Tvinga Vattenfall starta Ringhals 1 och 2 – Skriv under uppropet

ENERGIPOLITIK. Statliga energijätten Vattenfall bör omgående påbörja arbetet med att återuppstarta Ringhals 1 och 2 för att sänka de skenande elpriserna. Skriv under uppropet och visa att du vill ha mer kärnkraft, lägre elpriser och varmare inomhus!

Energiminister Ebba Busch (KD)

Elpriser som närmar sig tio kronor per kilowattimme är på väg att knäcka svensk ekonomi samtidigt som kylan drar in över Sverige. Konsekvenserna är allvarliga. Hushåll kämpar med att få ekonomin att gå ihop, svensk industri kan tvingas till stora varsel och framför allt skenar inflationen med högre ränta som följd.

Den nytillträdda regeringen har lovat ett elprisstöd, men experter varnar att den åtgärden riskerar elda på inflationen. Grundproblemet, att vi har för liten elproduktion när vi behöver elen som mest, är mer akut än någonsin. Det ska poängteras att den nuvarande regeringen har ingen skuld i den uppkomna situationen, det är den förra rödgröna regeringen som stängde ner två fullt fungerande kärnkraftverk.

Emellertid är det den nuvarande regeringen som styr landet och situationen är akut!

Därför vädjar vi till energi- och näringsminister Ebba Busch att skyndsamt påbörja arbetet med att tvinga statliga Vattenfall att avbryta avvecklingsplanerna och istället väcka liv i de nedsläckta reaktorerna Ringhals 1 och 2.

Tidöavtalet som ligger till grund för regeringsbildningen stipulerar visserligen att en utredning om återstart ska tillsättas. Men hur lång tid den tar vet ingen. Vi måste sätta press på regeringen som i sin tur måste sätta ner foten mot Vattenfall. Att inte återstarta reaktorerna är ett samhällsekonomiskt vansinne, säger Chang Frick – grundare av elhandelsbolaget Svensk Kärnkraft AB.

Skriv under…

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

10 thoughts on “Tvinga Vattenfall starta Ringhals 1 och 2 – Skriv under uppropet

 1. Ni är alla disinformerade.
  https://www.industrinyheter.se/20220811/34292/sverige-nu-europas-storsta-nettoexportor-av-el

  Sverige är och har länge/alltid varit nettoexportör av el (numer EUs största exportör!). Det finns således ingen som helst anledning att bygga ut någonting, och speciellt inte sårbar kärnkraft (vore rimligare att vi rustar med kärnvapen). Vi kan bygga ett dussin kärnkraftverk och kommer ändå inte täcka EUs elunderskott, dvs VI KAN INTE SÄNKA ELPRISET I EU.

  “On 27 August 2019 Nord Pool started trading in France, Germany, Luxembourg, Belgium, Austria and the Netherlands, the result of a European Union decision to allow several power exchanges to operate in the same markets, ‘increasing competition’.”

  Där har ni anledningen till dom skenenade elpriserna.
  Det enda vi kan, och det enda vi behöver göra, är att exportera mindre el till kontinenten. Lagstadga att endast överskotts-el får säljas på Nord Pool, samt att varje Svensk får köpa el till självkostnadspris (vilket vore rimligt i och med att det är _vårat_ land som ger upphov till elen), och inte som nu – tvingar Svenskar att subventionera andra misskötta länders elunderskott för att maximera elbolagens vinster.

  Elbidrag hjälper ingen förutom elbolagens vinstkalkyler, precis som ränteavdraget bara hjälper bankernas marginal. Detta är just därför propagandaministeriet säljer ovan som dom enda lösningarna. Precis som dom säljer mer drakoniska lagar som enda lösningen på alla importerade våldsverkare, när den uppebara lösningen är att exportera tillbaka problemen dit dom kom ifrån.

  Varför finns det inte finns en enda politiker eller “expert” som belyser något så uppenbart?
  Därför att vi lever i en skendemokrati. Det finns inga partier, bara kontrollerad opposition.

 2. Tycker detta svar jag gav Pmurikus längre ned är så viktigt att det borde synas bättre här eftersom
  någon ljuger.
  Enligt sidan vattenfall.se
  Förberedelser för nedmontering
  av Ringhals 1 och 2 pågår. Under våren 2022 forslades kärnbränslet bort från anläggningarna. Upphandling av nedmonteringsarbeten genomförs och organisationen gör sig redo för det fysiska arbetet som förväntas starta efter sommaren 2023, och som sedan kommer att pågå i närmare ett decennium.

 3. R1 och R2 är redan så nermonterade att de är bortom all räddning. Bättre att bygga R5 och R6 som det fanns planer på 2015, men som avbröts. Det kommer att ta lika lång tid och kosta minst lika mycket.
  Japanerna rev inte sina verk när de pausade kärnkraften efter Fukushima, de bara la dem i väntläge. Därför kan de startas upp relativt snabbt.

  23
  1
  • Enligt sidan vattenfall.se
   Förberedelser för nedmontering
   av Ringhals 1 och 2 pågår. Under våren 2022 forslades kärnbränslet bort från anläggningarna. Upphandling av nedmonteringsarbeten genomförs och organisationen gör sig redo för det fysiska arbetet som förväntas starta efter sommaren 2023, och som sedan kommer att pågå i närmare ett decennium.

Kommentera