Norge vill införa hög skatt på vindkraft

ENERGIPOLITIK. Norge har lockat svenska vindkraftsbolag som Eolus Vind – men nu hotar en tung skattesmäll. Från årsskiftet vill regeringen beskatta landbaserad vindkraft, vilket fått vindkraftsbolag att öppna för norsk exit. ”Resultatet kan bli ett stopp i utbyggnaden”, säger Tomas Hallberg på Svensk Vindenergi till Affärsvärlden.

Bild: Eolus Vind

Den norska regeringen vill lägga en ny tung skatt på den landbaserade vindkraften. Alla vindkraftsbolag med fler än fem turbiner eller mer än en megawatt i effekt föreslås få en ny effektiv skattesats på 40%.

Beskattningen ska beräknas från kassaflödet och väntas ge den norska staten 2,5 miljarder i skatteintäkter, varav hälften planeras skickas vidare ut till kommunerna. Den nya skatten föreslås gälla från kommande årsskifte.

Skatten kommer direkt att drabba norska vindkraftsbolag och indirekt svenska fonder och andra som investerat i norsk vindkraft. Det börsnoterade svenska vindkraftsbolaget Eolus Vind har en stor norsk vindpark på 400 megawatt i Öyfjellet. Trots att det är bolagets största projekt under etablering vill man inte kommentera det norska skatteförslaget.

Det likaså börsnoterade vindkraftsbolaget OX2 har heller inga synpunkter på förslaget, men så har man heller ingen verksamhet i Norge.

Den norska regeringen motiverar sitt förslag med att höga elpriser och sjunkande kostnadsnivåer gör det befogat med en beskattning. Den stigande andelen utländska investeringar i den norska vindkraften har också spelat in i beslutet. Enligt skatteförslaget ska skatteunderlaget beräknas på spotpriset på el om man inte har ett fastprisavtal ingått före 28 september i år då skatteförslaget lades fram.

Läs mer på Affärsvärlden…

-Pettersson tycker skatten på energi ska vara låg och lika oavsett energislag…

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

6 thoughts on “Norge vill införa hög skatt på vindkraft

 1. All skatt är av ondo, vi ligger redan på mellan 60-70%.
  När priserna gick upp, tog Polen bort moms på mat, och sänkte skatten på bensin.
  Samma pris vid pumpen.

  14
  • När alla skatter är betalda blir inget över till mat. Varför fortsätta och höja skatteuttaget?

 2. Såvitt jag förstår har folket vi skattsedeln betalat en stor del av infrastrukturen i vindkraftsutbyggnaden, att som Norge flytta över kostnaden till producenterna verkar mer rimligt. Även om det troligen landar hos konsumenten till slut. Fast kanske inte när priserna blåses upp av Centraleuropas prisrusning? Då finns marginaler. De stora utländska ägare, bl.a. från Kina, som fått en massa gratis får helt enkelt börja betala för sig. Helt rätt, de lär nog behöva betala i många år innan den verkliga kostnaden för alla kablar och vägar m.m. verkligen betalats tillbaka.

  20
 3. I Sverige beskattade man kärnkraftverken så de måste avvecklas och subventionerade vindkraftverken så att det blev kaos i elnäten.

  40

Kommentera