Skarp kritik mot Arbetsförmedlingen

ARBETSMARKNADEN. Kontrollen av de arbetssökande är för slapp och a-kassorna meddelas inte när arbetslösa inte uppfyller kraven. Arbetsförmedlingen får “allvarlig kritik” i en ny rapport från tillsynsmyndigheten IAF. – Det uppstår en risk för att enskilda personer blir kvar i arbetslöshet onödigt länge, säger Inspektionen för arbetslöshetsförsäkringens (IAF) generaldirektör Mathias Wahlsten, enligt Tidningen Näringslivet.

Utanför en arbetsförmedling i …skärmdump SVT

Därför riktar IAF nu skarp kritik mot Arbetsförmedlingens kontrollarbete. – Allvarlig kritik riktar vi bara när vi ser brister av större omfattning eller om det handlar om allvarligare avsteg från regelverket, och när det helt enkelt riskerar att påverka arbetslöshetsersättningens legitimitet, säger Wahlsten.

Kritiken mot Arbetsförmedlingen lyftes av IAF redan 2017. Sedan dess har myndigheten centraliserat sitt kontrollarbete, vilket har haft en positiv effekt, enligt generaldirektören.

Men när det kommer till bestämmelserna kring vad som kallas “lämpligt arbete” och sökområden kvarstår problemen, enligt granskningen.

För att få ersättning från a-kassan måste den som är arbetslös aktivt söka jobb som är “lämpliga” utifrån, lite förenklat, tidigare erfarenhet och var personen bor.

Om arbetssökanden inte fått jobb efter en tid måste jobbsökandet breddas, och personen kan exempelvis behöva överväga att flytta.

Om personen inte gör det som krävs för att hitta ett nytt jobb ska Arbetsförmedlingen meddela a-kassan det.

Och det är här som IAF menar att Arbetsförmedlingen brister i sitt arbete.

Att det här kontrollarbetet fungerar är viktigt utifrån flera perspektiv, enligt Mathias Wahlsten, generaldirektör för IAF.

Det korta svaret är att få så korta omställningstider som möjligt och att arbetskraften matchas dit där arbeten faktiskt finns, säger han.

Det uppstår en risk för att enskilda personer blir kvar i arbetslöshet onödigt länge, men också att arbetslöshetsersättning kan betalas ut under längre tid än nödvändigt.

Den här uteblivna kontrollen riskerar också att Arbetsförmedlingen missar att uppmärksamma behov av extra stöd hos en arbetssökande, tillägger han.

Arbetsförmedlingen har ett dubbelt uppdrag, säger Wahlsten.

Myndigheten ska stötta arbetssökande i jakten på ett nytt jobb, och samtidigt kontrollera att personen lever upp till kraven för att få a-kassa. – Här behöver Arbetsförmedlingen finna en balans.

Företagarnas känga till arbetsförmedlingen: ”Stjälper mer än hjälper”

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

9 thoughts on “Skarp kritik mot Arbetsförmedlingen

 1. Arbetsförmedlingen är bara en (dyr) chimär som i princip bara sysselsätter de som “jobbar” där. Deras förmåga är ytterst begränsad, näst intill obefintlig!
  Lägg ner skiten!

  4
  1
 2. Det är som på Migrationsverket, mycket utländsk inkompetent arbetskraft. Dom håller dina landsmän om ryggen, precis som man gör med släkten i sina hemländer.
  Speciellt mycket okompetenta utländska chefer på arbetsförmedlingen.

  3
  1
 3. Jag antar att Arbetsförmedlingen är kapad av aktivister som vill krossa Sverige. Aktivisterna tycker antagligen att vi fått för mycket och nu ska vi dela med oss. De har kanske tom sökt sig till arbete på AF för att se till att så mycket pengar som möjligt skänks bort, utan krav på motprestation, till utlänningar.
  Media är säkert med på det hela och gör låssasreportage om att “på arbetsförmedlingen är det minsann hårda tag mot fuskare”. Sen tror läsarna på det…

  Jag kan meddela att Försäkringskassan var redan kapat på 70-talet av hbtq (främst kvinnor). Min mamma hade nära kontakter och har berättat många ggr. Vid frågan “men hur kommer det sig att så många av er arbetar där” ska hbtq-aktivisten svara “jaaa, av någon konstig anledning är det så”.
  Anledningen till at FK kapades vara att HBTQ klassades som sjukdom (så jag kan tycka det var rätt att kapa, vad hade ni gjort?). HBTQ är av tradition duktiga på att exakt veta hur man gör för att maxa sjukpenningen om man startar ett eget företag. Sedan var det också så att om en HBTQ tog emot en sjukanmälan av en HBTQ gällande “jag är hbtq-sjuk” så var det grönt ljus för utbetalning.
  Det skrevs en gång om detta i en större dagstidning “stora omflyttningar inom försäkringskassan för att bryta upp gamla nätverk”, tja inget är trasigare än att det går att reparera. Orsaken till att det skrevs i den tidningen var att en tråd om det startats på flachback.

  9
  2
 4. Arbetsförmedlingen = invandrardagis
  Invandrare är inte där för att söka jobb, utan söka alla dessa jävla bidrag som svenska politiker ( vänster) instiftat i årtionden bakåt i tiden.
  Det är det här som dränerar sjukvård skola äldreomsorgen och pensionen till svenskar som jobbat hela sitt liv, och nu får se stora delar av sin pension hamna i invandrarnas plånböcker.
  Så jävla fel är detta med invandringen alla dagar i veckan !!!
  Sen gnäller sossarna om fattigpensionärer, så går det när man biter sig själv i arselet.

  18
  2
 5. Att arbetsförmedlingen skulle göra något behövs väl inte, det har ju gått bra de senaste 8-åren utan att göra något.

  12
  2
 6. Jag förstår att SOSSARNA skäller som bandhundar på varje förslag den nya regeringen lägger.
  Varje gång visar det sig att det som SOSSARNA sysslat med är under all kritik.
  Och nu är de livrädda inför varje avslöjande.
  Nu väntar vi på Morgans , Strandhälls , Baudins och Magdalenas gläfsande.
  Jag blir alltmer tacksam för valresultatet för varje gång missförhållandena avslöjas.
  Det ger hopp för framtiden .

  15
  3

Kommentera