Faran med pristak märks tydligt i Ungern

INFLATION. Vänsterpartiets ledare Nooshi Dadgostars förslag om ett pristak på mat kan låta som en listig quick fix. Men i Ungern har det lett till ransonering och ännu högre priser, skriver Expressen.

Efter många år av hög inflation finns sedan förra året ett maxpris på varor som vetemjöl, matolja, ägg och potatis samt bränsle. Problemet nu är att handlare inte vill beställa hem andra varor, vilket lett till stor varubrist och höga priser. Dessutom sker ransonering och inflationen har stigit med ytterligare 3–4 procent.

”Prisregleringar på mat kan te sig som ett enkelt botemedel, men det finns risk för allvarliga biverkningar”, skriver ledarsidan.

Det verkar inte vara så illa att butikshyllorna gapar tomma, à la Sovjetunionen, i dagens Ungern. Men en annan sovjetisk evergreen har återuppstått: ransonering. I december begränsade till exempel butikskedjan Aldi kundernas inköp av vetemjöl – max ett kilo – och mjölk – max en liter. Andra kedjor gjorde liknande saker, rapporterade Bloomberg.

Samtidigt larmade den ungerska centralbankschefen, György Matolcsy, om att pristaket hade ökat inflationen med 3-4 procent. Skälet? Att butikerna höjt priserna på andra varor för att kompensera för de förluster som taket åsamkat. 

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

8 thoughts on “Faran med pristak märks tydligt i Ungern

 1. Om intresse finns från regeringen så är det fullt möjligt att bekämpa inflationen – dock inte med pristak på mat.
  Sänk priset på elproduktion och drivmedel ( m a o ta bort de sjukt höga skatterna på dessa). Men man vill inte – av någon konstig anledning. Har EU något med detta att göra? Vi är övertygade om detta!

  • Helt rätt att sänka priset på elproduktion och även drivmedel.
   Det är åtgärder som hade minskat inflationen och stoppat matprishöjningarna. Då hade vi inte behövt något pristak. Men har man en fantasilön på omkr 150000 i månaden och samtidigt är klent begåvad när det gäller tankeverksamheten, så tror vederbörande att det inte är något större problem för medborgarna.
   Helt klart är Ebba Buch totalinkompetent och en energiminister i klass med idioten Ygeman. De andra ingående i sällskapet är också mer eller mindre idioter.
   Denna regering fullkomligt skiter i det viktigaste i Tidöavtalet.
   Energi och drivmedel är det som skapar vår sk välfärd.

 2. Sänk el och drivmedelsskatten så fixar inflationen sig själv… det behöver man inte vara nationalekonom för att fatta.

  14
 3. Det enda som gäller och hjälper är att vi är prismedvetna. Jag vägrar att betala överpriserna på vissa varor som dom giriga handlarna har roffat åt sig. Det får helt enkelt va. Försöker handla när det är extrapriser.

  10
 4. Vänstra sidan i politiken tror att det är bara att sätta ett pristak på mat.
  Visst då skulle samma människor tänkt på det med pristak när dom för ca 2 år sedan saboterade el och bränslepriserna och förvärrade inflationen.
  Här sådde man fröet vi ser idag med allt elände man nu skyller på M & SD.
  Pristak på mat ?? Vem ska betala för det ? Producenten transportören eller butikerna ? Vad som kommer hända är att producenten upphör med produktionen av exempelvis ägg.. på grund av elpriset som är en stor kostnad vid äggproduktion.
  Vi kommer se tomma hyllor i våra livsmedelsbutiker inom kort då.
  Undra vad Vänsterpartiet och Socialdemokraterna säger då ? Det är ju dom som verkar tro att allt för producenten är vinst.
  Jag skulle rekommendera Dadgostar och Magdalena Andersson att starta äggproduktion få se hur det går, kanske med hjälp av facket så får ni ju bestämma lönen själva också.
  Välkommen till verkligheten då och lycka till.

  28
  1
 5. Fast pris på varan användes under många år i Ryssland, och slutade med matbrist och långa köer.
  Att Dadgostar förespråkar pristak är därför helt naturligt.

  34
  1
  • Ganska vanligt att politiker är idioter när det gäller i ekonomiskt kunnande.
   Det borde varit ett krav på att få verka som politiker i Rikstan ha skaffat sig lite hum om nationalekonomi.

Kommentera