Transport överklagar SD-uteslutning till HD

FACKLIGT. Det var fel av Transportarbetarförbundet att utesluta sverigedemokraten Mats Fredlund, slog Svea hovrätt fast den 8 december. Nu överklagar fackförbundet till Högsta domstolen, skriver Transport i ett pressmeddelande.

Mats Fredlund

Fackföreningen anser att hovrätten ”inte har tagit hänsyn till att det saknas rättsligt stöd för att inskränka fackföreningars självbestämmande”.

Tvisten mellan Transport och Mats Fredlund har pågått i flera år.

***

TIDIGARE 2022-12-08 Beslut om uteslutning av SD-politiker ur fackförening förklaras ogiltigt även av hovrätten

FACKLIGT. SVEA HOVRÄTT, målnummer T 4011-21, har i dag meddelat dom i ett mål gällande en fackförenings beslut om uteslutning av en medlem. Tingsrätten förklarade beslutet om uteslutning ogiltigt. Hovrätten fastställer nu tingsrättens dom.

Hans “Hoffa” Ericsson en sorts fackpamp som finns än idag, men som får det svårare att leka maffia efter dagens dom vid Svea hovrätt.

Hovrätten har funnit att beslut om uteslutning kan prövas i domstol. Hovrätten har i målet prövat om Svenska Transportarbetareförbundet haft fog för att utesluta en medlem, Mats Fredlund, på den grunden att medlemmen valts in i kommunfullmäktige för Sverigedemokraterna. Hovrätten har liksom tingsrätten funnit att förbundet inte visat att uteslutningsbeslutet haft stöd i förbundets stadgar. I likhet med tingsrätten har hovrätten avslagit medlemmens begäran om skadestånd.

 • Hovrätten har vid en tolkning av förbundets stadgar funnit att beslutet om uteslutning inte haft stöd i stadgarna. Hovrätten har därför fastställt tingsrättens dom. Varken domstolsprövningen i sig eller tolkningen av förbundets stadgar har inneburit en begränsning av föreningsfriheten, säger hovrättsrådet Elisabet Brunlid, referent i målet.

***

TIDIGARE 2021-03-23. Transport överklagar till hovrätten

FACKLIGT. Tingsrätten gav SD-politikern Mats Fredlund rätt gentemot Transportarbetareförbundet när det gäller förbundets uteslutning av Fredlund. Nu väljer Transport att överklaga till hovrätten.

”Tingsrättens dom är ett hot mot vår förening, det vi gemensamt arbetar för och i längden ett hot mot hela demokratin. Transport överklagar domen eftersom vi tvärtemot tingsrätten anser att våra stadgar är tillräckligt tydliga för att kunna utesluta dem som aktivt inte arbetar för allas lika värde”, skriver förbundet i ett pressmeddelande.

Bakgrunden är att lastbilschauffören Mats Fredlund uteslöts ur förbundet efter att han valts till ledamot för Sverigedemokraterna i kommunfullmäktige i Kiruna. Beslutet överklagades och i början av mars kom beskedet att tingsrätten gick på Mats Fredlunds linje.

-Pettersson säger att allas lika värde gäller bara dem som är socialdemokrater enligt transport…

TIDIGARE 2021-03-04. Transport gjorde fel när de uteslöt SD-medlem

FACKLIGT. Transportarbetarförbundet hade inte fog för att utesluta lastbilschauffören Mats Fredlund för att han valts in i Kirunas kommunfullmäktige för Sverigedemokraterna, meddelar Stockholms tingsrätt.

Domstolen menar att förbundet inte hade något stöd för uteslutningen i sina stadgar. Transport är det LO-förbund som har drivit den hårdaste linjen gentemot SD. Förbundet har flera gånger uteslutit medlemmar som är aktiva i partiet.

Om Mats Fredlund på bloggen…

-Pettersson säger att många LO-medlemmar röstar på SD men för LO:s ledning är socialdemokratiska partiet viktigare än medlemmarna…

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

11 thoughts on “Transport överklagar SD-uteslutning till HD

 1. Kanske ett krav från facket att få tillbaks lite, för dom hundratals miljoner som
  Facket, över huvudet på medlemmarna skänker till Sossepartiet?

 2. Snacka om det gått Prestige i detta. Jag fick instruktioner när jag började på mitt förra jobb 2001 att vid inlösen av fordon “låt inte prestige gå ut över bilvärde” samma nollor som åklagaren i Karl Hedin fallet såna är direkt olämpliga och skall entledigas

  17
 3. Politiskt (S) tillsatta domare i HD kanske ändrar domslutet, annars skulle väl inte LO gått vidare i ärendet.

  29
  • Nja, det är sällan som HD/HFD avkunnar politiska domar. Det förekommer, men den politiska påverkan är mest illusorisk. Det stora problemet med lågkompetenta och aktivistiska domare/nämndemän finns fra. på tingsrätterna och delvis inom åklageriet. Sannolikheten att HD ger Transport ett prövningstillstånd är mycket liten, dock inte försumbar. Det verkar inte finnas någon tydlig rättsfråga som är i behov av prejudikatprövning och då ska HD inte ge prövningstillstånd.

 4. Börjar bli dags att befria fackföreningarna från de roller de har på svensk arbetsmarknad. Ta bort deras unika rätt till att teckna kollektivavtal. Ta bort deras rätt att utse skyddsombud. Många fackföreningar har tydligt visat att de är antidemokrater. Det är väl arvet från Sovjet och DDR som kommer fram igen, när man skrapar lite på ytan.

  44
  • Det är i grunden arbetsmarknaden och arbetsrätten som måste ändras. LAS & MBL måste bort, frågorna på arbetsmarknaden ska inte ägas av staten utan dom ska ägas av arbetsmarknadens parter, precis som Kurt Torvaldsson ville hela tiden. Med tex. dansk arbetsrätt full ut (bla inga turordningsregler, inget medbestämmande, inget LAS-skadestånd osv om det inte skrivits in i kollektivavtal som parterna själva frivilligt tecknat). Endast EU:s minimiregler är nödvändiga och ja, egentligen inte dom heller fullt ut.

   5
   1
 5. Lite historia om Hasse.

  Kommer ihåg då lastpallar, SJ-pallar som de kallades då, numera Eur-pall, kostade 150kr på 70talet och var attraktiva för chaufförer att sno från företag då man lastade bilar, hasse hade nog en fot i detta med, vill ev. minnas enligt tidningar/fakta?

  Numera finns de som returpall(stämplade) inom många företag, och försvinner ofta till bord och annat byggbart i trä, som någon annan betalar.
  Idag får man de nästan gratis(inbakat i priset) vid leverans, förutom jem&fix vill ha 120kr om man inte har en med sig vid köp av pellets.

  Korruptionen/hyckleriet börjar tidigt i Sweden.

  https://www.s-sanningen.com/hoffaskandalen

  God Hjul på er..snart, tänk på Hasses mage vid hjulbordet som ska vara rullande i mak takt vi inmundigandet någonstans, med eldvatten och glögg.

  19
 6. Det verkar att kamraterna i Transport tror att partiet alltid har rätt…

  Die Partei, die Partei die hat immer recht
  und Genossen es bleibet dabei
  Denn wer kämpft für das Recht,
  der hat immer Recht.
  Gegen Lüge und Ausbeuterei.

  So aus Lenin´schem Geist wächst von Stalin geschweißt
  die Partei, die Partei, die Partei.

  (https://www.youtube.com/watch?v=TRGIQAUHqhM)

  18
 7. Vad är (S) rädda för?

  Varför är inte (S) lika kategoriska mot allah islamister som infiltrerar LO och (S)?
  Där kan man tala om ett riktigt hot mot demokratiska värderingar, jämlikhet och yttrande frihet

  55
 8. Det här visar bara klart och tydligt att facket skiter fullständigt i sina medlemmar och jobbar bara för ett egenintresse. Facket har spelat ut sin roll i Sverige idag, finns ingen nytta alls att vara med i facket, det räcker med a-kassan.

  53
 9. Självklart, inte ska något så löjligt som grundlagen komma i vägen för Partiets maktutövning på arbetsmarknaden där Partilojalitet trumfar arbetarnas vilja och behov.

  52

Kommentera