Regeringen säger ja till stor vindkraftspark

ENERGIPOLITIK. Regeringen ger klartecken till Vattenfall att börja anlägga kablar på havsbotten för vindkraftsparken Kriegers flak utanför Trelleborg. Det innebär att alla tillstånd för parken finns på plats, säger klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari (L).

Parken omfattar 35–50 vindkraftverk som blir 280 meter höga. Den svenska delen väntas producera omkring 2,6 terawattimmar, vilket motsvarar el för omkring 500 000 hem. Vattenfall hoppas att parken kan tas i bruk 2028.

Det är ett fantastiskt tillskott givet läget vi är i, säger Pourmokhtari.

Vattenfalls satsning på vindkraftsparken Kriegers Flak, söder om Trelleborg, fick tillstånd av den gamla regeringen, den nya regeringen har gett tillstånd för kablarna på havsbotten. Varför inte det behandlades samtidigt är för mig obegripligt.

Projektet med den stora vindkraftsparken ute i havet tre mil söder om Trelleborg inleddes redan 2002.

Tjugo år senare, 2022, gav den dåvarande S-regeringen byggtillstånd för parken. Men då saknades fortfarande ett tillstånd från regeringen för bolaget att anlägga kablar längs havsbotten för att ansluta parken till stamnätet.

Nu meddelar klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari att regeringen ger grönt ljus för undervattenskablarna. Beslutet ska tas under ett regeringssammanträde på torsdagen.

”Nu är vi glada att kunna fatta det här beslutet. Det är ett viktigt steg att Kriegers flak kan påbörjas i södra Östersjön”, säger hon till TT.

Parken omfattar 35–50 vindkraftverk som blir 280 meter höga i stället för 170 meter, enligt Vattenfall. Det statliga bolaget bedömer att parken, om allt går som planerat, kan tas i drift 2028.

Inget havsbaserat vindkraftsprojekt har driftsatts i Sverige sedan 2013.

Grundet som Kriegers flak ligger på delas mellan Danmarks, Sveriges och Tysklands ekonomiska zon. Sedan 2015 står det tyska vindkraftverk där. I den danska zonen stod en vindkraftspark klar sommaren 2021.

Den svenska delen av vindkraftsparken beräknas kunna producera omkring 2,6 TWh per år – ungefär en fjärdedels Forsmark 3. Det motsvarar enligt bolaget el för omkring 500.000 hem.

Regeringen har samtidigt, i samarbete med Sverigedemokraterna, beslutat att slopa stödet för utbyggnaden av vindkraft till havs. Stödet innebar att vindkraftsföretagen skulle få hjälp av Svenska kraftnät att bekosta kablarna till just stamnätet.

Dagens Industri…

-Pettersson säger, 26 år från planering till invigning. Bolund och Stenevi säger att vindkraft är det enda som går att få fram snabbt. Undrar hur mycket kärnkraft det går att bygga på 26 år?

Statsminister Ulf Kristersson och miljö- och klimatminister Romina Pourmokhtari. Bild: Ninni Andersson/Regeringskansliet

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

21 thoughts on “Regeringen säger ja till stor vindkraftspark

 1. Tydligen hade inte regeringen utbildats innan de tog beslut. Man lyssnar inte på experterna. Vindkraft till havs har kort hållbarhet och skapar inget större mervärde i förhållande till kostnader för ägarna. Tyskland ökar koleldning för elproduktion. Svenska elnät belastas med svajig vindproducerad el. Regeringen tycks inte ha koll på vad de beslutar. Det fungerar bara när det blåser och det får inte blåsa för hårt. Om planerna fortsätter så får företag och sjukhus börja bygga egen metanoldriven eller fossildriven el eftersom det inte går att låta vinden bestämma arbetsschemat och el-kostnader styrt från övriga Europa. Eller så får kraftnäten bryta överföringen till svenska privathushåll( hela städer ) i jämna intervaller. Varför får inte stora delar av vetenskapen släppas fram och ge goda råd? Behöver SD få över 50 % väljarstöd innan vi får förnuft i elproduktionen? Inget koldioxidutsläpp skulle förändras om så Sverige begår hiriarkiri och försvann från jordens yta.

 2. Dessa 2,6 terawattimmar är förstås märkeffekten på snurrorna som skulle bli om det blåser lagom mycket precis hela tiden dygnet runt . . . Blåser det på det viset ?

  • Det är naturligtvis så att man har inte gjort någon revision på tidigare nu mera nedlagda vind krafts parker??
   Och om man sen ser till underholls kostnader driftkostnader lagringsförluster ! Så kommer man aldrig upp i dessa effekter som krävs för att uppnå en lönsamhet !

   Det innebär att Sverige kommer att få dra med en effekt brist och att strömmen kommer att kosta två till fyra kronor kilovatten !! Och det har inte svensk industri råd med det lär inte gå att sälga produkter där energikostnader ökat med cirka 250% !? Svensk industri är faktiskt energi intensiv!

 3. Jaha, då kan vi “se fram” emot kraftigt höjda nätpriser i form av de förtäckta elcertifikaten. Vi blir tvingade att subventionera förlustsnurrorna och dess kabeldragningar. Den el som ev. kommer att produceras säljs till högstbjudande på de Europeiska marknaden, med upptrissade priser på totalen. Kostnaderna och miljöförstörelsen hamnar på oss, medan ev. vinst går till något skumt bolag. När sen alltsammans ska skrotas får vi ta även den smällen.
  Har miljötalibanerna infiltrerat nuvarande miljöminister eller är det Märta som klätt ut sig ?

  41
  1
 4. Kablarna på anslutningen/botten får förbrukarna/skatteslavarna betala på sin elräkning, trevligt, trevligt.
  Alltså billigare elräkning…..eller hur.

  Nu dyker jag ner i en platta öl för att fira detta.
  Viss ironi…………

  29
 5. ”Nu är vi glada att kunna fatta det här beslutet” Borde i stället uttryckts “Nu är vi ledsna att behöva fatta detta beslut på grund av följande miljöförstöringen och p,g,a den kraftigt misskötta energipolitiken som bedrivits i Sverige de sista 30 åren !!!!

  43
 6. Vår klimat- och miljöminister är inte riktigt torr bakom öronen, har Elsa förklarat (fast i finare ordalag). Hur en ung och okunnig vindkraftaktivist kan bli minister är helt obegripligt.

  56
 7. Läste inget om krav på att samtidigt bygga 100% ersättningskraft för när det inte blåser? Borde inte beslutsfattarna lärt sig vid det här laget??

  48

Kommentera