Minst en av tio arter riskerar att utrotas

KLIMAT. Minst en av tio växt- och djurarter riskerar att utrotas under de kommande 80 åren. Det visar en ny forskningsrapport som publicerats i Science Advances, rapporterar The Guardian. I studiens värsta scenario kan den globala uppvärmningen leda till att hela 27 procent av jordens växter och djur försvinner fram till år 2100.

green and red beak bird on grey branch
Photo by Sivakumar B on Pexels.com

Anledningen är människans överkonsumtion av jordens resurser samt klimatförändringarna, som leder till att ekosystem förändras och kollapsar.

Föreställ dig exempelvis en parasit som förlorar sin värd till följd av avskogning, eller en blomma som förlorar sina pollinerare för att det blir för varmt. Varje art är beroende av någon annan, säger studieförfattaren Corey Bradshaw.

-Pettersson är misstänksam. Jag tror på att för många människor överkonsumerar jordens resurser och att det medför problem, men om klimatförändringarna hotar arter undrar jag varför dessa arter inte försvunnit tidigare under varma eller kalla perioder.

Kan den underbara Värmetiden komma tillbaka?

Holocen, senaste istiden längst till vänster. Nutid till höger

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

13 thoughts on “Minst en av tio arter riskerar att utrotas

 1. Fel!
  Massiv överbefolkning är det som tar livet av djur och natur. Där har vi alla problems problem.

 2. Det är klimatisternas taffliga försök att tillrättalägga naturen, i sin ambition att leka Gud, i sin övertro på sig själva och människan, SOM FÖRSTÖR NATUREN OCH DESS NATURLIGA MÅNGFALD, ISTÄLLET FÖR ATT BARA LÅTA NATUREN VARA IFRED, OCH LEVA SITT EGET FULLKOMLIGA LIV!!!

 3. Det är fantastiskt vad dagens “forskare” kan sia om framtiden ner till varje enstaka procent eller antal. Kan det bero på att anslagen ökas med tvärsäkerheten?

 4. Jordsvin(i Sverige) och snöormar är ju sällsynta, om de ens finns.
  Ormarna är vita(ras) så de är väldigt svåra att upptäcka i mörker och tö.

  Skål, med rimfrost på groggen….och tvåtusen varv i minuten på elmätaren numera.

 5. Varför nämns inte att de senaste ca 25 åren, enbart i Västeuropa, har det uppstått 5 NYA arter, främst fåglar. Ingen har trott att sådant skulle kunna inträffa så snabbt. Men att befintliga kanske icke livsdugliga arter försvinner anses katastrof.

  F ö var det mycket nära att Nordisk Älg i Stockholms skärgård bildade en ny art. Dessa “miniälgar” uppstod på bara 10 år och inte omöjligt att bara 10 år ytterligare så hade en ny älgart uppstått. Nu lades isrännorna om vintertid, så därmed upphörde förändringen.

  Liknande som ovan nämnts pågår överallt på jorden kontinuerligt!

 6. Lustigt nog är det invasiva arktiska arter som börjar försvinna från södra Sverige. Och så försöker S(ocialist)R(adion) få det till att det är ett problem.

  7
  1
 7. Forskning och framsteg hade en artikel om detta nyligen. FN har alltså klumpat ihop en rad orsaker till att arter riskerar utrotning så att de kan nämna den globala uppvärmningen i sammanhanget, men huvudorsakerna är framförallt befolkningsökning att människan behöver ta allt mer natur i anspråk för sin försörjning när vi blir fler. Det som FN kallar “överkonsumtion”. Verkar som de tycker att vi skall svälta istället. Jag vill minnas att ca. 10% av utrotningen tillskrevs global uppvärmning. Marginellt i sammanhanget alltså.

  13
 8. Tja enl. Stenbocks egna studier,lär vi behöva bygga enormt många nya Dårhus,då mänskligheten fortsätter fördummas i rasande fart !
  Pandemier,klimat och CO2-överskott har gått de tvåbenta på hjärnan…..

  24
  3

Kommentera