det är betydligt svårare att verifiera en påverkan som är global.

– Det blir alltid en avvägning och den är inte helt enkel att göra samtidigt som man ska följa lagstiftningen. Så som lagen är formulerad finns det egentligen utrymme för att ta mer hänsyn till positiva globala effekter, men hur ska man räkna på dem?

Läs vidare på Tidningen Näringslivet…

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

9 thoughts on “Sverige fokuserar för mycket på lokala miljöeffekter

 1. Maria von Wettet-strand som språkrör, jaja, jag har också rör i bostaden och de brukar svälja en massa skit lika MP som kostat Sverige miljarder i idioti om CO2/vindsnurror m.m.

 2. Kärringen börjar känna trycket från vetenskap..
  Dessa Greta fungerar liksom inte längre ? Någon har hänt grus i miljö mupparna floskel maskiner ? Där ser man vilken skada vetenskap och utbildning kan göra.. det blir betydligt svårare att stänga av energiförsörjning i framtiden

 3. Det låter som hon satsar på näringslivskarriär. Finns mycket pengar i ”grön omställning”. Hon vill bli rik som Göran Persson och kompani. Vad gjorde hon när hon hade den politiska makten?

  10
  1
  • Kära Maria.
   Det här blir på tok för krångligt för dina navelskådande efterträdare.
   De är bara intresserade av personliga effekter.
   De har ca 3% av Svenskarna med sig i sin grumliga miljöpolitik.
   Så vi låter dem kackla i sin ankdamm
   Androm till varnagel.

 4. Det är väl samerna som klagat att man förstör för renarna kan jag tänka.
  Vi ska lösa andras problem genom att förstöra vår egen natur.

  • Straffar ut? Ok de inte klarar skolan kan vi väl för sjutton inte låtsas som att de gör det? De måste ju läsa igen det de missar. F betyder försök igen.
   Men vi vet var skon klämmer. Allt för många kan inte hur många gånger de än försöker, det är det som de vill dölja med att plocka bort f.

   11
 5. NEJ! Sveriges största problem är invandringen som kostar så mycket att andra områden får snåla.

  https://www.dn.se/sverige/skolborgarradet-vi-hoppas-att-samhallsekonomin-ska-latta/

  VARFÖR ÄR DET SÅ FARLIGT ATT ÖPPET DEKLARERA HUR MYCKET MASSINVÄLLNINGEN KOSTAR???

  Och hur påverkas Sverige KULTURELLT???

  KLARAR VI FLER ANALFABETER?

  KLARAR VI FLER KRIMINELLA?

  KLARAR VI FLER ISLAMISTER?

  Varför talar inte (SD 20%) om dessa frågor istället för plastpåseskatt som ändå kanske INTE blir av för de pengarna behövs för att hålla analfabeterna på gott humör.

  21
  1
 6. Vi hör ofta nämnas “det klimatpolitiska rådet” Vilka jeppar bemannar detta råd?
  förmodligen miljöpartister och Sossar?

  23
  1

Kommentera