Natostyrkor ska kunna släppas in snabbare i Sverige

NATO. Det ska gå snabbare och lättare för militär från andra länder att få tillträde till svenskt territorium. Regeringen ändrar nu reglerna och låter Försvarsmakten själva bestämma om militära fartyg och flygplan från en rad länder ska släppas in i Sverige, rapporterar SVT.

B52 och Jas Gripen. Svenska och amerikanska flygvapnet i gemensam övning över södra Sverige. Foto Försvarsmakten

I dag måste andra länder ansöka i god tid för att få tillträde till Sverige eller passera svenskt territorium med militära fordon. Det gäller bland annat flygplan och fartyg, som vid flottbesök, övningar och överflygningar på väg till annat land. 

I dagsläget beslutas varje ärende av regeringen, vilket gör att hanteringen kan ta lång tid. Nu vill man dock att den processen ska gå snabbare. Från och med årsskiftet ska därför Försvarsmakten få fatta beslut om tillträde. 

Det här är en Nato-anpassning. I led med att vi integreras med Nato vet vi att det kommer att komma fler utländska flygplan och örlogsfartyg och då kan man inte ta regeringsbeslut varenda gång det drar ner tempot. Poängen med det här är att man ska förbättra förutsättningarna att ge och ta militär hjälp. Det är ett naturligt steg i Sveriges integration med Nato, säger försvarsminister Pål Jonson (M).

-Pettersson säger att det är ett bra förslag men vi ska kanske lugna oss tills vi är med i Nato, och göra undantag för Danmark, Finland och Norge under tiden.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

2 thoughts on “Natostyrkor ska kunna släppas in snabbare i Sverige

 1. Vi har så vitt jag vet inget otalt med Ryssland, om vi inte ska kräva tillbaka st Petersburg. Verkar osunt att låta Nato dra in oss i kriget mot Ryssland. Vår framtid blir nog smidigast om vi kan hålla oss något så när neutrala.

  21
  14
 2. Nja. Vi är ännu inte medlemmar i NATO.
  Ska då en myndighet få bestämma om utländsk militär ska kunna klampa in hur som helst i landet.
  Känns som att regeringsformen, det där om att all offentlig makt utgår från folket och riksdagen är……. , Börjar bli totalt urvattnad.

  20
  9

Kommentera