Sverige nära ny kärnkraft – hemliga samarbeten pågår

ENERGIPOLITIK. Intresset för ny kärnkraft i Sverige är stort från politiker, företag, regioner och kommuner, berättar tre tunga internationella SMR-bolag för Tidningen Näringslivet. Rolls Royce avslöjar att det redan pågår omfattande planer med flera svenska aktörer. ”Sverige kan ha SMR:er i drift 2031”, säger Tuomo Huttunen på Rolls Royce SMR.

Det sker seriösa och långtgående samtal med flera aktörer i Sverige om ny kärnkraft, avslöjar SMR-bolag för TN. Bild: Rolls Royce/pressbild, GE Hitachi, NuScale

Brittiska Rolls Royce har gjort en storsatsning på SMR-kärnkraft och nu pågår seriösa samtal med flera aktörer i Sverige. Nya reaktorer kan vara på plats så tidigt som 2031 så länge politiken inte stretar emot och att licenseringen inte drar ut på tiden.

– Så länge det inte blir några regulatoriska problem så kan vi distribuera SMR:er till Sverige och ha dem i kommersiell drift 2031. Det är fullt realistiskt, säger Tuomo Huttunen affärsutvecklingschef i Norden för Rolls Royce SMR till TN och fortsätter:

Vi har varierande diskussioner med flera aktörer i Sverige men en handfull av dem är mer ingående och seriösa.

”Nyheter på gång i Sverige”. Han kan inte säga exakt vilka det rör sig om eftersom Rolls Royce skrivit under sekretessavtal med samtliga samarbetspartners men de som ligger närmast opererar redan sajter lämpliga för kärnkraft. Nyligen presenterade Fortum att de startat en förstudie för SMR-kärnkraft i Finland och Sverige. Fler liknande nyheter är på gång i Sverige, berättar Tuomo Huttunen.

Överlag kan man säga att det verkar vara dags för förstudier om SMR i Norden under 2023, konstaterar han.

Läs vidare…

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

11 thoughts on “Sverige nära ny kärnkraft – hemliga samarbeten pågår

  • Håkan Dahlberg
   Exakt min mening också. Max 3-4 år så torde R 1&2 kunna vara igång igen. Ta bort alla som säger ”det går inte” lös problemen i stället.

   26
   2
 1. SMR:er är inte användbara, om inte turbinerna driver en “hög svängmassa” (typ 200 tons generator). Att minimera allting för minimerandets skull, gör SMR närmast o-användbara annat än lokalt och då är vitsen med kärnkraft förlorad. Ungefär som vindkraft.

  8
  10
   • Niklas R: För att få en stabil frekvens på 50 hertz så är en stor svängmassa att föredra före elektronisk H reglering !

    18
    1
   • Fr Elsa:

    Mycket möjligt att du har rätt men samtidigt så fungerar det ju bevisligen att framställa el vi modifierade ubåtsreaktorer.
    Det flytande kärnkraftverket Akademik Lomonosov är ju ett bevis på det.

    1
    1
   • @Fr Elsa
    Som jag förstått det kvittar det hur elen tillverkas så länge den ligger på 50Hz inom en viss toleransnivå. Svängmassa brukar man mest prata om ifall det blir avbrott i produktionen och då avgör svängmassan hur stabil elproduktionen blir under tiden generatorerna varvar ner. En generator som levererar mindre eller mer än 50Hz kopplas automatiskt bort från kraftnätet.

  • Det går att seriekoppla SMR så får man samma effekt som i en stor reaktor. Fördelen blir också att man inte behöver stänga hela anläggningen vid service eller reparation.

   6
   2
   • Jag tror att du tänker på parallellkoppla SMR? Många system som kräver redundans har minst två separata system som arbetar parallellt under kontroll.

   • De SMR:er som jag läst om kräver ingen service eftersom de är slutna system.
    Sedan om det är en sanning med modifikation eller inte kan jag inte svara på.

    1
    1

Kommentera