700 skjutningar nära skolor – på tre år

BROTTSLIGHET & INVANDRING. Drygt 700 skjutningar har skett i närheten av grundskolor under de senaste tre åren. Det visar data som SVT tagit fram i samarbete med statistikföretaget Infostat. Även om många av skjutningarna skett utanför skoltid är oron stor för hur det påverkar barnen. – Jag vill inte att det ska hända igen, men det kommer det säkert att göra, säger mellanstadieeleven Tilde, enligt SVT.

SVT:s kartläggning visar att 16 procent av Sveriges grundskolelever – 196 000 barn – går på en skola där det skett en eller flera skjutningar inom 500 meters radie de senaste tre åren.

I storstäderna Stockholm och Malmö är andelen betydligt större: närmare 50 procent. Värst är det områden som polisen pekat ut som särskilt utsatta.

De flesta skjutningarna i SVT:s kartläggning sker utanför skoltid. Kriminologen Sven Granath betonar att många barn ändå påverkas av våldet.

Det är ett problem att det skjuts överhuvudtaget och att man kan se platserna för våldet så nära. Det skapar en väldig otrygghet. Det kan också ge en känsla av orättvisa, för det här är elever som kanske ser skjutningar oftare än andra i sin vardag, säger Granath.

49 skjutningar har skett runt skolorna i Järvaområdet i västra Stockholm, som under de senaste åren varit centrum för flera blodiga gängkonflikter. I år har skjutningarna i området blivit färre medan uppgörelserna ökat på andra platser.

Ett exempel är Eskilstuna som haft 37 skjutningar i närheten av grundskolor. I Uppsala har flera av skjutningarna kommit riktigt nära, som i april i år.

Då avlossades flera skott vid Stordammens skola, samtidigt som barnen befann sig på skolgården. Utanför skolan låg måltavlan – en man som hade skjutits i båda benen. Skolpersonal ringde efter ambulans och såg till att barnen fördes in i skolans lokaler.

Forskning från USA och Mexiko visar att gängvåld kan påverka barns framtidsutsikter – studieresultaten försämras och de får svårare att koncentrera sig på skolarbetet.

Även svenska barns skolgång kan bli lidande, menar Jonas Lindbäck, doktor i barn- och ungdomsvetenskap, som studerat ungdomars skolvardag i stigmatiserade områden i Göteborg.

-Pettersson ser inte ett ord i SVT:s reportage om att betydligt över 90 procent av dom som skjuter och offren har utomeuropeisk bakgrund. Våldet är ett importerat problem. När jag gick på mellanstadiet var många betydligt fattigare än idag och tidigare generationer ännu fattigare, dessutom fanns under min skoltid många invandrare, de flesta från Finland och de blev som vi andra på ett par år.

Vi borde ha lyssnat på Mauricio Rojas – Kulturarv ligger bakom invandrarnas brottslighet

I grunden finns bara en enda stor fråga, migrationen och dess konsekvenser

I Petterssons släkt finns många fattiga bönder, sjömän, soldater, arbetare med mera. Alla har fått lära sig att arbeta, vara ärliga och inte ligga andra till last. Ingen har fått lära sig att slå kvinnor och ingen har så vitt jag vet sprungit omkring med skjutvapen och jagat människor i städerna.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

7 thoughts on “700 skjutningar nära skolor – på tre år

 1. 5 skjutningar i veckan
  på en skolgård
  dygnet runt
  var som hellst i sverige
  Det måste vara världs rekord ?
  Hade jag varit förälder hade jag nog tagit mina barn från skolan och stämt densamma.
  Det här skall vara den plats i vårt samhälle som skall vara den mest skyddade platsen i våra barns liv.
  Men det mesta med sverige är numera, som alla vet väldigt, väldigt trasigt

 2. https://ledarsidorna.se/2022/11/det-dodliga-valdet-har-blivit-svensk-vardag/

  GANGSTER LANDET

  Var finns allah de goda o skenheliga som öppnade dörrarna till bidrags Sverige för de kriminella migranterna som till absolut största delen består av socio kulturellt efterbivna?

  Vad säger tex

  Jonny Cato (C) eller Annika Hirvonen (MP) eller Starbrink (L) eller Strandhäll (S) eller Acko Ankarberg (KD)?

  ÄR DE NÖJDA NU ELLER BEHÖVER VI FLER KRIMINELLA MIGRANTER??

  17
  1

Kommentera