Varför är elräkningen den högsta någonsin?

ENERGIPOLITIK. Igår föreslog regeringen ett utökat elstöd för hushåll i hela landet för månaderna november och december 2022 och ger Svenska kraftnät i uppdrag att utreda förutsättningarna. Det meddelar energiminister Ebba Busch (KD) på en presskonferens. – Modellen bör utgå ifrån den förra modellen man tagit fram och fått godkänt för, säger Busch.

Bakgrunden är att den svenska elpriskartan ritades om i slutet av 2022. Historiskt har priserna i norr, elprisområde 1 och 2, legat klart lägre än de i söder, alltså elprisområde 3 och 4. Beskedet är att det nya elstödet ska kunna betalas ut ”någon gång under våren”. Svenska kraftnät ska återkoppla senast 31 januari.

-Pettersson säger att det är inte hållbart att hålla på med olika typer av stöd för höga elpriser i längden. Det är sjukdomen som måste botas, inte symptomen.

Eftersom en kilowattimme, kWh, inte kostar mer att producera idag än när en kWh kostade 50 öre till konsument borde det finnas rejäla utrymmen för sänkningar. Det är heller ingen naturlag att momsen på elpriset ska vara procentuellt och öka med högre elpriser. Det går att införa en fast skattesats eller sänka/ta bort den nuvarande.

Nåväl, Steget Efter har skickat ut detektiven Sherlock Holmes och hans assistent Watson för att spåra orsaken till problemen på elmarknaden.

Samtidigt, Anders Lindberg på Aftonbladet…

Steget Efter

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

8 thoughts on “Varför är elräkningen den högsta någonsin?

 1. Enkel förklaring
  1. Vi saknar 6 nedstängda kärnkraftsreaktorer
  2. Hälften av elräkningen är skatt

  24
 2. Läste precis att dom som orsakade elkrisen Miljöpartiet rasar i opinionen
  endast 2,4 % kvar nu.
  Härligt att människor äntligen börjar förstå vilka terrorister dom är.
  Och ingen absolut ingen kan väl våga sig på ett samarbete med dessa i framtiden, det vore väl ett politiskt självmord omedelbart.
  Glädjen är nog stor hos människor idag när vi ser att Miljöpartiet äntligen
  får sitt straff.

  30
 3. I grunden är anledningen att konsumenterna hela tiden betalar priset på marginalen, för den sista kilowattimmen som produceras. Det är förstås bra om man vi ha en snabb anpassning till ‘marknadsförhållandena’, om det nu innebär elöverskott eller -underskott. Däremot är det inte säkert att det är rättvist eller bra för samhället i stort. Marknadsprissättning är vettig om även förbrukningen anpassar sig till marknaden. Konsumenterna har emellertid (genom exempelvis val av värmeförsörjning i huset) bundit upp sig på lång sikt för en förutsebar konsumtion. Marknadspris utan flexibilitet i förbrukningen innebär att stora pengar spolas ner i fickorna på elproducenterna, där vissa, dom som driver förnybara källor, inte lämnar några garantier. Tänkbara förbättringar kan vara en anpassad prismodell som exempelvis 75% av förbrukningen prissätts enligt något sorts marknadsfrånvänd mekanism baserad på förväntat produktionskostnad och 25% är ett rent spotpris. Dom som producerar planbar kraft skall få betalt för det, den som producerar förnybart skall ersättas med spotpris. Mest bör den få som har reglerbar kraft, efter som dom möjliggör det förnybara. Helst bör sådana förändringar göras på EU-nivå, så att Sverige och Norge kan få kompensation för den roll dom spelar när dom tillhandahåller sin reglerbara vattenkraft.

  6
  6
 4. Det vansinnigt höga energipriset som de flesta Svenskar nu får uppleva är till 100 % orsakat av SOCIALDEMOKRATERNA samt MILJÖ PARTIET som stängt fullt fungerande kärnkraftverk. ( det är INTE Putin som är ansvarig för stängningen )
  Ps. det som förvånar är att ca:30-35 % av folket ändå har förtroende för S och MP.
  Kan det vara STOCKHOLMS SYNDROMET dom är drabbade av ?

  54
  1
  • J.R.I . Ja det också men i huvudsak är Svenska medborgare mest drabbade av det Genomkorrumperade svenska politiska systemet !!!!

   36

Kommentera