Landslagsspelare åtalas för penningtvätt

BROTTSLIGHET. En svensk fotbollsspelare som spelat i herrlandslaget åtalas misstänkt för penningtvättsbrott. I den misstänkta härvan på totalt två miljoner kronor ska spelaren ha fått 150.000 kronor insatt på sitt konto. Senare samma dag skickade han beloppet, som kom från den misstänkta bedrägerihärvan, vidare till andra mottagare uppdelat i mindre summor, enligt åtalet.

Isak Hien, född 1999, har rötter från såväl Ghana som Burkina Faso. Hien spelar för närvarande i italienska Serie A-klubben Hellas Verona. Bild: Djurgården IF

Åklagaren yrkar på villkorlig dom och böter. Spelaren nekar till brott.– Det är så klart aldrig bra när en spelare finns med i den här typen av sammanhang, säger landslagschef Jens T Andersson till Fotbollskanalen.

En svensk spelare med landslagsmeriter är i blåsväder för en händelse som ska ha ägt rum i januari 2018.

I en misstänkt bedrägerihärva rörande närmare två miljoner kronor fick spelaren 150 000 kronor insatt på sitt konto. Senare samma dag skickade han beloppet vidare, uppdelat i mindre summor, till åtta olika mottagare.

Enligt polisen var syftet att “dölja att pengarna härrör från brott eller till att främja möjligheterna för någon att tillgodogöra sig egendomen eller dess värde”. Nu misstänks han för penningtvättsbrott. Det framgår av ett åtal som Fotbollskanalen har tagit del av.

Spelaren har i förhör med polisen medgett att han visste att pengarna skulle komma in på kontot. Han menar att det är pengar som en vän till honom hade vunnit på betting, pengar som vännen hade problem med att föra över till sitt konto då han hade överskridit sin swishgräns.

Den misstänkte spelaren ska därför ha hjälpt sin vän med att skicka pengarna vidare till åtta andra personer. Det vill säga; summan på 150 000 kronor var inte avsedd till spelaren, menar han själv.

“En kompis bad mig ta emot pengarna och sedan swisha ut dem till vissa nummer. Jag kände inte personerna som jag skickade till”, säger spelaren i förhör, och menar att han inte ställde några frågor kring vart pengarna kom ifrån: “Nej det gjorde jag inte. Jag gjorde inget speciellt. Jag frågade personen om det var nått fuffens och det sa han att det inte var. Inget jag tänkte extra på.”

Spelaren uppger vidare att han swishade ut alla pengar och inte fick något betalt själv. Därför trodde han inte heller att det “var något konstigt”.

När Fotbollskanalen når chefen för svenska herrlandslaget Jens T Andersson säger han följande om åtalet som nu riktar sig mot en av Blågults spelare.

Det är en sekretessbelagd utredning som vi inte har tagit del av, så vi vet ingenting om fallet. Vi har känt till att det har pågått en utredning för ett eventuellt brott långt bak i tiden, det är allt, säger han till Fotbollskanalen.

För vår del är det så klart aldrig bra när en spelare finns med i den här typen av sammanhang. Samtidigt är det en rättprocess som ska ha sin gång och vi avvaktar den. Ingen är dömd än.

Vid en eventuellt fällande dom, hur skulle det påverka hans ställning i landslaget?
Det är något vi diskuterar i landslagsledningen från fall till fall. Det är flera aspekter som påverkar, bland annat vad det är för typ av brott och när det är i tid. Det är alldeles för tidigt att svara på den frågan.

Har ni varit i kontakt med spelaren i fråga efter att åtal väckts?
Nej, inte vad jag vet.

Straffskalan för penningtvättsbrott och bedrägeri av normalgraden är fängelse i högst två år. Åklagare Carl Eideland menar att villkorlig dom och böter är aktuell påföljd vid fällande dom.

Det är bara att tänka ur ens egen situation. Om det skulle komma in 150 000 kronor till ens konto så skulle man vilja ha ganska bra koll på var de kommer ifrån. Och i förhör har han sagt att han hade ganska bra koll på var de kom från, säger Eideland.

Det är ganska icke konkretiserande påståenden om någon form av bettingverksamhet som skulle förklara varför han får in stora summor, som i det här fallet hänförliga till bedrägerier, på sitt konto. Jag förväntar mig en fällande dom, det är ett av kraven jag har på mig för att väcka åtal.

Spelaren nekar till brott. Försvarsadvokaten Mari Schaub: – Jag utgår från att min klient blir frikänd, säger hon till tidningen.

I somras friades samma spelare för ett annat åtal om penningbrott. Han hade då fått 100 000 kronor skickat till sitt konto, varav han förde en större del av summan vidare till fyra andra personer samtidigt som han själv behöll 17 000 kronor.

-Pettersson säger att det som så ofta ser mörkt ut.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

9 thoughts on “Landslagsspelare åtalas för penningtvätt

 1. jag har löst in bilar som krockats på konstiga vis som ägs av Unga fotbolls spelare dyra bilar som b.la väjt för rådjur(som väger 35kg) och man väljer då väja och köra in i träd sten klippblock mm utredarna når inte alltid fram.. men helt klar sysslar försäkringsbolagen med ofrivillig penningtvätt..

  15
  • Är det dumles stålar? Är det inte banker som tvättar pengar .
   Det är väl Haggan som kontrollera peningflödena i det kapital lösa Sverige

 2. Åter ett av de “stackars barn” som de importvänliga styrande hjälpt hit !
  Nåväl,han tycks ju själv kunna betala för sina 14-dagars fängelsekostnader.
  Värre för gangsterrapparn från Rinkeby,han kunde ju inget av sina rikedomar taga med sig till Paradiset !

  22
  1

Kommentera