Kinesisk vindkraftjätte sköter inte sina räkenskaper i Sverige

ENERGIFÖRSÖRJNING. I går skrev vi om att ett statligt kinesiskt bolag äger svensk vindkraft. Det är det statsägda kinesiska bolaget China General Nuclear Power Group, CGN, som via ett dotterbolag CGNEE Sweden Holding AB, är delägare i flera svenska vindkraftparker och som missköter sina räkenskaper, skriver Dagens Nyheter.

Vindkraftverk i dimma, Foto Fredric Alm

Under 2021 har Bolagsverket skickat ut fyra påminnelser till bolaget om att årsredovisningen måste kompletteras. 2019 fattade samma myndighet beslut om att CGN skulle betala en förseningsavgift eftersom bolaget inte hade lämnat in sin årsredovisning i tid.

-Pettersson säger att ett svenskt företag som trots påminnelser inte lämnar in årsbokslut brukar försättas i Likvidation, vilket innebär att ett företag avslutas och tillgångarna omvandlas till pengar. Pengarna används bland annat för att betala skulder och företaget upphör. Har bolaget inga tillgångar blir det konkurs.

Fakta. CGN

CGN är delägare i sex vindparker i Sverige:

 • Markbygden ETT, Piteå. CGN äger 75% och GE EFS 25% av den driftsatta vindkraftsparken. Ca 7,8 miljarder SEK har investerats.
 • Valhalla, Bollnäs/Ockelbo. CGN äger 80% och brittiska Hermes 20 % av den driftsatta vindkraftsparken. Ca 3,9 miljarder SEK investerats.
 • Kråktorpet, Sundsvall. CGN äger 80% och brittiska Hermes 20 % av den driftsatta vindkraftsparken. Cirka 1,8 miljarder SEK har investerats.
 • Lehtirova, Gällivare/Pajala. CGN äger 80% och brittiska Hermes 20 % av den driftsatta vindkraftsparken. Ca 1,6 miljarder SEK har investerats.
 • Nylandsbergen, Sundsvall. CGN äger 80% och brittiska Hermes 20 % av den driftsatta vindkraftsparken. Ca 0,8 miljarder SEK har investerats.
 • Högkölen, Ljusdal. CGN äger 80% och brittiska Hermes 20 % av den driftsatta vindkraftsparken. Ca 0,7 miljarder SEK har investerats.

De står för knappt 11 % av den förväntade normalårsproduktionen från vindkraft år 2021.

Produktionen från CGN:s andel i de sex parkerna är ca 3,5 TWh. Det motsvarar ca 7,3% av den förväntade vindkraftsproduktionen (47,7 TWh) i Sverige år 2024.

Källa: Svensk vindenergi

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

8 thoughts on “Kinesisk vindkraftjätte sköter inte sina räkenskaper i Sverige

 1. Tydligen är det Norrland, som föräras utländsk vindkrafts oönskade närvaro trots att norrlänningar ändå ska bidra lika mycket med kostnaden för utjämningsledningarna från norrländsk vattenkraft till södra Sverige. Men det är inte ens Svenska företag, som investerar i vindkraft. Här är MP och regering ute i sitt normala vansinne och driver Sverige in i en farlig ekonomisk fälla för framtiden med osäker vindkraft. Det finns dagar det inte blåser, speciellt kalla vintrar, vad gör företag och industrin då? Jag tycker regeringen rusar fram och hinner förstöra för mycket innan nästa val. Därför tjänar nog Sverige på ett omval genast. Även utan garantier på att det går vägen med att välja ny vuxen regering. Svenska folket har en märklig förmåga att kleta sig fast i den gamla socialistiska framgångsrika politiken, som fanns och förmodligen var ganska nyttig fram till 1960-talet. Jag tror det är dags att börja förvalta den framgången och då hänger inte socialismen med eftersom de hellre söndrar när de inte får förtroendet att härska.

  17
  • Kina är en lämpligt plats att placera Bolund, när han avgår (sparkas).
   En drömsamhälle för en folkpartist

   13
 2. Tja, rysk gas , kinesiskt El, cementproblem,
  nedstämda reaktorer. En snabb väg tillbaka
  till forntiden. Arma land.

  46
 3. Kul att de investerat i Norrland där vindkraft aldrig lönar sig eftersom priset alltid är för lågt. Just nu på blanka söndagseftermiddagen ligger priset i Norrland på 20 öre. Här i Sydsverige ligger priset på 130 öre, så det här finns kanske en möjlighet att få det att gå runt.

  30
  • Det är ju så man undrar om investeringarna handlar om andra saker, en ingång till svenskt näringsliv, svensk infrastruktur och gud vet vad. Får de inte köpa Lysekil köper de Piteå istället, typ. Men in i landet vill de och skaffa sig inflytande.
   Och i buskarna lurkar Wallenbergarna (våra alldeles egna oligarker) som har osunt goda relationer med kineserna. Bananrepubliksvarning säger jag.

   17

Kommentera