Regeringen förbereder för återaktiverad civilplikt

CIVILFÖRSVAR. På torsdag får Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) i uppdrag att förbereda en återaktivering av civilplikten i Sverige, säger statsminister Ulf Kristersson (M) vid en pressträff. – Vi går tillbaka till en situation där vi har en formaliserad civilplikt parallellt med värnplikten.

Steget Efter

Enligt Kristersson ges MSB fram till den 1 mars på sig att förbereda, och därefter förväntar han sig ett ”väldigt snabbt” beslut.

Civilplikt innebär att medborgare kan få rycka in till samhällsviktiga verksamheter som sjukvård och räddningstjänst vid höjd beredskap eller krig.

Rollerna är inte stridande, utan syftar till att upprätthålla viktiga samhällsfunktioner. Inom civilplikten kan man bland annat göra lumpen som flygplatsbrandman eller kraftledningsreparatör.

Mellan tummen och pekfingret kanske det initialt handlar om mellan 1500 och 2000 personer, säger civilminister Carl-Oskar Bohlin.

Civilplikt är en del av totalförsvarsplikten inom totalförsvaret. Sedan 2008 utbildas inga civilpliktiga med lång grundutbildning i Sverige.

-Pettersson tycker tanken är god men på sikt borde alla, kvinnor och män, göra värnplikt eller civilplikt och det blir drygt 100.000 per årskull.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

6 thoughts on “Regeringen förbereder för återaktiverad civilplikt

 1. Svar till Hanna

  En annan fråga är vissa offentliga jobb som är säkerhetsklassade och innebär tystnadsplikt mht landets säkerhet?! Dom kan ju ha dubbla medborgarskap. Och med det dubbla “lojaliteten”. Om en menait skulle välja på att stödja Sverige eller sitt menaland. Vem tror han eller hon skulle föredra Sverige. Vi borde ha haft permanent stängda gränser för 50 år sen. Nu kanske det är för sent???

  • Sverige är idag ett delat land, med 2 miljoner nya medborgare de senaste 25 åren.
   Vem vill försvara dagens Sverige. Alla de kriminella gängen? Alla utländska svartjobbare ? Alla bidragstagare ?
   Gissar att försvarsviljan är klart sämre idag än för 25 år sedan.
   Och vem är egentligen vår fiende? Ryssen?

 2. Kommer n å g o n med flyktingbakgrund att kallas in i försvaret av Sverige vid krig, eller slipper om de inte har lust?

  11
  • Gäller det alla i regeringen. .Sida folket..vd för statliga verk. Nämndemän.domare.advokater.
   Eller är det bara vi slavar som krigar varje dag för att få ihop brödfödan

 3. Gäller detta även “intältade” kärringar från 16 och uppåt ?
  Skall dessa stå vid kokvagnen och servera ärtsoppa med FLÄSK eller skall just dessa kunna VÄGRA eller springa iväg och Allaha lite 5 ggr om dagen ?

  20

Kommentera