Arbetslös sa nej trots 18 år utan jobb

BIDRAG. 200 kronor eller mindre. Skillnaden mellan att jobba och gå på bidrag kan vara försvinnande liten, enligt en ny rapport. ”Jag kan ju inte tvinga människor att arbeta”, säger företagaren Anestis Chartalidis till Tidningen Näringslivet.

Arbetskygg syrier. Illustration: Rasmus Sand Høyer

Det är inte andra arbetsgivare som är de största konkurrenterna om nya medarbetare, det är bidragssystemen.

Det har företagare runt om i landet länge påtalat och finansdepartementet dokumenterade det redan för fem år sedan.

– Vi letar hela tiden efter nya medarbetare men ständigt får jag höra att ”det lönar sig inte”. Vad ska jag göra? Jag vägrar att betala svart eller höja upp betalningen för dem som har lönebidrag som en del kräver ibland. Dessutom har vi självklart kollektivavtal eftersom jag vill att det ska vara ordning och reda.

Det säger Anestis Chartalidis, som driver städföretaget Miljöpalatset i Stockholm. Han är inte ensam om uppfattningen att det så kallade respektavståndet mellan lön och bidrag är alldeles för litet. Situationen blir än tydligare i en ny rapport från Almega, ”Att börja eller inte börja arbeta”, som kom i dagarna och som är den första grundliga analysen av situationen som gjorts på senare år.

Enligt Arbetsförmedlingen fanns det i februari minst 33 000 lediga tjänstejobb som endast kräver en kortare utbildning eller introduktion, säger Patrick Joyce, som menar att en orsak till att inte fler av de lediga jobben tillsätts är att de ekonomiska fördelarna att gå från bidragsförsörjning till arbete är för små.

För att kunna ge en tydlig bild av problemet har rapportförfattarna jämfört inkomsterna för hushåll där de vuxna arbetar heltid och har en lön på 22 900 kronor i månaden – vilket motsvarar ingångslönen för en undersköterska – med hushåll där en eller båda vuxna försörjs av sociala ersättningar och bidrag.

– Resultatet är intressant. Hushåll som lever på a-kassa eller etableringsersättning tjänar ekonomiskt på att den ene – eller båda – börjar arbeta. Även hushåll som lever med ekonomiskt bistånd tjänar på att någon börjar jobba – om de saknar barn. Men med barn i hushållet försvinner snabbt de ekonomiska vinsterna med att börja jobba, säger Patrick Joyce och fortsätter:

Ett hushåll med två vuxna och ett barn som lever på ekonomiskt bistånd höjer bara sin disponibla inkomst med 200 kronor i månaden om en av dem börjar arbeta heltid. Med två eller fler barn i hushållet ökar inte den disponibla inkomsten alls.

Läs vidare på TN…

-Pettersson menar att friska människor som inte vill arbeta ska inte ha rätt till bidrag…

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

15 thoughts on “Arbetslös sa nej trots 18 år utan jobb

 1. Jag är svensk… arbetslös… hade jag nekat ( vilket jag inte skulle) hade jag blivit av med min a-kassa

 2. Jag har hört företagare säga samma sak, så blir det när bidragspartiet sossarna och annan vänster ser till att det inte skall löna sig att jobba…

 3. Jag ser att många reagerar på utlänningar som inte arbetar, det är bra men det gäller också när svenskar väljer bidrag istället för arbete. Det är också viktigt att a- kassan inte är för generös. Såg att Thoralf tog upp Johan Ps. löneförhöjning, våra politiker borde i detta läge som nu är istället sänka sina löner för att vara trovärdiga.

  16
  1
 4. Mycket hög tid för en revision av bidragsutbetalningar. Finns inte viljan eller vad är det frågan om?
  Regeringen vet ju lika väl som oss andra att systemet är åt helvete. Paradigmskifte? Jag tror att Lill-Uffe ett Co är rädda för vänsterkritik och därför dukar i frågan. Det måste till helt annat folk om vi skall få någon ordning på Sverige!

  28
 5. Så länge man inte sätter upp regler för att parasiten snabbt kan bli utan bidrag och med risk för indragit medborgarskap så kommer dom fortsätta att leva av andra.och neka
  jobb.

  Det är en spottloska på dem som slitit hela livet för att på åldern höst få en pension
  som det knappt går att leva på, och då menar jag att överleva. För något extra som
  förgyller vardagen är inte möjlig!

  34
 6. Hela Svenska folket borde veta vilka som är HUVUDANSVARIGA FÖR DE ENORMA BIDRAGEN som förstört hela Sverige.
  Ansvarig : SOCIALDEMOKRATERNA samt MP med stöd av Centern.

  Ps. Inte konstigt att hundratusentals arbetsskygga från hela världen sökt asyl i Sverige.
  Du och jag får betala för dessa parasiter som lever på BIDRAG !!!

  68
  2
 7. Löfvén trodde de var pensions-räddare, men nu får pensionärerna jobba vidare för att försörja parasiterna.

  71
  1
 8. Socialbidragen bör skrotas helt. Den som behöver ekonomiskt stöd bör anvisas ett lågbetalt servicejobb typ kratta löv, plocka skräp etc.

  Den som inte KAN jobba bör ha rätt till sjukpenning och underställas Försäkringskassans granskande lupp på samma villkor som vanliga arbetsföra gör när de blir sjuka!

  75
 9. Inte en enda krona utan motprestation i form av vilken arbetsuppgift som helst, typ rastvakt på skola, plocka skräp, göra ärenden för människor med hemtjänst, mm, mm, mm. OBS, jag nedvärderar inga jobb, alla behövs någonstans och kan fylla en viktig uppgift som dessutom för normala ger en högre och bättre självkänsla.

  71
  2

Kommentera