Folkräkningen hårt slag mot kriminella fuskare

INVANDRING. Den svenska folkbokföringen är en av funktionerna i statsapparaten med längst historia. Redan på 1600-talet genomfördes systematiska insamlingar av grundläggande personuppgifter genom kyrkoböcker. Tillvägagångssättet och folkbokföringens innehåll har förändrats markant, men behovet av en nationell översikt kring vilka personer som bor i vårt land har bestått genom århundradena.

Ibrahim Baylan (S) tryckte fel i riksdagsbänken. Därför gick oppositionens begäran till S-regeringen att genomföra en folkräkning igenom.

Med tiden har folkbokföringen blivit en självklar del av välfärdsstaten. De uppgifter som finns i folkbokföringen ligger till grund för en lång rad viktiga beslut, allt ifrån tilldelning av bidrag till planering av bostäder och infrastruktur. Det är med andra ord mycket viktigt att de uppgifter som finns i folkbokföringen är korrekta och tillförlitliga.

Dessvärre är det ofta långt ifrån fallet i dag. De allra flesta är självfallet ärliga och har inget intresse av att lämna fel uppgifter till folkbokföringen. Skatteverket uppskattar dock det totala folkbokföringsfelet till cirka 200 000 individer och det finns alltför många exempel på hur kriminella satt i system att fuska till sig bidrag de inte har rätt till eller undgå myndigheter som polisen och kronofogden. Det är en allvarlig utveckling som måste vändas.

Sedan regeringen tillträdde har flera viktiga steg tagits. Skatteverket har bland annat fått i uppdrag att genomföra riktade kontroller. Likaså har myndigheten fått i uppdrag att öka antalet bosättningskontroller för att identifiera personer som saknar uppehållstillstånd. Det är viktiga åtgärder men det finns mer kvar att göra.

Det är därför glädjande att Sverige nu tagit två ytterligare steg mot en mer tillförlitlig folkbokföring. Först en reform som ger Skatteverket möjlighet att behandla personuppgifter för att göra dataanalyser och urval. Reformen innebär att myndigheten får nya och effektivare verktyg för att kontrollera områden med hög risk för fel och fusk vilket kommer bidra till att förebygga och upptäcka felaktig folkbokföring.

Därefter ett uppdrag där myndigheten ska föreslå fler åtgärder som kan ingå i en folkräkning. Detta för att hitta fler effektiva åtgärder som tillsammans med kontroller kan öka kvalitén i folkbokföringen. Totalt satsar regeringen en halv miljard kronor på folkräkning de kommande åren för att motverka felaktig folkbokföring.

Den växande vågen av bidragsbrottslighet innebär en stöld från alla hederliga medborgare och besluten om åtgärder kommer innebära ett hårt slag mot de kriminella som systematiskt fuskar med folkbokföringen. Äntligen har vi en regering på plats som är redo att på allvar ta itu med problemen.

Boriana Åberg (M), riksdagsledamot Skatteutskottet
Ann-Sofie Lifvenhage (M), riksdagsledamot Södermanland
Anna af Sillén (M), riksdagsledamot Södermanland

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

12 thoughts on “Folkräkningen hårt slag mot kriminella fuskare

 1. Dom som röstar nej till folkräkning är samma partier som sänkt Sverige både eckonomiskt,gjort oss till världens mest kriminella land? Inte konstigt att dom
  vill slippa få reda på hur dom misslyckats!

  16
 2. Folkräkning plus en samtidig skärpt ID-kontroll skulle sannolikt föra med sig obehagliga överraskningar för pk-sekten, sociala bidrag av alla sorter skulle reduceras med minst 50% och mängder med personer som vistas olagligt i landet skulle kunna utvisas.

  23
  • Folkräkningen görs genom ett samtidigt utgivande av biometrisk id-handling /pass. Självfallet görs kontroll så att inte det kommer in personer som inte har här att göra. Därutöver kommer biometrin göra det svårt för bidragsfuskare att skapa flera identiteter. Denna folkräkning kan då göras på flera års sikt

 3. De kriminella hittar alltid på nya sätt för att få stanna och leva på flera olika bidrag.

  17
  • Nu är vänster sidan spattiga. Nu kommer folkräkningen att avslöja deras odugliga politik för gemene man .
   Efter att ha lyssnat till kommentarerna om Regeringens budget är jag beklämd. Så många politiker som inte vill Sveriges bästa och som bara svamlar .
   Ett riktigt bevis för uttrycket “TOMMA TUNNOR SKRAMLAR MEST”.
   Efter 8 år i regeringen står S och MP och talar om vad den nya regeringen skall göra .
   Allt som de själv underlåtit att göra.
   Det säger en del om hur de ser på vanligt folk.
   Nu går (S)kam på torra land .

   28
 4. Alla måste inställa sig personligen hos en folkräkningsmyndighet för identifiering/kontroll. I utlandet på närmaste ambassad/beskickning. Om detta inte görs avslutas medborgarskapet. Likaledes med samordningsnummer. Avveckla begreppet papperslösa.

  38
 5. Jag har inte förstått riktigt hur folkräkningen skall hjälpa här. Den som vill fuska kan ju anmäla sig dubbelt igen? Det är klart att en del människor kommer åka ut som utvandrat och som inte tycker att viktigt att vara med, men det var ju fusket man ville komma åt, eller hur? För att stävja fusket verkar det ändamålsenligt om myndigheterna jobbar med relevanta möjligheter till informationsutbyte och riskprofililering, dvs att dom gör en fördjupad uppföljning av bidrag där risken för bidragsbrott kan anses hög.

  28
  • Det finns över en halv miljon samordningsnummer. Dessa berättigar till sjukersättning, framtida pension mm. till personer som arbetar i Sverige men inte är medborgare.
   En bra start vore att dra in alla dessa samordningsnummer och de som vill behålla sitt får söka om genom att komma in och lämna fingeravtryck, DNA till ett nationellt register där alla med multipla identiteter kan strykas. Samma med de som fått medborgarskap, uppehållstillstånd de senaste 10-20 åren så även multipla medborgarskap kan upptäckas.

   42
   • Multipla medborgarskap ska naturligtvis innebära att alla identiteter packet använder annulleras, inga bidrag, ingenting, bara enkel bussbiljett till Danmark.

 6. Hur någon enda politiker kan vara emot folkräkning är för mig än gåta. Hur ska man kunna planera ”framtidens samhälle” om man inte ens vet hur många människor som befinner sig i det nuvarande?
  Är politik rena, rama bluffen?

  58
  2
  • Inte alls svårt att förarå. När det kommer fram på grått papper hur mycket det verkligen fuskas med multipla samordningsnummer, pensioner som betalas ut ner till tex Turkiet till folk som aldrig jobbat i Sverige osv. så skulle även inbitna sossar rösta höger i nästa val.

   40

Kommentera