Få ukrainare har fått jobb i Sverige

INVANDRING. Av de drygt 30 000 ukrainare i arbetsför ålder som kommit till Sverige har få lyckats hittas arbete, trots att politiker lovat stöd och snabba åtgärder, rapporterar SVT.

Det är skillnad på flyktingar från Ukraina och migranter från Mellanöstern

1 500 har hittat jobb med hjälp av Arbetsförmedlingen, och en del har hittat arbete på egen hand. Men totalt går nära sju av tio arbetslösa, visar en undersökning från organisationen Ukrainian Professional Support Center. Flera uppger att de inte känner till Arbetsförmedlingen.

SVT har träffat Alina som trots sina kunskaper i svenska inte har jobb. – Det är stressigt, eftersom de flesta av oss också stödjer våra familjer som är kvar i Ukraina, säger Alina.

-Pettersson säger att drygt 30 procent har alltså ordnat arbete, de flesta på egen hand och utan bidrag från Arbetsförmedlingen eller annan hjälp. Jag skulle vilja se motsvarande siffra på migranter från MENA…

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

14 thoughts on “Få ukrainare har fått jobb i Sverige

 1. Lite fel här. De vet inte hur många de är då flera redan återvänt.
  De har genom EU ett specialavtal som förlängts. De har i princip samma rättigheter som EUs medlemsländers innevånare.
  Ukraina har fler avtal och är på väg in i EU med olika regler. I Spanien har man tagit många barn, Valencia som ex. Man körde ner barnmedicin mm med turistbussar, tog folk på returen. Kyrkan samlar in, affärerna. En del ukrainska spansk lärare kom och undervisade.
  Spanien förutom vänstern är helt för Ukraina. Påven med.

 2. Att inte skaffa 30 000 jobb i en handvändning, kan väl ingen klandras för. Här i landet fanns ju redan flera 100 000 vanliga, i många fall arbetsvilliga riktiga svenskar som inte får något fast jobb.
  Löjligt att hacka om att folk som kom hit för ett år sen är arbetslösa.

 3. Frågan är hur många procent av de 50 000 som Partiet importerade från Afghanistan 2021 som jobbar?

  14
  2
 4. I Polen finns nu 3,5 miljoner Ukrainare varav många barn , 2 miljoner arbetar och betalar skatt, skolbarnen går i skola eller dagis. En ren vinst-affär.

  19
  2
 5. I Ungern/Polen har över 1 miljon resp 2 miljoner flyktingar som flydde innan krigsutbrottet kommit i jobb på 3-6 månader. De får dock inte enligt EU-kansliet kallas flykting – man kan misstänka att EU-kansliet inte vill skämmas för massimporten av helt dysfunktionella människor – utan detta rundar Ungern/Polen genom att kalla dem gästarbetare. Dessa gästarbetare har gett resp länder en boost i BNP. EU officiella politik är dock att Ukrainarna skall sändas tillbaka fortast möjligt vilket LO i samarbete med Migrationsverket resp Arbetsförmedlingen effektivt verkställt för sådana som tagit sig till Sverige. Många skötsamma Ukrainare med jobb har utvisats för petitesser de uppmanats av myndigheterna att utföra. Numera är MSM tyst i frågan.

  Man kanske skall fundera över om det är en annan typ av Ukrainska “flyktingar” som kommit efter krigsutbrottet? Att det nu är ett stort inslag av skurkar, bidrags-sökare etc bland flyktingarna, d v s neo-nazis, som inte tänker dö för USA/UK. Ukraina-ryssar har släppts igenom (ett slags etnisk rensning), medan Ukraina-Ukrainare hindrats, om de inte haft “rätta” kontakterna.

  8
  8
 6. 30% i arbete efter mindre än ett år. Det är långt bättre än MENA:iterna där endast hälften någonsin får jobb och det först efter mer än 10 år i landet.

  21
  1
  • Det är en skam att duktiga och arbetsvilliga Ukrainare inte får den hjälp dom behöver.Hemtjänsten och vården och barnomsorgen behöver nu inför sommaren semestervikarier t.e.x Många har dessutom bra utbildningar med i bagaget.Varför inte ta tillvara resurser som verkligen VILL jobba ? Varför lägger Sverige ner så mycket energi på låtsasjobb och “arbetsmarknadsåtgärder “på sådana som inte har något intresse av ett arbete p.g.a. att ersättningar och bidrag många gånger är högre än en normal arbetslön ? Här står det ett “riktigt”kompetensregn i farstun och väntar men dörren öppnas inte när dom knackar på….

   15
   3
   • Partiet vill inte att ukrainarna ska rota sig eftersom de efter tre år kan bli svenska medborgare med nuvarande lagstiftning och därmed får rösta i nästa val.
    Dessa ukrainare kommer inte rösta rött.

    Av denna anledning får inte ukrainarna samma hjälp eller stöd som Partiets importerade valboskap får i form av SFI och annat integrationsstöd.

    17
    1
 7. Många Ukrainare pratar svenska och vill ha ett jobb. Framför allt så vill dom hem så fort det går.

  Jämför det med menafolk som kommer hit ENBART för att leva på bidrag. Dom vill inte jobba och inte lära sig svenska. VAD SKA VI HA DOM TILL ??? UT MED DOM

  28
  1
 8. Ytterligare en skillnad, flyktingar från Ukraina behöver inte minst åtta år för att komma i arbete, som MENA migranter ofta behöver.

  35
  1

Kommentera