Nato varnar Putin

UTRIKES. Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg har tidigare varnat för risken för ett storkrig mellan Nato och Ryssland. Nu utvecklar han hur försvarsalliansen aktivt agerar för att kriget inte ska sprida sig – och det farliga scenariot som man vill undvika. – Det ska inte finnas något utrymme för missförstånd i Moskva, säger Stoltenberg.

Press Conference by NATO Secretary General Jens Stoltenberg

Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg uttryckte i december sin oro för att kriget i Ukraina skulle kunna sprida sig och resultera i ett storkrig mellan Nato och Ryssland. – Det är en ödesdiger tid för Europa, sa han då till norska NRK.

Under Folk och Försvars rikskonferens i Sälen är norrmannen en av huvudpersonerna. För Expressen utvecklar han på vilket sätt en eskalering av kriget skulle kunna ske, och hur Nato aktivt agerar för att det inte ska bli fallet.

Natos huvuduppgift under det här kriget är att stötta Ukraina och se till så att kriget inte sprider sig. Det har vi gjort genom att tydligt öka vår militära närvaro från Östersjön ner till Svarta havet. Det ska inte finnas något utrymme för missförstånd i Moskva kring vår vilja att beskydda alla Nato-länder. Ett angrepp på Nato-territoriet kommer att utlösa ett svar från hela Nato. Så länge det är tydligt kommer det inte bli något angrepp mot något Nato-land, säger Stoltenberg.

”Putin kan avsluta kriget i dag”

Jens Stoltenberg påpekar att det i dagsläget inte finns någonting som tyder på att Ryssland planerar något omfattande angrepp mot något annat land än Ukraina. Den militära kapaciteten är helt enkelt bunden till det krig som redan pågår.

Men det finns alltid en risk att oförutsedda händelser kan leda till att en situation eskalerar, säger han.

Krig är ju farliga och oförutsägbara. Vi har ju sett farliga situationer där en robot föll ner över Polen. Det är viktigt att undvika händelser som kan skapa riktigt farliga situationer.

Om kriget skulle sprida sig – är det då en sådan oförutsedd och oavsiktlig händelse som är den mest sannolika katalysatorn?

Det är alltid en fara och det är därför vi är så upptagna av att undvika att sådana situationer uppstår. Och om de uppstår – att vi då har mekanismer på plats för att förhindra att det eskalerar och blir okontrollerbart. Händelsen i Polen visar att vi kan hantera sådana situationer.

Ser du ett slut på kriget så länge Putin sitter vid makten?

– Det var president Putin som startade det här kriget och han kan avsluta det i dag om han vill. Jag vill vara väldigt varsam med att spekulera när kriget kan ta slut.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

15 thoughts on “Nato varnar Putin

 1. DONETSK, January 10. /TASS/.
  The Ukrainian military suffered over 170 casualties in battles with fighters of the Donetsk People’s Republic (DPR) over the past day, the press office of the DPR people’s militia reported on Tuesday.

  “The following enemy armaments and military hardware were destroyed: two T-64BV tanks and three 2S3 Akatsiya self-propelled artillery guns. The enemy’s manpower losses amounted to over 170 personnel,” the press office said in a statement on its Telegram channel.
  In the past 24 hours, DPR people’s militia forces also destroyed four 155mm M777 towed howitzers and 19 armored and motor vehicles, it said.
  During the last 24-hour period, the Kiev regime’s troops bombarded three DPR communities, killing one and wounding three other civilians, the press office reported.

 2. Nu börjar även ryska militärbloggare uppmärksamma Putins (och Dahlbergs) lögner om en hämndattack mot Ukraina med 600 döda. Satellitbilder och journalister på marken bevisar motsatsen.

  Som sagt, i väst finns både lögn och sanning. I öst finns bara lögn eftersom sanningen förbjudits enligt lag.

  Den halte pygméns dagar är räknade! De kan bifoga honom i nästa fångutväxling så blir de av med honom.

  20
  7
 3. Var Sveriges och Finlands krigsmaterial inräknat här, annars tillkommer det en hel
  del för Nato?

 4. Om NATO hade varit aggressivt, en krigsorganisation, och därmed ett hot mot Ryssland så hade det funnits ypperliga tillfällen att attackera Ryssland den senaste tiden. Nu är det inte så. NATO är en försvarsorganisation.

  Putin framställer dock som vanligt tingens ordning baklänges för att rättfärdiga sitt terrorkrig på hemmaplan bland ryssar som enligt rysk lag inte får ta del av sanningen men istället är hänvisade till Putins lögner.

  Att en och annan svamphjärna i väst också tror på Putins lögner förvånar mig faktiskt. Det är overkligt korkat. Antagligen får de betalt?

  När en av dem kallar Stoltenbergs förklaring om att NATO kommer att FÖRSVARA sitt territorium för ”hot”, ja då har dumheten bubblat ut lika fritt som välskakad skumpa!

  Som tur är tar de ryska soldaterna slut väldigt fort. De hinner inte mobilisera och träna långsiktigt. Alla resurser måste sättas in redan innan de är stridsdugliga. Ryssland har inte kapacitet att hålla ut särskilt länge nu…

  26
  11
  • Svamphjärnot! Ja må säga att vissa håller en civiliserad nivå på sina inlägg. Det är ju tur att det finns intelligenta personer som bla Hubertus.
   Vad gör NATO egentligen för att försöka nå fram till en fred? NATO länderna öser in krigsmateriel, allt för att hålla brasan brinnande när man kanske istället skulle försöka trycka på de politiska förhandlingarna. Putin vägrar ge upp de annekterade områdena och Zelenskiy vägrar förhandla om inte ryssarna lämnar dessa.. man kanske borde göra som på Cypern. Dela landet, så kan de rysktalande bo i ena ändan och de Ukrainsktalande i den andra med en demilitariserad zon emellan vaktad av FN.

   • Nöt. Vad gör Ryssland för att få fred? Bombar civila så att de ska ge upp…

    Rysk logik: – Jag ska slå dig på käften. – Då slår jag tillbaka. – Va, hotar du mig?

    2
    2
   • Hubertus 21.45
    ‘Nöt” Eftersom jag nu är så ointelligent så förstår jag inte om du menar kött eller nötter. Själv gillar jag valnötter.
    Läs på innan du skriver dina inlägg.
    “Om NATO vore aggressivt…… .Nu är det inte så. NATO är en försvarsorganisation’
    Men Balkankriget då?
    ‘Natos bombkrig mot Jugoslavien våren 1999 var en historisk händelse. För första gången sedan andra världskriget bombades en europeisk huvudstad i ett av FN:s medlemsländer, och för första gången sedan dess bildande gick Nato ut i krig utan att någon av dess medlemmar hade angripits.”

    https://www.globalpolitics.se/nato

    Att vara kritisk till USA s agerande, innebär inte att man därvid står på Rysslands sida, Säkert många här på bloggen som inte valt sida.
    Har du funderat på varför USA lägger så mycket pengar på Ukraina?
    Man är väl uppe I närmare 1000 miljarder kronor och än är det nog inte slut.
    För jämförelse är det svenska försvarets budget på ca 70 miljarder, vår polis får ca 34 miljarder.
    Jag vet inte varför man satsar, kan bara gissa. Att CIA varit och rört i grytorna är vi kanske eniga om. Det brukar många gånger inte sluta bra där de är med och rör i grytorna.

    Jag borde inte ha kommenterat ett så dumt inlägg och detta är sista gången.

 5. Ryssar är lömska och opålitliga. Lovade att inte gå in i Ukraina, ryska armén backade bort Ukrainas gräns, vips några dagar senare full ös med ryska terrorbombningar. Och sen att pajasen som styr landet med järnhand är en diktator gör inte saken bättre.

  26
  10
 6. Ryssland kommer inte att sluta förrän de nått sina mål i Ukraina.
  Medan Stoltenberg hotar och framlägger önskningar, så har Ryssland beslutat att mobilisera ytterligare 500000 soldater. Det lär visserligen dröja innan de är rustade, inordnade i förband, samt övade. Typ om 18-24 månader, d v s ca 2025. Ryssland tar NATO-hotet på allvar.
  Ryssland lär knappast heller vilja föra krig på eget territorium, vilket snarast hotar Baltstaterna, Finland resp Sverige. I samma stund, som NATO placerar icke-svenska trupper på Gotland, så anfaller Ryssland Gotland massivt. Tro mig!

  19
  42
  • Roland, jag tror dig inte. Du gissar och svamlar om det mesta.

   Vad jag vet så gissar du om de 500.000 ryska soldaterna också, det är rykten. Inget beslut är taget, även om det inte är otroligt att det sker snart. Putin måste troligen införa allmän mobilisering.

   Däremot är ett gäng på 200.000 snart klara med sin utbildning och kan sättas in i striderna i februari.

   31
   10

Kommentera