Putin startade det mest vettlösa kriget någonsin

UKRAINA. Under Vladimir Putins tid som president och premiärminister har Nato blivit dubbelt så stort – alliansen har utvidgats vid fyra tillfällen och elva länder har upptagits som nya medlemmar, ett femte tillfälle och två nya Natomedlemmar, Finland och Sverige är på gång. Problemet är att Putin inte vill begagna sig av något annat verktyg än militär råstyrka. Han har agerat och fortsätter att agera aggressivt. Hans utgångspunkt är att våld och endast våld kan få ett land att avstå från att ansluta sig till Nato och det har gått väldigt dåligt för Ryssland.

Som en följd av Putins agerande vill allt fler länder gå med i alliansen, och Rysslands position blir allt svagare. Det krig som brutit ut har goda utsikter att resultera i en svensk och finsk Nato-anslutning. Under Putins styre har berörda europeiska länder inte erbjudits någonting av Ryssland som hade kunnat göra ett Nato-medlemskap mindre attraktivt.

Tvärtom, till följd av den reella risken för ett ryskt angrepp har Nato kommit att framstå som ett logiskt säkerhetsalternativ och ett stärkande av alliansen har börjat te sig som en grundläggande utvecklingsmodell för europeiska stater. Under Putin har den nordatlantiska försvarspakten vuxit sig starkare än någonsin förut.   

Ryska generaler som är modiga nog att säga sin uppriktiga mening tillstår samtidigt att Nato inte utgör något omedelbart hot mot Ryssland. Nato är en potentiell fiende, men ett eventuellt angrepp från Nato är inte i första hand och inte ens i andra hand – vad landet har att oroa sig över. Ryssland står inför större utmaningar. Landet kommer högst sannolikt att gå miste om energiexportintäkter som ett resultat av den globala energiomställningen. Rysslands attraktivitet som ett kulturellt centrum, en vetenskaplig maktfaktor och ett område för mänsklig utveckling förtvinar. Snart finns inte minsta tillstymmelse till kulturell och ideologisk hegemoni kvar.

Ryssland löper en betydande risk att bli starkt beroende av Kina. Föreställningen att Ryssland skulle erövras av Nato återspeglar däremot en personlig idiosynkrasi hos Putin själv, som är rädd för att gå samma öde till mötes som överste Khadaffi. Han är rädd för att han inte längre kunna slå ner varje potentiellt uppror utan hänsyn till konsekvenserna.

Rysslands intressen går stick i stäv med Putins intressen. Följaktligen agerar Putin i enlighet med sina egna intressen, något som stärker Nato och driver alliansen allt närmare Rysslands gränser. Att slingra sig ur den snara som härigenom läggs om Rysslands hals kommer sannerligen inte att bli lätt.

Kriget mot Ukraina kommer att gå till historien som det mest vettlösa någonsin. Om Ryssland inte kan hitta ett sätt att tala samma språk som Ukraina finns det inte längre någon Ryssland kan vara vän med. Ryssland kommer att stå ensamma mot resten av världen, och nederlaget vårt kommer att stå Ryssland dyrt.

Texten förkortad och fritt översatt från Open Democracy

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

19 thoughts on “Putin startade det mest vettlösa kriget någonsin

 1. Demokraterna, Bidens lögnaktiga politikertrupper avslöjade.

  Toppdemokrat pressar Fox News ägare att sparka Tucker Carlson – för “demokratins” skull.

  FriaTider.se
  Publicerad 8 mars 2023 kl 12.53

  Media. Chuck Schumer, demokraternas ledare i USA:s senat, uppmanar Fox News ägare Rupert Murdoch att stoppa programledaren Tucker Carlson. “Demokratin” kräver detta, enligt politikern.

  Tumultet vid kongressen
  • Här leder polisen runt Qanon-schamanen i kongressen
  • Tucker Carlson har fått 40.000 timmars film från stormningen
  • Kapitolium-åtalad frias: Släpptes in av polisen
  • FBI vägrar svara på om de låg bakom stormningen
  • Han är mystiske uppviglaren som slipper åtal för Kapitoliumkaoset

  Bakgrunden är att Carlson publicerat videomaterial från den så kallade stormningen av Kapitolium 2021 som starkt ifrågasätter mediaversionen av händelsen.
  Bland annat ses hur den så kallade Qanon-schamanen, som pekats ut som ledare för det påstådda upproret, i själva verket lugnt eskorterades runt inne i kongressbyggnaden av poliser som inte gjorde något för att stoppa honom.
  Inslaget i Tucker Carlsons program har fått vänstern i USA att rasa. Chuck Schumer kallar inslaget för “en av de skamligaste timmarna vi någonsin har sett på kabel-tv”.
  – Utan hänsyn till riskerna och väl medveten om att han ljög och ljög för sin publik, sände Fox News programledare Tucker Carlson ett långt inslag i går kväll och hävdade att Kapitoliumattacken den 6 januari inte var ett våldsamt uppror, sade Schumer på tisdagen.
  Toppdemokraten riktade sig också till Fox News ägare Rupert Murdoch, som enligt Schumer nu har “en särskild skyldighet att stoppa Tucker Carlson” från att sända fler program.
  – Det är nödvändigt för vår demokratis skull, fortsatte Chuck Schumer.
  I ett nytt program i natt svensk tid konstaterade Tucker Carlson att han kritiseras för inslaget inte bara av Demokraternas toppskikt utan även av Republikanernas. Båda sidorna, tillsammans med medierna, tycks ha ett gemensamt intresse av att den etablerade bilden av vad som hände den 6 januari inte ifrågasätts, säger Carlson:

  https://www.foxnews.com/opinion/tucker-carlson-january-6-videos-touch-nerve-because-they-threaten-dems-lies

  12
  24
 2. På ett möte i september 2022 framförde Modi till Putin att krig inte hör hemma i vår tid. Kanske en diplomatisk understatement att Putin inte hör hemma i vår tid.

  31
  6
 3. Nedan inlägg sändes för över en timme sedan avseende den svenska nya regeringens totala okunskap och ignorans mot allt i lag och konventioner stiftat och oavsett åsikter avseende Ryssland/Ukraina konflikten erinras om att skadestånden kommer att betalas med svenska skatte tyngda medborgares utökade skatteintäkter.

  Per automatik Rysk seger i EU Domstol.
  * EU staterna inkluderade Sverige har dömts för införandet av i strid mot lagen, sanktioner.
  * Flera tusen anhöriga, vänner och bekanta till ryska personer har olagligt fått sina bank och övriga tillgångar konfiskerade (frysta och beslagtagna), och många av dem har dessutom tillsetts inreseförbud i EU Unionen med anledning av Rysslands invasion i Ukraina

  EU:s domstolens Dom kommer att kosta EU staterna inkluderande Sverige enorma skadestånd.
  Mvh.

  15
  31
 4. Nja, var det inte USA som angrep Ukraina? Jag har källor på att det var så. Källorna uppträder här ibland, och verkar trovärdiga eftersom de b la refererar till Tass och säger sig värna freden.

  26
  4
 5. Artikeln kommer från
  https://www.opendemocracy.net/en/uk/
  https://www.opendemocracy.net/en/odr/russia-ukraine-most-senseless-war-nato-history/

  Open democracy stöds av dessa supportrar https://www.opendemocracy.net/en/supporters/

  En av supportarna är
  Open Society Foundations: $600,000 over 24 months to support openDemocracy’s Tracking the Backlash project. som alltså är en organisation som tillhör den vänsterextrema och demokratifientliga miljardären George Soros.

  Här finns en kritisk artikel om Soros publicerad på Pettersons blogg https://petterssonsblogg.se/2020/08/23/george-soros-styr-varlden/
  En till artikel på Pettersons blogg om Soros https://petterssonsblogg.se/2017/11/18/nigel-farage-unveils-george-soros-corruption-with-eu/
  En tredje artikel på Petterssons blogg om Soros
  https://petterssonsblogg.se/2017/05/09/duterte-to-soros/

  En annan supporter är
  Oak Foundation: $1,000,000 over 36 months for journalism exposing the backlash against women’s and LGBTIQ rights, influencing laws, policies and public opinion; and to increase the capacity of women and LGBTIQ journalists working in Africa, Latin America, Europe and Eurasia. En annan vänsterinriktad organisation som vill göra om hela samhället.

  Partnership med
  Common Action Forum, to cover elections and fake news, with a particular emphasis on Brazil’s presidential elections in 2022: €6,000 over 6 months
  och
  Maastricht University, participating in the Erasmus+ Jean Monnet Information Project ‘Spreading and Relating EU Affairs Beyond the EU Institutions’ (RELAY), as a partner in our Technology and Democracy project: €3,500 for a flexible period.
  Ytterligare suspekta organisationer.

  M.a.o. opendemocracys artikel om Ryssland är helt klart partiskt skriven ur ett vänsterperspektiv och kan inte tas på allvar.

  9
  16
 6. Puttes oligarker vill ha sina pengar så de driver på kriget mer och mer. Putteland måste ju ersätta allt det material som gått förlorat och då tjänar Puttes oligarker ÄNNU mer pengar.

  23
  14
 7. Putler säger nog att man gör sina misstag som Igelkotten sade när han kröp av rotborsten.

  25
  11
 8. Att krigsförbrytare och folkmördare Vlademir Putin är en superidiot råder det ingen tvekan om.

  33
  20
 9. Fascism och islamism får sin näring från ondskan.

  Putin är bara dess frontfigur just nu. Illdåd och terror är hans mantra. Att försöka öka välståndet hos vanliga ryssar är inget han anser vara viktigt.

  39
  20
 10. Det är ganska lätt att konstatera, att den intellektuella utvecklingen inte varit jämt fördelad över planeten. I detta landet finns nu svart på vitt, på att vissa importerade människogrupper, fortfarande befinner sig på apstadiet.
  Detsamma kan sägas om halvapan i Kreml, och hans primatkolleger. De beslut som apan Putte tagit, kommer att bli ryska folkets gissel, under många år framåt.
  Ryssen ska ner i dyngan, där han hör hemma.

  40
  21
 11. En god analys av Putins politik och intellekt. Senast vi såg en sådan dåre var det Hitler. Vidare hoppas jag på artikelns slutkläm att Ryssland kommer att stå ensamma mot världen. I ett första steg ska Ukraina stödjas maximalt. I ett andra steg ska Ryssland svältas ut på alla upptänkliga sätt. Jag ger mina sympatier till alla tappra människor i Ukraina. Slava

  41
  25
  • Den låten minns jag. Googlade och den var ju från 1969, måste var gammal nu.

   19
   1
   • Nu vankar cellerna, var ju protest mot Vietmankriget, herregud vad gammal jag blivit, men låten är mkt bra ,med Edvin Star.

    18
    1
 12. Vem och vilket land som startat ett krig har “vunnit”? Överhuvudtaget något, utom förakt.
  Vi lever ju nu i 2023 hur är det möjligt att reptilhjärnan är kvar hos människan? Vem behöver krig för att överleva och skapa fördel mot andra eller vad menas?

  42
  1

Kommentera