Juristen Soheil Naderi kapade klienternas lägenhet och lade ut den till försäljning

BEDRÄGERI. Mona och Ulf Salomonsson har bott i sin lägenhet i Malmö sedan 1970-talet. Men efter att de, enligt dem själva, fått rådet att skriva under ett gåvobrev där de ger bort sin lägenhet till juristen Soheil Naderi var de nära att bli bostadslösa. – Vi har blivit totalt lurade, säger Ulf Salomonsson, enligt SVT

Iranier Soheil Naderi Bild: SVT

Mona och Ulf Salomonsson i Malmö behövde juridisk rådgivning och kontaktade Soheil Naderi efter att ha fått hans reklambroschyr i brevlådan.

Mona Salomonssons skulder gjorde att paret riskerade att bli av med lägenheten som hon och maken har bott i sedan 1970-talet. Soheil Naderi kom med ett förslag, enligt paret. De skulle skriva under ett gåvobrev där de ger bort lägenheten till Soheil Naderi. 

– Han skulle bara hålla i den. Men så tog han den, säger Ulf Salomonsson. 

Försökte vräka paret

Kort efter att paret undertecknat gåvobrevet skickade Soheil Naderi in en ansökan till Kronofogden om att få paret vräkta. I handlingar går det att läsa hur han skriver att paret trots uppmaningar inte flyttat, att de har ockuperat hans lägenhet. 

Sedan kontaktade han en mäklare och lade ut lägenheten till försäljning. 

– Han skulle hjälpa oss, men han lurade oss istället, säger Ulf Salomonsson.

Falska vittnen

Det som räddade paret Salomonsson var att Mona hade gått i personlig konkurs och hade fått en konkursförvaltare. Konkursförvaltaren Johan Klåvus synade gåvobrevet, och upptäckte snart att något inte stämde. 

Två vittnen hade skrivit under gåvobrevet, men när vi tittade på de uppgivna personnumrena så fanns det inga personer knutna till dem. De personerna fanns ju inte.

Det var också förvaltaren som fick tips om att lägenheten låg ute till försäljning. – Jag kontaktade mäklaren och fick veta att det var Soheil Naderi som lagt ut lägenheten. Då nödgades jag agera, för hade han sålt lägenheten hade han fått pengarna och de hade inte varit åtkomliga för mig, säger Johan Klåvus. 

Genom en så kallad kvarstad, att kräva tillbaka lägenheten, kunde lägenheten till slut gå tillbaka i Salomonssons ägo. 

Soheil Naderi har trots upprepade förfrågningar inte velat svara på SVT:s frågor.

Det finns inte några krav på utbildning eller erfarenhet för att kalla sig jurist och erbjuda juridisk rådgivning i Sverige. Vem som helst kan starta en juridisk byrå och ge råd. Advokattiteln är däremot skyddad i lag.

-Pettersson undrar varför inte Soheil Naderi är inlåst eller ännu hellre tillbakaskickad till Iran?

Titta gärna på SVT:s korta film här…

TIDIGARE 2023-01-01 Juristen Soheil Naderi lurade demenssjuka Ingeborg, 96, – tog över bostad och förmögenhet

***

BEDRÄGERI. När Soheil Naderi kom tilll Sverige 1995 hade han med sig en juristexamen från Teheran, Iran. I Sverige nekades han inträde i Advokatsamfundet för att han inte ansågs kunna möta kunskapskraven, rapporterar SVT.

Juristen Soheil Naderi kom hem till 96-åriga och demenssjuka Ingeborg Spohn för att hjälpa henne upprätta ett testamente. När han gick därifrån hade han rätt att få både hennes hem och förmögenhet. Själv menar han att det är Ingeborgs vilja.

Soheil Naderi hade med sig tre dokument med Ingeborgs underskrift när han lämnade hennes hem i Älvsjö den 2 februari 2021.

Det är en mycket omfattande fullmakt, ett gåvobrev där hon ger bort sin villa för sju miljoner samt ett testamente där han ärver hennes förmögenhet. Hon är idag 98 år gammal, saknar nära anhöriga och är demenssjuk.

Hon har inte förstått innebörden av det hela. Det är helt orimligt att hon skulle vilja ge allt till en person hon inte känner, säger Karin Lycke, god man åt Ingeborg.

Fem dagar efter besöket skickade Naderi in sin ansökan till Lantmäteriet om att ta över Ingeborgs fastighet.

En detalj gjorde dock att det hela stoppades: Naderi hade bevittnat sin egen gåva, vilket man inte får. En anställd vid myndigheten ringde till Ingeborg och fick då veta att hon inte alls ville ge bort sitt hem.

Soheil Naderi drev ärendet till Högsta domstolen och hävdade att hon var medveten om vad hon gjorde. 

Han har förmått henne att skriva under, det är inte Ingeborgs vilja. Hon vet inte ens vem den här Soheil Naderi är, säger Karin Lycke.

Testamentet finns kvar och vad som händer när Ingeborg går bort vet ingen.

Minst 12 klienter har polisanmält honom för bedrägeri. Soheil Naderi har dock aldrig dömts för något brott.

-Pettersson säger att bland de ynkligaste människor som finns är de som ger sig på försvarslösa barn och gamla.

Det finns inte några krav på utbildning eller erfarenhet för att kalla sig jurist och erbjuda juridisk rådgivning i Sverige. Vem som helst kan starta en juridisk byrå och ge råd. Advokattiteln är däremot skyddad i lag.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

10 thoughts on “Juristen Soheil Naderi kapade klienternas lägenhet och lade ut den till försäljning

 1. Vi ber säkerhetsmyndigheterna att frysa hans pengar, fängsla honom, återkalla hans nationalitet och utvisa honom till hans land, Iran. Smutsiga människor lurar och stjäl.
  Fy fan.
  Sverige gav dig en chans att leva i det, att inte lura, stjäla och ta andras pengar utan rätt.

 2. Mona Salomonsson hade verkligen tur i oturen. Hade gått i personlig konkurs och sedan konkursförvaltaren upptäckte att det var något som inte stämde. Annars hade hon och hennes man förmodligen var helt rätts-lösa gentemot denne Soheil Naderi. Annars verkar han inte vidare smart. Iranier har ju rykte om att vara slipade.

  8
  1
 3. Rättshaveriet känner inga gränser. Förövarna skyddas och offren skiter man i.

  Tack allah ni goda o skenheliga för att ni förstört Sverige

  25

Kommentera