Biståndspolitiken kan skada Sveriges ställning

BISTÅND. Regeringens beslut att rikta om delar av biståndet till närområdet och handeln oroar den brittiska Oxfamchefen Danny Sriskandarajah, rapporterar Sveriges Radio Ekot.

Steget Efter

Sverige har länge setts som en humanitär stormakt, och respekterats av många länder och aktörer för sin mjuka makt – men det ryktet kan ta skada av den nya inriktningen, säger Oxfamchefen under ett Sverigebesök.

Bistånds- och utrikeshandelsminister Johan Forssell (M) håller inte med. Han säger att bistånd som vilar på solidaritet snarare än egenintresse är en förlegad idé – svenska företag kan också vinna på samarbeten.

Vi tar ju ett ordentligt kliv framåt, genom att på ett helt annat sätt än tidigare involvera handeln i biståndet. I de resor jag har gjort är det ju precis det man efterlyser, en mer modern syn på bistånd.

Nästa år ska Ukraina bli det land som tar emot mest svenska biståndspengar.

-Pettersson säger att det är bra, men minska gärna biståndet rejält också, det måste bli slut med att Sverige ses som hela världens jultomte.

Biståndet får kraftig kritik…

Om Sveriges ställning som biståndsgivare skadas så är det bara bra…

Det går kanske att minska biståndet och för pengarna sänka skatten på el och drivmedel.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

15 thoughts on “Biståndspolitiken kan skada Sveriges ställning

 1. Hur länge dröjer det innan många Svenskar tvingas att sitta med en plastmugg vid ingångarna till ICA, Lidl, Konsum, Systembolaget för att tigga ihop till livets nödtorft ?

  Pengar till importfolken samt korrupta länder världen runt finns i överflöd.

 2. Inga pengar till islamiska diktaturer.
  Inga pengar till socialistiska diktaturer.
  Inga pengar till islamiska organisationer.
  Inga pengar till socialistiska organisationer.
  Inga pengar till länder som fått bistånd i 25 år eller mer.
  Inga pengar till organisationer som fått bistånd i 15 år eller mer.

  Följer vi denna lista är vårt bistånd nere på lite drygt två miljarder per år.

  11
 3. Vi har inte röstat på Oxfam, vad jag vet, så ska inte lägga sig i vad vi gör eller inte gör.

  13
  • Oxsfarm är en stor tiggeri organisation som inte tillför något. Förutom jihadist och gängkriminäll. Varför man skall finnansgerat sån verksamhet går ju över allt förstånd

 4. Sverige är helt klart en stormakt, det kan vi nog alla ändå hålla med om!
  Men knappast i den bemärkelse som man vanligtvis förknippar med “stormakt”
  Sverige ÄR en stormakt men i dumhet!
  -Skapad av extrema socialister.
  Inga normala politiker sätter sitt eget lands invånare i pant och sedan strör pengarna över totalt främmande människor helt utan kopplig med Sverige.
  Svenskt bistånd i ett nötskal: Ett rikt land som tar pengar från den fattiga och hårt arbetande befolkningen och skänker till lata och rika och människor i fattiga länder!
  Ett rent kriminellt förfarande som bör beivras.

  33
 5. Vi ska hjälpa så gott vi kan i närområdet. Vi börjar med fattiga svenskar, därefter Ukraina och sist på hjälplistan står MENA. Såhär vill jag se politiken!

  49
 6. “Sverige ses som hela världens jultomte“,
  – och med omfattande ekonomiska brottlighet mot våra bidragssystem. Enligt en beräkning från 2018 av “Delegationen för korrekta utbetalningar från välfärdssystemen“, så riskerar 275 miljarder skattekronor att hamna i fel fickor fram till 2030. När man som socionomen Birgitta Sparf har arbetat med socialbidrag inom socialtjänsten, får man en mycket stor kunskap om de bidragssystem som det svenska samhället bistår med efter erhållet uppehållstillstånd, och ger exempel: En kvinna från Somalia, väljer att flytta till Sverige med maken och fem barn. Dag ett efter uppehållstillståndet har hon rätt till följande ersättningar från Försäkringskassan:
  Barnbidrag, bostadsbidrag och föräldrapenning på garantinivå vid ny graviditet. Hävdar hon att maken och hon skiljt sig, kan hon även få underhållsstöd för barnen, upp tills de fyller 18 år. Och vare sig hon väljer att arbeta eller inte, så garanteras hon ett liv på ekonomiskt existensminimum, alltså är garanterad en inkomst i form av bidrag på samma nivå som en arbetande låginkomsttagare har i form av lön.
  Sparf, citat: “Vi har kommit väldigt lång bort från de socialdemokratiska slagorden ”Gör din plikt, kräv din rätt!”. Kvar blev bara ”Kräv din rätt!”
  (från hennes artikel i Det Goda Samhället):
  https://detgodasamhallet.com/2022/11/20/birgitta-sparf-gor-din-plikt-krav-din-ratt/#more-64420

  Idag, två veckor efter ovanstående, skriver Birgitta Sparf om Södertälje, om skenskilsmässor och bidragsfusk, citat:
  “Jag kom till Södertälje på ett kortare uppdrag sommaren 2014. Vad jag såg under de månader jag var där gjorde mig förfärad. Pengarna formligen forsade ut från förvaltningen. En ansökan om socialbidrag var lika med en garanterad utbetalning, utan någon som helst tvekan. Kontroller av huruvida klienterna var berättigade förekom i princip inte. Inte heller kände handläggarna till, eller jobbade efter, de mest grundläggande reglerna i riktlinjerna för socialbidrag, vilka är enhetliga för hela landet.”

  “Budskapet från våra styrande politiker har hela tiden varit att den vanvettiga massinvandringen till Sverige från Mellanöstern och Afrika är lönsam och oumbärlig. Här har medierna spelat en stor och betydande roll. Att till exempel påtala fakta, som den extremt höga andelen skenskilsmässor bland somalierna, har varit lika med att peka ut en ”redan utsatt” grupp. Vilket per automatik har varit lika med ren rasism. Och problemen har därmed självfallet, under årens lopp, kunnat växa sig gigantiska.“
  (Hela artikeln här):
  https://detgodasamhallet.com/2022/12/04/birgitta-sparf-sodertalje-kommun-faktiskt-framgangsrik/

  29
 7. Dags för nån annan att ta ledartröjan. Vi har betalat bistånd så det räcker för all framtid

  56
  • Bidragen ska inte regeringen bestämma om..Det är upp till varuen vad man vill ge och kan.Om man känner för det .

 8. Jaha, och dfen Oxfamchefen sitter väl som alla i andra hjälporganissationer och uppbär
  en fet miljonlön, inte konstigt att dessa hjälporganissationer växer upp som svampar
  ur jorden, det är väl det lilla som går till hjälpverksamhet, sen humanitär stormakt är nog
  inget som folket här hemma blivit tillfrågade omvi vill va??

  52
  • Tony skriver att det är inget som folket här hemma blivit tillfrågade om…

   Svenska folket tillfrågas inte heller inför den Svenska statens beslut om att köpa fejkad rapport om deras rasistiska läggning.

   Svenska Staten konsulterar genom Sida den privata organisationen Svenska FN-förbundet, vars kostnader dessutom, staten nästan helt betalar.

   Svenska FN-förbundet, verksam som lobbyist för staten, rapporterar till Förenta Nationerna om svenskarnas rasism och om en oförmåga att ta itu med denna svenska rasism. Skälet till detta, förklarar FN-förbundet, ”är att allmänhetens stöd till populistiska högerradikala partier har ökat och är nu högre än på trettio år… “
   Vilket får till följd att FN:s råd för mänskliga rättigheter nu anklagar Sverige för att vara “ett land med systematisk rasism“ och menar att Sverige “måste höja insatserna i sitt arbete mot rasism“.
   (Mer om detta i Det Goda Samhället, av Patrik Engellau):
   https://detgodasamhallet.com/2022/12/02/patrik-engellau-fortfarande-oerhort-stotande/

   12
 9. Inte ett enda öre i bidrag till de organisationer som vill förstöra det västerländska samhället. Soros och Clinton Foundation, samt Big Tech vill ha mer makt. Genom att stödja dessa och liknande organisationer (NGO) vill de sätta ett fungerande samhälle i gungning.
  Svart=bra. Vitt=dåligt
  Kaos=bra. Ordning=dåligt.
  Frihet=dåligt. Världsordning=bra

  48

Kommentera